Kritika

Robin Hoodék osztogatnak – Ocean’s Thirteen

Sorozatban gyártott mozifilmek esetében lehet azon vitatkozni, hogy az elsõ, a második vagy a sokadik rész jobb-e a harmadiknál, de hogy Danny Ocean bandájának harmadik kalandja még mindig a mûfaj fölött jár, méghozzá magasan, az vitathatatlan. Steven Soderbergh nem bízott semmit a véletlenre, viszont receptje hol ismét bevált, hol már ócska trükknek tûnt.


Hirdetés

 

 

Történt pedig a film elején, hogy Reubent, a csapat jó öreg mentorát, mindenki papáját jó alaposan átverték, így életveszélyes szívrohammal elõbb kórházba, majd hónapokig szigorúan ágyba parancsoltatott. Megesik néha a legdörzsöltebb fickókkal is, hogy csúfosan rászedik; így tett Reubennel a beszédes nevû Willie Bank, aki kicsikarva a szükséges részesedést, luxusszállodát épített kaszinóval Vegasban. A fiúk pedig – nemes bosszút érlelve – a teljes kápét igyekeznek lenyúlni a kaszinóból, modern Robin Hoodként szétosztva azt a szálloda teljes lakossága között, mindenkinek jut egypár milla. Gratisként pedig még a szálllodalánc imidzsét jelentõ gyémántnyakékeket is begyûjtik.


Alapvetõen a történet tehát nem ad újat, sem az eddigi Ocean darabokat, sem a szokásos zsánerelemeket nem cserélték ki – de miért is tették volna? George Clooney és Brad Pitt filmjeiben talán csak a történet lett újra és újra egy fokkal nehezebben követhetõ. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – az alkotók igyekeznek minket a látvánnyal elkápráztatni: Las Vegas madártávlatból, csillogó-villogó szállodák, belsõ vörösszõnyegek, exklúzív bejárat a biztonsági zónába, ahonnan minden csaló lefülelhetõ. Kivéve, ha újra kell indítani a rendszert, s van 3,5 perc a meggazdagodásra.
Úgy tûnik tehát, hogy Steven Soderbergh továbbra is fönn tudja tartani a galléros tolvajok sármját, mindezt úgy, hogy érdekesen, némi izgalommal és szokásosan egyedi humorral tudja tálalni. A harmadik rész ismét nem fukarkodik a jó operatõri munkával és az osztott képernyõs megoldás sûrítõ erejével. A zene ismét jól szól, a filmtörténelem néhány nagyobb muzsikájának újrahangszerelt változata pedig emeli az Ocean-sorozatot. Végül pedig azt is hozzá kell rakni, hogy a fiúk – noha színészi képességüknek nyilvánvalóan nem a csúcsát adják – remekül lubickolnak Danny, Rusty, Linus és a többiek szerepében. Egyedül csak a magát Julia Robertsnek álcázó Julia Roberts hiányzik egy icipicit.


Akárhányszor és akármilyen irányban kerülgetjük az Ocean’s Thirteent, újra meg kell állapítani, hogy jó filmmel van dolgunk. Persze vigyázni kell az alkotóknak, el ne kapja õket a gépszíj. Hiszen a film végére Reuben is fölépül (mi az, hogy; kaszinózik is), s a fiúk is úgy búcsúznak el egymástól: még látjuk egymást! Hát lássuk – csak nehogy a minõség rovására…

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!