Kritika

Sivatagi kaland – Perzsia hercege – Az idő homokja

Mindannyian találkozhattunk már a népszerű számítógépes játékkal, a Perzsia hercegével, melynek kalandjait most a mozikban élhetjük át. Ugyan most nincs sok beleszólásunk a történet alakulásába és pc figurák helyett színészek ugrálnak falról falra, legalább nem kapunk ínhüvely gyulladást a billentyűzet püfölésétől.

A játék önmagában azonban kevés. Kell egy használható történet is, ami esetünkben nem nagy szám, mégis meg lehet barátkozni vele. Az ifjú, porból magasba emelt Dastan herceg szeretett fiúból üldözötté válik, mikor apja az ő (mérgezett) ajándéka miatt meghal. A frissen leigázott fényes város hercegnője bármennyire ki nem állhatja a herceget, segít neki menekülni, hogy Dastan tisztázhassa magát, ő pedig küldetéséhez híven megvédje az Idő homokját.

Mikor megláttam a szereposztást, nem gondoltam volna, hogy Jake Gyllenhaal hitelesen fogja játszani a vagány, remek mozgású herceget. Be kell látnom, hogy félelmeim ellenére, a szerep igenis illik rá és remekül hozza a játékból ismert karaktert, meggyőző, könnyed alakítást nyújt. Partnernője, Gemma Arterton, a Titánok harcából átugorva próbálja szépségével elkápráztatni a férfi nem képviselőit, sajnos azonban játékában megjelennek erőltetett, hiteltelen momentumok, legfőképpen a Dastannal való élcelődések közepette. Ennek ellenére jó párost alkotnak, vitáik és civakodásaik mosolyt csalnak arcunkra.

Mindenképpen érdemes kiemelni a film képi világát. Mike Newell rendező ügyesen adaptálta a számítógépes játék környezetét és hangulatát. Néhány mozzanat egyértelműen a “játékhűség” miatt került a jelenetek közé, szinte kivétel nélkül hibátlan megoldással. Rendkívül látványos a híres-neves tőr aktiválásával járó arany homokfuvallat, az akciójelenetek és az izgalmas menekülések szintén igényes munkáról tanúskodnak. Mindössze két esetben (fekete kígyó és homok lavina esete) lehet kivetnivalónk a számítógépes technikák alkalmazásával kapcsolatban, de bőven kárpótol érte az alkotás lendülete és szellemessége.


Perzsia hercege – Az idő homokja
(Prince of Persia: The Sands of Time)
színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus kalandfilm, 116 perc, 2009

rendező: Mike Newell
forgatókönyvíró: Carlo Bernard, Jordan Mechner, Doug Miro, Boaz Yakin
operatőr: John Seale
producer: Jerry Bruckheimer
executive producer: Jordan Mechner
vágó: Mick Audsley

szereplők:
Jake Gyllenhaal (Dastan herceg)
Gemma Arterton (Tamina)
Ben Kingsley (Nizam)
Alfred Molina (Sheik Amar)
Reece Ritchie (Bis)
Toby Kebbell (Garsiv)
Richard Coyle (Tus)
Steve Toussaint (Seso)

szinkronhang:
Csőre Gábor (Dastan herceg)
Pikali Gerda (Tamina)
Végvári Tamás (Nizam)
Gesztesi Károly (Amar sejk)

IMDb-átlag: 6,7
www.adisney.go.com/disneypictures/princeofpersia

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com