Kritika

Salsa Pa Ti – Flörti Dancing

imageIrritálóan béna címe miatt majdnem kihagytam a Flörti Dancinget – hiba lett volna, mert James Griffiths munkája rendkvül szórakoztató film, ami a legjobb angol vígjátékok nyomdokában jár.

Nick Frost nevénél talán ismerősebben csengnek azon filmek, melyeket Simon Pegg és Edgar Wright irányítása alatt közösen készítettek: a Haláli hullák hajnala, a Vaskabátok vagy a Világvége hazánkban is kultikus népszerűségnek örvendnek. Kihagyott ziccernek tűnik számomra, hogy a forgalmazó a Dirty Dancing táncolni szerető fiatal lány közönségére apellált a címválasztáskor, ahelyett, hogy a jóféle angol humor szerelmeseit mozgósította volna.

Semmi baj, erre van a filmkritikus, hogy összeterelje a filmet és közönségét. A Flörti dancing (ugye bele se kell kezdjek, hogy kifejtsem, milyen eszméletlenül hibás választásnak tartom ezt a címet?) nem egy mély film, de a maga műfaján belül a legjobb fajtából való. Kétségtelenül tetszhet a táncos-romantikus műfaj kedvelőinek is, de  a Flörti Dancing sokkal inkább vicces, mint szerelmes film. A sztori nem éppen túl bonyolult: adott hősünk, a nem egy Adonisz Bruce (Nick Frost), aki belehabarodik új főnökébe (Rashida Jones). Mikor kiderül, hogy a lány szenvedélyesen odavan a salsáért, Bruce leporolja tánccipőjét – mert bizony titkon egy igazi Fred Astaire. Persze nem ő az egyetlen, aki indul a nőért, így aztán tényleg mindent be kell vetnie, hogy ismét formába lendüljön, és táncával meghódítsa a szép Juliát.

imageAz rögtön látszik, hogy nem a sztori veszi meg itt a nézőt – ha egészen őszinték akarunk lenni, a sztori kiszámtíhatóbb már nem is lehetne. Na, de itt van a humor, a humor, a humor. A film tele van szellemesebbnél szellemesebb jelenetekkel, a nézőtér szó szerint szakadt a röhögéstől. Bár a Flörti Dancing sok tekintetben amerikás, a nevettetés terén szerencsére a legjobb angol hagyományokat követi. Semmi altesti poénkodás, helyette helyzetkomikum, jellemkomikum és fricskák ezerrel. Persze a jól működő poénokat egy remek komikus csapatnak köszönhetjük, Nich Frost egy szerethető mackót játszik, akinek bizony meglepő módon gyorsan jár a lába. Ne hagyjátok magatokat eltántorítani a vacak cím miatt: a Flörti Dancing remek szórakozást ígér, randira vagy csak habkönnyű szórakozásnak nyugodt szívvel választhatjátok.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya