Kritika

A hálapénz itt csak a jéghegy csúcsa – Érettségi

erettsegi-cristian-mungiu2Bármennyire erős Cristian Mungiu Érettségije, néha mintha kicsit a jól bevált receptet követné. Súlyos társadalmi problémákról hús-vér emberekkel kevesen tudnak jobban szólni bárhol a világon, de most viszontlátjuk a 4 hónap, 3 hét, 2 nap szereplőit.

Az Érettségi az ötödik nagyjátékfilmje a román újhullám egyik legmeghatározóbb alakjának, Cristian Mungiunak, ugyanakkor talán ez az alkotás tud a legkevésbé unikális lenni, persze nehéz is egy ilyen életműben. Mert amíg mi, befogadók megtanultuk dekódolni filmjeit, megismertük a tipikus Mungiu féle hangot, addig az egész román szerzői filmet keblére ölelte a világ – leginkább Cannes, ami ugye különösen híres baráti körének kinevelésében.

Mungiu márpedig a legjobb barátok egyike: elmúlt öt filmjéből csak a legelső, 2002-es Nyugat nem került a Croisette-re, a következő négyből viszont három a versenyprogramban landolt, a gyengébbnek minősülő és sokkal inkább műfaji Mesék az aranykorból pedig a Certain Regard válogatásában kapott helyet. Hogy a román filmnek a szerzőiség áll jól, az abortuszdráma 2007-es Arany Pálmája óta tudjuk. Mindazonáltal, hogy ez egy win win solution, hosszú távon talán mégis veszélyes: alkalmat ad rendezőnek is a beskatulyázásra.

Mondhatnám: Arról beszélj, Cristian, hogy milyen szar az élet itt a panelban! Ezt szoktuk meg tőled, ezt kérjük most is.

erettsegi-cristian-mungiu

Az Érettségi, ami egy meg nem nevezett, de Kolozsvárhoz mindenképpen közeli erdélyi kisvárosban játszódik, a külföldre távozó fiatal lány képével némileg visszautal a Nyugatra, erkölcsi dilemmái azonban sokkal inkább a 4 hónap, 3 hét, 2 nap dramaturgiáját követik. Elizát (Maria-Victoria Dragus) az írásbeli érettségi előtti nap reggelén megtámadják, és megpróbálják megerőszakolni. Bekötött keze és a pszichés sokk hatására az egyébként jól tanuló diáklánynak veszélybe kerül a megfelelő szintű érettségi, ezzel együtt pedig az angliai pszichológia ösztöndíj. Persze minden helyzetben van valaki, aki segíteni tudna, főleg egy olyan kisvárosban, ahol mindenki ismer mindenkit, ráadásul ahol az apa (Adrian Titieni) a helyi kórház megbecsült orvosa. Nem akart ő belekeveredni semmibe, de ha már úgy van, feltűrt ingujjal alámerül a városi szemétben. A jó ügy érdekében.

Mindenkinek van, volt vagy lesz hasonló esete. A társadalom testén élősködő hálapénz – orvosi közegben vagyunk, hát persze, hogy előkerül – csak a jéghegy csúcsa, olyan, amiről mindenki beszél, pedig itt aztán tényleg mindenki tud adni és kapni valamit. Nem tudnánk mégis elintézni valahogy? – teszi fel a kérdést az alpolgármester, a rendőr, az orvos, az igazgató. Hiába, kéz kezet mos. Valahogy mindenki el tudná intézni. És mind tudják, mi is tudjuk, hogy dehogynem lehetne elintézni. Nem azért, persze, mert ő is kapott a jussból, hanem mert ez így emberhez méltó.

erettsegi-cristian-mungiu3

Mungiu szereplőinek stílusából éppen ennek az emberségnek a rothadó bűze árad, ami még az utolsó megfogható és érző pillanatot sejteti. Megmutatja azt a pontot, amikor már teljesen magától értetődő a hivatallal való visszaélés. Amikor senkinek a szeme sem rebben. Amíg a 4 hónap, 3 hét, 2 nap abortuszt végző orvosa a diktatórikus Ceaușescu-rendszer elnyomó zsarnoka, a mitizált gonosz, addig az érettségi alpolgármestere – nála indul a nemzeti körbetartozás – jóságos atyafi, bármelyikünk lehetne.

Kár volna ezt a filmet egzisztenciális kérdések felé terelni. Valóban lehet, bár felesleges azon gondolkodni, ki nem puskázott iskolás korában, vagy hogy a cél szentesíti-e az eszközt; szabad-e azért csalni most, hogy később mindezt egy befutott pályával helyre lehessen hozni? Ezeket a kérdéseket csak a felszínen kapargatjuk. Az Érettségin nem csak egy fiatal lány, hanem mind bukhatunk.

[author_bio author=”ryzsy”]

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com