Kritika

Rosszsorsú (űr)lények – Idegen arcok

idegenarcok1Mit tehet egy tizenéves gengszterbanda, ha tagjaira hárul egy űrlényinvázió felszámolása? Az Idegen arcok meghökkentő, szórakoztató, ám mégis tartalmas módon mesél a fiatalok küzdelmeiről.

A film

Szeretem azokat a filmeket, amelyek mernek bizonyos határokon táncolni. Az Idegen arcok épp ezt teszi, amikor magára ölti néhány jól behatárolható zsáner egyes motívumait, megmutatja azok fonákját, mindezek mellett pedig egyfajta társadalmi üzenetet sem rest közvetíteni. Ugyan melyik kortárs rendező lenne olyan merész, hogy egy ilyen, mondanivalóval dúsított műfajhabarccsal kockáztassa filmje sikerességét? Hát persze, hogy egy elsőfilmes direktorról van szó!

Joe Cornish neve annak ellenére is ismerősen csenghet, hogy korábban csak néhány, kevésbé ismert sorozatepizód, és egy dokumentumfilm kapcsán villantotta meg rendezői tehetségét. A mindössze 41 éves angol fiatalembert láthattuk már színészkedni a Vaskabátokban, legutóbb pedig Steven Spielberg oldalán bukkant fel a rendezőzseni legújabb filmje, a Tintin kalandjai egyik forgatókönyvírójaként. Meglehet, ez így önmagában nem túl vaskos szakmai múltról árulkodik, a sokoldalúságot azonban talán már ennyi is jól jelzi.

Ezt a széles skálát vonultatja fel az Idegen arcokban is, melynek főhőseit egy leheletnyi felvezető képsor után azonnal az események közepébe csöppenti. A mindössze tízes éveik derekán járó öt srác épp egy náluk valamivel idősebb lányt rabol ki egy sötét és kihalt utcán, amikor hirtelen a mellettük parkoló autóba csapódik valami a magasból. A kezdeti meglepődés, amit a jövevény űrlény mivolta okoz, nem hogy nem sokkolja le a fiatalokat, hanem sokkal inkább feldühíti őket „munkájuk” megzavarása miatt, így azon nyomban meg is ölik a hívatlan vendéget.

idegenarcok1

A kivégzéssel valamelyest a horror is felsorakozik a megpendített gengszterfilm és sci-fi jegyek mellé, ám a szituáció abszurditása kellőképp jelzi, hogy ezzel még nem merült ki a rendező-forgatókönyvíró eszköztára. A tetemet ugyanis főhőseink nem hagyják az út szélén, hanem magukkal vonszolják egy munkásnegyed paneljébe, mely egyben jelenti számukra az otthont, a bandájuk által uralt territóriumot, valamint – a legfelső szinten elhelyezkedő „kertnek” köszönhetően – a drogbeszerző helyet is.

Ahelyett azonban, hogy a film magára rángatná a drogfilmek kissé kétes, egészen más irányba mutató szálait, megmarad az eddig jelzett zsánereknél, sőt valamelyest tovább is fokozza azokat. Az alvilág további tagjaival történő megismerkedés mellett még több űrlény kezd záporozni az égből, és még több poén szereplőink szájából – ezeket összesítve pedig könnyen támadhatna olyan érzésünk, hogy a film teljesen feladta önmaga komolyan vételét, melyre a foszforeszkáló fogsorral ijesztgető, szőrös idegenek látványa csak rádob egy lapáttal.

Itt ki is merülhetne az egész alkotás, és követhetnék egymást különféle harc- és menekülésjelenetek, hogy aztán a végén egy jól megszokott szerelmes egymásra találással és diadalittas hepienddel le is záródhasson a sztori, de ne feledjük, nem hollywoodi filmről beszélünk, így hál’Istennek ennél kicsit összetettebb a történet. A sablonok sorjázása helyett ugyanis Cornish rendőröket, léthelyzeteket, és társadalmi szerepmomentumokat vonultat fel, felvillantva ezekkel hőseink szociális hátterét, és érzékeltetve cselekedeteik súlyát.

Nem szeretném túlmisztifikálni, hogy miként szorultak rá filmünk hányattatott sorsú hősei olyan mértékű túlélési ösztön kifejlesztésére, ami alkalmassá tette őket egy űrlényinvázió felszámolására, de kétségtelen, hogy az Idegen arcok esetében olyan, manapság sajnos ritka darabbal van dolgunk, ami látványos és szórakoztató másfél órája után bőven hagy megemésztendő gondolatokat, és egy megjegyzendő rendezői nevet a néző fejében. Joe Cornish, köszönjük!

A lemez

Az Intercomnak pedig az igényes és tartalmas DVD kiadást köszönhetjük, melyen annyi és olyan színvonalú extra tartalom kapott helyet, amelyek jelentősen hozzá tudnak tenni a film nyújtotta élményekhez, így a lemez bőven megéri a nem is túl borsos árát.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

1 Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés