Kritika

Kemény leány – Salt ügynök

Angelina Jolie stílusát jól ismerjük, ugyanúgy, ahogy a verekedős” ackiófilmjeit is. A vékony, mégis hiperdögös színésznő ezúttal orosz kémnő bőrébe bújva robbantgat, lövöldözik és likvidál a vásznon.

Evelyn Salt (Angelina Jolie) CIA-ügynököt ugyanis pontosan ezekre képezték ki. Nem is rosszul, hiszen miután egy szovjet disszidens kijelenti, hogy a szakmailag elismert kolléganő egy alvó orosz kém, akinek feladata az orosz elnök megölése, Saltnak sikerül kicsúsznia egykori társai kezei közül. Megindul a vérre menő hajsza, miközben Salt saját és férje életét kockáztatva szolgáltatja a maga igazságát, hogy felfedje a valódi árulót.

Az anorexia reklámba illő, szobor szépségű Jolie meglepően keményen osztja a a jobb és bal egyeneseket, miközben országutakon át, teherautókon ugrálva, egyszer sem sikerül szilánkosra törnie „ropi-lábait”. Lényegtelen apróság, igazán megszokhatnánk már a színésznő strapabírását.

A akció jelenetek keménységéhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy Kurt Wimmer, forgatókönyvíró elgondolása alapján, eredetileg férfi (konkrétan Tom Cruise) játszotta volna el a szó szerint halálosan komoly ügynök szerepét. Mivel a rendező, Phillip Noyce ragaszkodott a telt ajkú színésznőhöz, akivel utoljára A csontemberben dolgozott együtt, Wimmer kénytelen volt némileg átszervezni az elképzeléseit.

Visszatérve a témára, el kell ismerni, hogy Noyce lendületes filmet hozott össze, melyben ugyan  sokszor látott klisék sorakoznak, mégsem hagyja ezeken rágódni nézőit. Helyette egy újabb üldözős vagy gyilkolós jelenettel sodorja tovább figyelmünket, mely meglepő, de működik. Hip-hop elszáll a 100 perc, miközben sikerül kis időre kikapcsolódnunk a mindennapokból.


Salt ügynök
(Salt)
színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 100 perc, 2010

rendező: Phillip Noyce
forgatókönyvíró: Kurt Wimmer, Brian Helgeland
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Robert Elswit
producer: Lorenzo di Bonaventura, Sunil Perkash
vágó: Stuart Baird, John Gilroy

szereplők:
Angelina Jolie (Evelyn Salt)
Liev Schreiber (Winter)
Chiwetel Ejiofor (Peabody)
Yara Shahidi (Cleo)
Gaius Charles (Todd Bottoms)
Zoe Lister Jones (Zoe Kinnally)
Corey Stoll (Shnaider)

IMDb-átlag: 6,7
www.salt-movie.net

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com