Kritika

Sikeres folytatás – Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

Újranéztük mindhárom részt, mielõtt beültünk volna a moziba. S miután kijöttünk, fellélegeztünk: a két évtized mégsem ártott az Indiana Jonesnak, Harrison Ford a szokásos megriadt, elszánt arccal veti magát a kalandok közé.

„Francisco de Orellana körbenézett: az alatta elterülő sivatag épp olyan gonosz volt, mint ő.” – A könyvfesztiválon az egyik stand mögött két verseskötet mellett árválkodtak a forgatókönyvből írt Indy ponyvák. Nem bírtam ellenállni, belepillantottam. Szóra se lenne érdemes a dolog, ez a mondat mégis megragadt bennem, pontosan felidézi az Indiana Jones filmek harmincas évekből csent kalandfilm hangulatát.

Harrison Ford, azt mondják, mindig is remélte, hogy egyszer befejezik mind az öt részt, ahogy azt a nyolcvanas években tervezték. A szökevény forgatása közben – emiatt persze szakálasan – egy alkalommal be is ugrott Az ifjú Indiana Jones kalandjaiba (Young Indiana Jones and the Mystery of the Blues, 1993). Azonban inkább hasonlított egy mosolygós cowboyra, mint a kultikus figurára, a szokásos ostor is félszegen lógott ügyetlenül az övre akasztva.

Talán a sorozat tehetett erről: epizódról epizódra egyre egyértelműbbé vált a sorozat ifjú Indyjéből sehogy sem tud kikerekedni az a személy, aki az Elveszett frigyláda fosztogatóiban színre lépett, s Ford alkalmazkodott a sorozathoz. Sokan úgy vélték – talán kicsit ijedten – ez az egyetlen esély, hogy Fordot Indiana szerepében viszontlássák.

Indiana Jones alakja mégis életben maradt. S most, hogy Spielberg ült a rendezői székbe, Harrison Ford is megtalálta magának a szerepet, hitelesítette a figurát. A stáb összedobált újra mindent, ami szerinte ilyesmihez kell, és ismét bevált a régi módszer.

Spielberg, aki előszeretettel időzik el a díszleteknél, ezúttal a filmbe kissé több kortörténetet csempészett, hiszen a történet elérkezett a közelmúlthoz, egy lábujjnyival közelebb lépett a realitáshoz, így jobban felerősödött a kalandor és a régészprofesszor közötti különbség is. Könnyen lehet persze, hogy a nyugdíjba vonult operatőr helyett beállított Janus Kaminsky (Schindler listája) is hozzájárult ehhez a hatáshoz.

Más is változott: nem tűnik fel  Pat Roach, aki különféle szerepekben mindhárom klasszikus részben játszott, a technikai csapatot ezúttal nem Vic Armstrong vezeti, s – mivel 1957-re a náci Németországot szerencsére mindenestül elsöpörte a történelem – Indiana ezúttal a másik gonosszal, a szovjet hadsereggel veszi fel a küzdelmet. A szokásos kezdőképhez azonban ragaszkodott Spielberg.

Mondhatnánk mindentudó malíciával hátradőlve, az előző filmek nagyvonalúbbak, s a film egyes részletei éppolyan kínosak, mint Scorsese elsuhanó patkánya a Tégla végén. Ám az Indiana Jones filmeknek épp ez a lényege, a gyermeki játékosság, a gáncstalan képzelet. Bár a rendező számtalan hibával dolgozott, a Kristálykoponya királysága lendületes, átélhető és megfelelően komolytalan lett.

Az ürgéket viszont kihagyhatták volna.

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
színes magyarul beszélõ amerikai kalandfilm, 123 perc, 2008

rendező: Steven Spielberg
forgatókönyvíró: David Koepp, George Lucas, Jeff Nathanson
zeneszerző: John Williams
operatőr: Janusz Kaminski
producer: Frank Marshall, Kathleen Kennedy
executive producer: George Lucas
vágó: Michael Kahn

szereplők:
Harrison Ford (Indiana Jones)
Shia LaBeouf (Mutt Williams)
Karen Allen (Marion Ravenwood)
Jim Broadbent (Charles Stanforth dékán)
Ray Winstone (George McHale ‘Mac’)
John Hurt (Oxley professzor)
Cate Blanchett (Irina Spalko)
Igor Jijikine (Dovchenko)
Alan Dale (Ross tábornok)

IMDb-átlag: 7,1
www.indianajones.com/intl/hu/site/index.html

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com