Kritika

Semmi baj, a Mami megoldja – Ó, anyám!

Amy Schumer a Kész katasztrófa után újabb főszereppel jelentkezik, ezúttal nem kisebb sztárral az oldalán, mint a rivaldafényből több mint egy évtizede kilépő Goldie Hawnnal. Azt, hogy az Ó, anyám! méltó lehet-e egy visszatérésre, körülbelül annyira kell komolyan venni, mint magát a filmet.

Emily (Amy Schumer) egy végtelenül szánalmas figura, akit azelőtt dob a pasija, hogy közösen elutazhatnának a sokáig spórolt ecuadori nyaralásukra. Mivel a jegyre nincs visszatérítés, ezért kénytelen ritkán látott anyukáját (Goldie Hawn) magával vinni a kalandra. Emily tervei közt prioritást élvez a piálás, a buli és a flörtölés. Naivitása viszont egy hírhedt embercsempész karjai közé sodorja őket, ahonnan nincs más lehetőségük, mint összefogni és menekülni – közben pedig nyafogni, botladozni és káromkodni megállás nélkül.

Jonathan Levine első filmje (Fifti-fifti) annyira üdítő és érzékeny volt, a személyes drámát a vígjátékelemekkel úgy vegyítette, hogy joggal gondolhattuk, pályája töretlenül ível majd. Sajnos a rendező azóta csak bizonygatja nekünk újabb filmjeivel, hogy nem csupán az ő dirigálásán múlt korábbi sikere. Az Ó, anyám! inkább érződik egy újabb Amy Schumer-mozdonynak, ráadásul olyannak, amiben néha nem működnek a fékek. A készítők ugyanis nem tudták megállni, hogy egyes jeleneteket ne húzzanak túl – utóbbira jó példa Schumer és a bélgiliszta sci-fi horrorba illő esete.

Emily karaktere olyan, mintha a Kész katasztrófa főszereplőjének kevésbé magabiztos verziója lenne. Ugyanúgy ocsmány dolgokat csinál, és szintén híján van az önkritikának, csupán sokkal szánalmasabb és naivabb. Rettentő hülyeségei és önzőségből fakadó ostobasága mellett, ha csinál bármi hasznosat, a film már ünnepelteti őt, hogy micsoda jellemfejlődésen megy keresztül holott semmi nem történt. Amy Schumer tehát karakterben maradt, félő, hogy nem is tud (vagy nem is akar) ennél többet kihozni magából.

Goldie Hawn és pár prominens mellékszereplő azonban menti a menthetőt. Hawn 15 éve nem szerepelt filmben, szokatlan is, hogy egy ilyen harsány vígjátékban tér vissza. Linda figurája azonban a legtalpraesettebb a film során: az egyetlen az őrültek tengerében, akivel azonosulhatunk emberként, és aki gondolkodó lényként viselkedik. Schumernek még az eszközhasználat is nehezen megy néha. Ő a nyafogó kislány, aki várja, hogy a mama űzze el a csúnya rosszfiúkat, míg ő jól bepasizik. Hőseink mellett Wanda Sykes, Joan Cusack és Christopher Meloni alakít még emlékezeteset röpke játékidejeikkel, de ők is

„mind az agyalágyultak táborát erősítik.”

A történet az anya-lánya dinamikára sokat épít, ám ez csupán két altesti vicc közti szentimentális monológokat jelent. Mindent csak kimondanak, de semmit sem érzünk belőle – végig felületes marad, és a film is csak veszít a tempójából ezek miatt. Emellett a sztori igyekszik fricskát mutatni a külügy bürokráciájának, mely csak hosszas zaklatások után hajlandó segíteni a bajbajutottaknak. Az emberrablók viszont a valaha volt leginkompetensebb gonoszok. Hiszen, ha már Amy Schumernek sikerül megszöknie tőlük, akkor nekünk se kéne betojnunk. Olyanok, akik a sivatagban is tuti belelépnének egy százas szögbe.

A fő probléma az, hogy a film hiába köti le a nézőt, a mozi kijáratánál már gondunk akad az emlékezetes jelenetek felidézésével. Az Ó, anyám! nem sértő és nem is mondható sótlannak. Sok poén működik, bár egyiken sem fogunk a földön fetrengeni rekeszizmunkat fájlalva. Ugyanazt a formulát követi, mint napjaink amerikai vígjátékai: igyekeznek minél mocskosabb dolgokat mondani és csinálni, ezzel tabudöntögetőnek tűnve feszegetni a küszöbértékeket. Többnyire a viccek harmada találja be a nézőt, de a film végig szórakoztató marad, főleg Goldie Hawn és a fel-felbukkanó változatos őrültek miatt. Azért bízzunk benne, hogy a 71 éves ikont nem most láthattuk utoljára, mert az méltatlan lenne életművéhez.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com