Kritika

Sikamlós, de nem bevállalós – Egy őrült pillanat

egy-orult-pillanatJean-François Richet filmje a Frankofón Filmnapoknak köszönhetően korábban érkezett a vártnál: az Egy őrült pillanat ugyanis igazi nyári vígjáték remek szereplőgárdával és izgalmas kérdésfeltevéssel.

Jean-François Richet filmje remake, Claude Berri 1977-es darabjának újragondolása. Nem csoda, hogy az amerikaiaknak is megtetszett a sikamlós téma, ők Stanley Donen dirigálásában Blame it On Rio címmel készítették el a maguk változatát. A sztori mindenhol nagyjából azonos: Laurent (Vincent Cassel) és Antoine (François Cluzet) együtt nyaralnak lányaikkal. A szokásos apa-lánya problémakört az zavarja meg, amikor Antoine kicsinye, Louna (Lola Le Lann) egy részeg este során elcsavarja Laurent fejét. A férfi úgy tekint az estére, mint megbocsáthatatlan ballépésre, Louna azonban a szerelmes nők minden fegyverét beveti, hogy magához láncolja a nála vagy harminc évvel idősebb férfit.

https://www.youtube.com/watch?v=oMX5HQ-Nvmg

Mi tagadás, izgalmas a téma, a forgatókönyvet társszerzőként is jegyző Richet jó oldaláról is fogja meg a kérdést. Egy másodpercig sem ítélkezik, nem tesz voksot se a kapcsolat mellett, se ellene, nem áll sem Laurent, sem Louna, sem a lányát féltő Antione oldalára sem. A nézőre bízza az ítélkezést – és a film végével is nyitva hagyja számára a döntés lehetőségét. Ez a film egyik legnagyobb erőssége: annak ellenére is gondolkodásra bírja a nézőt, hogy mindezt vígjátéki csomagolásban nyújtja át. frankofon-filmnapok-egy-orult-pillanat-original-75350Mert nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy az eddig inkább a drámákat preferáló Richet – gondoljunk csak a szintén Cassellel forgatott Halálos közellenségre vagy a Carpenter remake A 13-as rendőrörsre –, végre egy könnyed komédiát alkotott. Az Egy őrült pillanat habkönnyű szórakozás, ártalmatlan francia humorral és jófajta szituációs poénokkal. Casselt ritkán látni ilyen könnyednek, látszik hogy az egész stáb – köztük a szintén brillírozó Cluzet – élvezi a forgatást. Pont ez a könnyedség egyben a film hiányossága is – a téma, akármennyire is humorosan van tálalva, komoly, Jean François Richet pedig fél megmutatni. Sokáig – mivel a képek nem mutatják meg – nem is esett le, pontosan mi is történt Laurent és Louna között. Olyan, mintha Richet szívesen eljátszadozna a gondolattal, de valóságban már visszakozna tényleg összeereszteni az idén ötvenéves Casselt és a tini Isaazt. Persze ettől függetlenül a film működik, a kikapcsolódás megvan, a hosszúhétvégére jó szívvel ajánlom az Egy őrült pillanatot.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya