Kritika

Reneszánsz

renaissanceHa látványvilágról van szó, igazán nem rosszak az amerikai rajzfilmek, a távol-keletiek pedig egyenesen lélegzetelállítóak. De most, 2006-ban Európa hagyta állva a világ többi részét. Szervusz, Pixar, szervusztok, animék – c’est la vie, a franciák előztek.

A filmről szóló kritikánkat itt olvashatod.

 

A lemez

Nem árt leszögezni, hogy a Reneszánsz DVD-kiadásának már puszta léte miatt is örülhetünk, elvégre csöppet sem egyértelmű, hogy a Magyarországon még mindig mostohán kezelt animációs filmek közül éppen ezt a zászlóshajót mégis kezünkbe kapjuk. Hála legyen érte a Budapest Filmnek!

A Reneszánsz DVD egylemezes, amaray-tokos kiadás, küllemében elfogadható – ügyes extra, hogy a borítót egy holografikus képpel is feldobta a kiadó. A lemez lejátszásának viszont mindjárt az elején kellemetlen meglepetés éri a nézőt: három (szerencsére átugorható) előzetest kellene elvileg végignéznünk, mielőtt a filmhez jutunk.

A menük igényesek, a közöttük való váltás animált, szerencsére nem húzták túl hosszúra. Maga a film 5.1-es angol és magyar hanggal valamint magyar felirattal tekinthető meg; a francia eredetit hiányolhatjuk ugyan, annál inkább örvendhetünk viszont a szinkronnak (a moziban még csak felirattal ment a film). A látványvilág, mely a Reneszánsz értelmét adja, hibátlan. A fekete és fehér közötti élek akár a borotvapenge, a két szín kontrasztja erős, a ritkás szürke is szép. Egy sötét helyiségben a kép annyira megközelítheti a moziélményt, amennyire az egyáltalán elvárható egy DVD-től.

A lemez gyenge pontját az extrák jelentik. E menüpont alatt egy fotógalériát, egy kedvcsináló filmecskét, egy trailert és egy werkfilmet találunk (illetve a már említett három előzetest: A királynőét, a Bábelét és az Apocalyptóét). A galériában nem lehet léptetni, igazából tehát nem több egy képeket bemutató kisfilmnél; a képek számára ugyan nem lehet panaszunk, minőségére viszont igen: a képernyő közepét alig elfoglaló fotók és rajzok indokolatlanul kicsik.

A kedvcsináló egyperces filmecske semmiben sem több egy szöveg nélküli trailernél, nem sok értelme van tehát; kivált, mert trailerből kapunk egy másfél perces igazit is (angol nyelven, magyar felirattal). A werkfilm kilenc perces, színvonala legfeljebb átlagos: meglehetősen kevés érdekességet tudunk meg belőle. Aligha nézi meg bárki is kétszer.

A Reneszánsz DVD összességében teljesíti, ami elvárható tőle, a szinkronnal pedig örvendetesen túl is emelkedik várakozásainkon. Az alibiextrák miatt ugyan inkább a fapados, mintsem az igényes kiadásokhoz áll közel, alacsony ára viszont meg is felel ennek. Mivel a léte önmagában is érték, feltétlenül ajánlott minden mozi- és animációsfilm-kedvelő számára.

Reneszánsz (Renaissance)
francia animációs film, 105 perc (2006)

Rendezte: Christian Volckman
Írta: Alexandre de La Patelliere, Mathieu Delaporte
Zene: Nicholas Dodd

Szereplők:
Daniel Craig
Catherine McCormack
Ian Holm

IMDb-átlag: 6,9
http://www.renaissance-lefilm.com/

A DVD-t kiadja a Budapest Film
ára: 1990,- Ft
Megjelenés: 2007. április 17.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!