Kritika

Lerágott csont – Scooby!

A Scooby! egy történet a barátságról, mert anélkül csak szomorú zenéket hallgathatsz Spotify-on. Ha pedig az emberekkel nem jössz ki, akkor beszélgess a kutyáddal, hiszen Nagy Sándor is ezt tette.

Bozont, Scooby, Vilma, Diána és Fred újra megmutatja, hogy csapatmunkával a legszörnyűbb gonosztevők is legyőzhetők és ismét bebizonyítják, hogy minden ember maszkot visel. Aki körülbelül 2014-15 előtt született, valószínűleg hallott már a Rejtély Rt.-ről. Az eredeti Hanna-Barbera sorozat Scooby-Doo, merre vagy? címen még 1969-ben indulté. Azóta rengeteg folytatás, spin-off és különkaland készült a klasszikus és néha a kevésbé klasszikus csapattal (lásd. Scooby-Doo és Scrappy-Doo).

A nagyvásznat egy élőszereplős változat is „meghódította” 2002-ben. A Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar és Matthew Lillard nevével díszített kretén és defektesen túlszexualizált Scooby Doo – A nagy csapatot az azóta galaktikusan nemesebb útra lépő James Gunn írta. Bámulatos, de ez a felállás két évvel később folytatást is kapott. A filmektől függetlenül egymást követik a rajzfilmsorozatok, vagy az általában egyenesen DVD-re érkező egész estés rajzfilmek, de idén újra a nagyvászonra álmodták újra a Rejtély Rt.-t, ezúttal 3D animált formában.

A Scooby! 2020-ban sem szól másról, mint az első sorozat első epizódja.

Van egy szörny, amivel a csapat szembekerül, legyőzik, lehúzzák róla a maszkot és nagy meglepetésünkre az áll az egész kálvária mögött, akire az első perctől kezdve gondolunk. A Columbo-epizód egyszerűségével rendelkező felállás fabatkát sem változott, de 2020-ra a bájosság helyébe a fáradt és üres próbálkozások léptek. Egy gyereknek minden vicc új, egy négyéves azért szórakozni fog a Scooby! filmen, de aki tartalomra vágyik, az messzire kerülje el. Ez egy olyan ember tanácsa, aki még a magazint is járatta gyerekként, de a tizenöt évvel későbbi fellapozáskor kiderült, hogy jobban járt volna, ha nem akarja feleleveníteni az élményt.

Nem véletlenül kezdtem a történelemórával, mert a Scooby! valamilyen eredettörténettel is szolgál, hiszen a magányos Bozont Venice Beachen sétálva találkozik a kóbor Scooby-val és azonnal elválaszthatatlan barátok lesznek. Rövidesen a csapat többi tagja is csatlakozik, majd megoldják az első rejtélyt. Sok évvel később még mindig ugyanaz a nóta, csak egy indokolatlan Simon Cowell (az amerikai X-Faktor és American Idol szigorú zsűritagja, mert miért ne?!) ráébreszti Fredéket, hogy Scooby és Bozont nem igazán tesznek hozzá a csapathoz. Pont ekkor tűnik fel egy másik társaság, ráadásul egy igazi szuperhőssel, akik tárt karokkal várják őket. A rejtélyes nyomozóbanda, bármilyen formájukról legyen is szó, a világ valamely pontján üldözi a gonosztevőket. A Scooby! ilyen szempontból még egy összefoglaló film is lehetne, mert valóban globális ez a történet. De játszódjon Athénban, vagy Romániában, az eredmény minden jóindulattal is közepes.

Sablonsértődések és komolytalan drámázás, miközben a főgonosz robothadseregével az alvilágba tart, hogy Nagy Sándor aranyából éljen jómódúan.

A Scooby! mintha elhagyná a klasszikus és kedvesen naiv alapot, hogy ne építsen fel igazán semmit. Kőegyszerű karakterek, gyenge cselekmény, kamu Nagy Sándor és gyáva szuperhős. A néző érzése, hogy az írók a szombat délelőtti matiné műsorsávjából inspirálódtak, ahova ez a történet való. Pedig nagy nevek (is) kölcsönözték a hangjukat az üres szereplőknek. Fred Zac Efron, a gonosz Dick Dastardly (magyar fordításban Gézengúz Guszti) Jason Isaacs és a gyáva szuperhős, Blue Falcon Mark Wahlberg hangján szólal meg. De mihez is tudnának kezdeni ezzel a szövegkönyvvel? Első ránézésre még a Scooby! a korával szinkronban lévő aktualizált mesének is tűnhet, de hamar lelombozódunk, mikor látjuk, hogy szuperhős is csak azért van benne, mert mostanában az olyan… menő.

Amikor pedig ki akarja forgatni a Scooby-Doo filmek és sorozatok fél évszázados kliséit, akkor sem az önreflexió okozta öröm ül ki az arcunkra, hanem valami egészen más. Itt is lekerül a gonoszról a maszk, de mögötte már nincs más, csak csalódás. Az olyanok miatt, mint a Scooby! sírjuk vissza a klasszikusokat!

A maszk mögül eltűnt a megszokott tartalom, de helyébe nem került semmi, ami kitöltené a tátongó űrt. A Rejtély Rt. leleplezne, ha hagynák neki, de így csak önmagát leplezi le és elidegenít.

Ilyen körítéssel, hogy higgyem el azt, amit a film mondani akar? Pedig nem merít nagyot: a barátság fontos, egyedül lenni szívás. Nem kell eredetit mondani, nincs szükség arra, hogy egy rajzfilm feltalálja a spanyolviaszt, de ennyire direkten egy ilyen sekélyes gondolatot közvetíteni botrányos. Attól, hogy elmondják és a zenében hallom, hogy a barátság mindennél fontosabb, még a film egésze úgy rázza le magáról, mint ázott kutya a vízcseppet. A Scooby! végére Fred, Diána és Vilma ráébred, hogy Bozont és Scooby-Doo is szerves része a csapatnak, sőt… De kell ezt magyarázzam?

A Scooby!-tól felesleges bármit is várni. A didaktikusságot sokszor észre sem vesszük az ötlettelenség miatt. Sajnos a stábból senkinek sem sikerült megértetnie Tony Cervone rendezővel és a négy (!) író egyikével sem, hogy egy gyerekfilm sem féleszűeknek készül, így sajnos a filmet nézve mindannyian kicsit annak érezzük magunkat.

Avatar

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya