Kritika

Sikamlós, de nem bevállalós – Egy őrült pillanat

egy-orult-pillanatJean-François Richet filmje a Frankofón Filmnapoknak köszönhetően korábban érkezett a vártnál: az Egy őrült pillanat ugyanis igazi nyári vígjáték remek szereplőgárdával és izgalmas kérdésfeltevéssel.

Jean-François Richet filmje remake, Claude Berri 1977-es darabjának újragondolása. Nem csoda, hogy az amerikaiaknak is megtetszett a sikamlós téma, ők Stanley Donen dirigálásában Blame it On Rio címmel készítették el a maguk változatát. A sztori mindenhol nagyjából azonos: Laurent (Vincent Cassel) és Antoine (François Cluzet) együtt nyaralnak lányaikkal. A szokásos apa-lánya problémakört az zavarja meg, amikor Antoine kicsinye, Louna (Lola Le Lann) egy részeg este során elcsavarja Laurent fejét. A férfi úgy tekint az estére, mint megbocsáthatatlan ballépésre, Louna azonban a szerelmes nők minden fegyverét beveti, hogy magához láncolja a nála vagy harminc évvel idősebb férfit.

https://www.youtube.com/watch?v=oMX5HQ-Nvmg

Mi tagadás, izgalmas a téma, a forgatókönyvet társszerzőként is jegyző Richet jó oldaláról is fogja meg a kérdést. Egy másodpercig sem ítélkezik, nem tesz voksot se a kapcsolat mellett, se ellene, nem áll sem Laurent, sem Louna, sem a lányát féltő Antione oldalára sem. A nézőre bízza az ítélkezést – és a film végével is nyitva hagyja számára a döntés lehetőségét. Ez a film egyik legnagyobb erőssége: annak ellenére is gondolkodásra bírja a nézőt, hogy mindezt vígjátéki csomagolásban nyújtja át. frankofon-filmnapok-egy-orult-pillanat-original-75350Mert nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy az eddig inkább a drámákat preferáló Richet – gondoljunk csak a szintén Cassellel forgatott Halálos közellenségre vagy a Carpenter remake A 13-as rendőrörsre –, végre egy könnyed komédiát alkotott. Az Egy őrült pillanat habkönnyű szórakozás, ártalmatlan francia humorral és jófajta szituációs poénokkal. Casselt ritkán látni ilyen könnyednek, látszik hogy az egész stáb – köztük a szintén brillírozó Cluzet – élvezi a forgatást. Pont ez a könnyedség egyben a film hiányossága is – a téma, akármennyire is humorosan van tálalva, komoly, Jean François Richet pedig fél megmutatni. Sokáig – mivel a képek nem mutatják meg – nem is esett le, pontosan mi is történt Laurent és Louna között. Olyan, mintha Richet szívesen eljátszadozna a gondolattal, de valóságban már visszakozna tényleg összeereszteni az idén ötvenéves Casselt és a tini Isaazt. Persze ettől függetlenül a film működik, a kikapcsolódás megvan, a hosszúhétvégére jó szívvel ajánlom az Egy őrült pillanatot.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya