Kritika

Simulós – Asterix az Olimpián

Egy húzós hét kellős közepén vállaltam be Asterix legújabb, immáron harmadik kalandját. A blődség ezen tárházának hatására a vonásaim egészen kisimultak.

A gall Habarodix (Stéphane Rousseau) odavan a görög hercegnőért, Irináért (Vanessa Hessler). A hölgyre pályázik az ütõdött Brutus (Benoît Poelvoorde) is, aki nem mellékesen apja, Julius Caesar (Alain Delon) kinyírásán fáradozik. A kisasszony kezét csak az kapja meg, aki megnyeri az olimpiát. Mivel Habarodix nem éppen egy nagy sportember, honfitársai, Asterix (Clovis Cornillac) és Obelix (Gérard Depardieu) segítségét kéri. Brutus sem akarja a véletlenre bízni az ügyet, minden trükköt bevet, hogy övé legyen a győzelem. Persze a végén a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz méltó büntetését, és néhány legenda segítségével az ókori sport rejtelmeibe is bepillantást nyerhetünk. Ennyit a sztoriról.

A film egy igazi könnyed vasárnap délelőtti kikapcsolódás, gyerkőcöknek kifejezetten ajánlott, franciaszakosok, képregénybarátok, a munka lefáradt robotai előnyben, de ne várjunk tőle filmművészeti katarzist. Persze, minek is várnánk, de azért valamivel jobb alakításokban bíztam. Mert azok bizony itt-ott harmatosak voltak. Christian Clavier helyét Clovis Cornillac vette át a harmadik részben – szerintem ezen csere hátulütőit senkinek sem kell magyarázni. Még szerencse, hogy Asterix és Obelix mellékszereplővé vált az olimpia történései és Brutus – az egyik legerősebb színész, Benoît Poelvoorde – személye mellett. A film egyértelműen leggyengébb pontja az Irina hercegnő szerepében tündöklõ – valóban meseszép – Vanessa Hessler, aki modellként másodszor tett kitérőt a film világába. Hatalmas szakadék tátong közte és a szinte lubickoló Alain Delon között, aki hatalmas öniróniával hozza Caesar karakterét. A színész nevét – feltehetően a tisztelet jelenként – helyes kis keretbe tették, aminek hatására nők ezrei fognak a szívükhöz kapni azt  gondolván, hogy kedvenc francia sármőrjüket valami rettenetes tragédia érte. Mindenkit ezúton szeretnék megnyugtatni: Alain Delon él és virul, és ismét nagyot alakít.

Külön szeretném kiemelni Thierry Arbogast operatőr és a látványtervezők munkáját, akik fantasztikusan adták vissza a képregény Albert Uderzo megálmodta képi világát, kedvet csinálva ismét a papír verzióhoz.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés