Kritika

Michigan állam „természeti kincse” – Respect

respect

Aretha Franklin a hangjával elbűvölte az egész világot, nem csoda hát, hogy életrajzi film készült róla, méghozzá Jennifer Hudson főszereplésével. A Respect tisztelgés a nagy formátumú fekete énekesnő előtt.

Napjainkban nagy divatja lett a világhírű énekes sztárok életéről készített filmeknek, így ismerhették meg a nézők a nehéz sorsú Judy Garland vagy az alkohol- és drogfüggő Amy Winehouse élettörténetét, hogy csak néhányat említsünk közülük. Ebbe a sorba illeszkedik most az Aretha Franklin életéről készült életrajzi film Liesl Tommy rendezésében, melynek főszereplőjére, az őt alakító Jennifer Hudsonra még maga Franklin bólintott rá 2018-ban, 76 éves korában bekövetkezett halála évében.

„Életre kel az amerikai történelem, amikor Aretha énekel. Senki nem testesíti meg tökéletesebben az afroamerikai spiritualitás, a blues, az R&B és a rock and roll közti kapcsolatot, azt a folyamatot, amely során a sok nehézség és bánat egyfajta szépségbe, életerőbe és reménybe vált át.” – mondta róla Barack Obama amerikai elnök, Aretha Franklin előadását követően 2015-ben. És valóban. Aretha Franklin – miként a filmből is kiderül –

már kislánykorától elbűvölt mindenkit, aki csak énekelni hallotta őt.

Zongorista-énekes édesanyja halálát követően a tízéves Franklin baptista lelkész édesapja (Forest Whitaker) detroiti templomában kezd el kórusba járni, 14 éves korától pedig apja különböző templomokba viszi őt gospelt énekelni, miközben buzgón menedzseli is lánya korai zenei pályáját. A Respect hűen ábrázolja azt az apa-lánya között kialakult szoros érzelmi kapcsolatot, mellyel az apa segítője, de egy idő után kerékkötője is lesz lánya karrierjének.

Aretha Franklin a 60-as évek elejétől, fiatal felnőttként fordul a világi zene felé, és többek között új menedzserének hatására innen számítható szédületes zenei karrierjének kezdete is, melynek köszönhetően élete során 18 Grammy-díjban részesült. New Yorkba költözésekor kezdi „kitalálni” is magát, melybe az extravagáns megjelenés éppúgy beletartozik, mint – apja egyházi zenéjéről végre leszakadva – a soul és a gospel sajátos vegyítésével saját hangjának és zenei stílusának kidolgozása.

Ám ez sem a magánéletében, sem énekesi karrierjében nem ment zökkenőmentesen.

Az életrajzi film Aretha Franklin zenei karrierjére fókuszál, a rendezőnő erre a zenei vázra feszíti ki kronologikusan az énekesnő magánéletét meghatározó események epizódszerű történéseit. Aretha zárkózott személyiség volt, a nyilvánosság előtt kevéssé nyilatkozott meg, és Liesl Tommy filmjéből sem igazán tárul elénk az élete, hogy megtudjuk, valójában milyen is volt ő. Pedig nem akármilyen élet jutott ki neki! Első gyermekét 13 évesen szülte, a másodikat 15 évesen, és különböző férfiaktól végül négy fia született élete során, akiket a nagymamája nevelt, hogy ő a zenei karrierjének szentelhesse magát. A 13 éves terhes kislányról felvillanó egyetlen képkocka a rendezőnő érzékenységéről tanúskodik, aki elkerülte ezzel az ijesztően korai terhesség körüli botrányon való csámcsogás csapdáját.

Respect (2021) - IMDb

Ted White (Marlon Wayans) volt az első férje és egyben menedzsere, akitől több erőszakos, bántalmazó „akciót” is láthatunk a filmben. Fanatizált lelkész apjával való bonyolult kapcsolata pedig apja haláláig kísértette Franklint. Ahhoz, hogy tehetsége tudatában végre megtalálja a saját hangját, és úgy nőként, mint előadóművészként kiteljesítse önmagát, előbb mindkét férfiról le kellett válnia. A rendezőnő a cselekményvezetés során jó érzékkel fókuszál azokra a sorsfordító magánéleti eseményekre, melyek Aretha Franklin keserves felnövéstörténetét,

öntudatos nővé és briliáns előadóvá válását hivatottak bizonyítani.

Mivel a blues, R&B (Rhythm and Blues) és gospel dalokban igencsak bővelkedő Respect középpontjában Franklin zenei karrierje áll, a film majdhogynem egy folyamatos dallamfolyam, amit a különböző zenei kiadóknál történő albumkiadásai fémjeleznek. Mivel az őt elindító Columbia Records nem hozott átütő sikert, 1967-ben átszerződött az Atlantic Recordshoz, és a Jerry Wexler producerrel való találkozása paradigmaváltást hozott a karrierjébe. A friss hangot megütő zenekart alkalmazó alabamai Atlantic még az évben kiadta a Respect című dalt Franklin feldolgozásában, ami listavezetőként egycsapásra híressé tette, albumok sorát indítva ezzel el, ami a fehérek uralta zeneiparban igen komoly sikernek számított.

A showbiznisz sztárjainak életrajzi filmjeit olyannyira jellemző „karrier csúcsrajáratás – drog és alkohol övezte gödörbe hullás – újrakezdés” forgatókönyvét a Respect sem kerülhette el. Franklin jelentős sikerei 1975-ig felfelé íveltek, ott megtorpant a karrierje, soron következő albumai megbuktak a slágerlistákon, ami Aretha esetében számolatlan mennyiségű alkoholos palack kiürítését vonta maga után. Magánéletének és zenei karrierjének bemutatása mellett a film harmadik rétegét Aretha Franklin fekete polgárjogokért folyó küzdelme jelenti. Először Martin Luther King, majd az ő halálát követően Angela Davis hű követőjeként, jótékonysági koncertjeivel

mindvégig nagyhatású segítője volt az amerikai polgárjogi mozgalomnak.

Érdekes a filmben nyomon követni a nemzetközi hírűvé vált énekesnő buktatókkal teli életútját, ám ehhez az élményhez nagyban hozzájárul a zenészként és színészként (Dreamgirls, 2007) egyaránt ismert Jennifer Hudson elképesztően hiteles alakítása. Már a külső hasonlóságuk is meghökkentő, és Hudson előadásában hallani Aretha Franklin számait különös élmény. Jennifer Hudson éppúgy képes a világsikert jelentő színpadon káprázatos zenei teljesítményt nyújtó Aretha Franklint megjeleníteni, mint az alkoholtól teljesen szétesett nőt, akit még a gyerekei elhanyagolása miatti bűntudat is gyötör. Mellette mindenképp említést érdemel a kislány Aretha Franklint játszó gyerekszínész (Skye Dakota Turner)
alakítása is.

Az operatőrnek, Kramer Morgenthaunak köszönhetően a film másik nagy erőssége a korszak hétköznapi atmoszférájának élethű felelevenítése a kor ikonikus ruháival, enteriőrjeivel és óriási batár autóival, de mindemellett a koncertek csillogó látványvilága is lenyűgöző. Liesl Tommy életrajzi filmjének némiképp gyengesége azonban, hogy erősen Aretha Franklin zenei karrierjének kiteljesedésére koncentrál, nem megy konzekvensen végig a teljes életművön. A 80-as évek végéig gondosan nyomon követi az énekesnő pályafutását, onnantól azonban elnagyoltan, bakugrásokkal villantja fel későbbi életszakaszait, ami egyenetlenné teszi a filmjét.

A Respect tisztelgés egy őstehetség, a sikert sikerre halmozó Aretha Franklin előtt, akinek a 18 Grammy-díjon túl, zenei munkásságáért tiszteletbeli diplomát adományozott többek között a Harvard, a Yale és a Michigani Egyetem is, Michigan állam pedig saját „természeti kincsének” tekinti őt.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com