Kritika

Sivatagi sztárkatasztrófa – Kallódó emberek

monroeEgy film, amely inkább kontextusa által vált ismertté. A sztárparádé inverze ez: egy sztárkatasztrófa, melyben a kor legnagyobb színészei vonulnak fel a 40 fokos nevadai sivatagban – egy rakás elveszett, megtört sorsú embert alakítva, akik egymásban próbálnak végső menedékre lelni. A végeredmény: sok félig összeomlott, egymás hátának támaszkodó instabil embertorony.

A film

Nehéz a Kallódó emberekkel kapcsolatban kizárólag a filmre koncentrálni, hiszen korában, 1961-ben mindenkit az izgatott, hogy az addigra zűrös szerelmi életével, alkohol- és drogproblémáival küzdő Marilyn Monroe miként csillog a vásznon Clark Gable, Monthy Clift és Eli Wallach gyűrűjében. A The Misfits című regény, amely műfajilag a novella, a dráma és egy forgatókönyv jegyeit is hordozza, kezdettől fogva egy celluloidra szánt mű – Arthur Miller saját elmondása szerint kivételesen (hiszen a szerep választja a színésznőt és nem fordítva), konkrétan Monroe-ra írta a szerepet. A bemutatását követő évben még inkább megpecsételte a film sorsát Marilyn váratlan halála, innentől bárhogy alakult is, ez lett az utolsó befejezett filmszerepe.

A film olyannyira volt Monroe sajátja, hogy Millerrel közösen választották ki John Huston rendezőt és Frank Taylor producert a feladatra, mivel Marilyn szakmailag és barátilag egyaránt kijött velük. Így kezdődhetett el egy hollywoodi mozi forgatása, amely a felvonuló sztárok és a stúdiók támogatása miatt lesz és marad egy hollywoodi mozi, valójában sem tempójában, sem mondanivalójában nem egyezik a korabeli kasszasikerek által diktált kritériumokkal, így nem is válthatott azzá.

vidas_rebeldes_1961_3

Egy teljesen lecsupaszított és sivár közeg a helyszín, Nevada állam, melyben a meleg és a szárazság egyfajta túlélési hajlandóságot és törekvést alakított ki az ott élőkben. Másfajta törvények uralkodnak, mint a nagyvárosban – az ember, mint magányos csúcsragadozó tesz erőszakot a természeten napról napra, hogy megőrizze függetlenségét és egyeduralmát. A mindennapok elviselésének (túl a személyes katasztrófákon, mint egy feleség halála, egy válás vagy a családtól való elidegenedés), a semmittevés és az önpusztítás váltak eszközeivé. Ebbe a közegbe csöppen bele a frissen elvált Roslyn (Monroe), akiben érzékenysége és nőiessége ellenére van valami az itt élő cowboyok gyökértelenségéből, minden vágya, hogy elkezdjen egy életet élni, de ezt képtelen önmaga megteremteni, csak fújja a sivatagi szél kóróról kóróra, férfiról férfira.

Van valami hátborzongatóan hiteles az összes karakterben, az alakításokról nem is beszélve. Talán a tény, hogy Arthur Miller megírja a könyvet az addigra már jócskán terhelt házasságában a feleségének, aki Roslyn szerepében épp túl a váláson, határán a totális elveszettségnek és elkallódásnak próbál boldogulni, mindeközben Miller és Monroe az életben ugyanígy elválnak. A film rendezője közismert játékszenvedélyéről, Montgomery Clift szintén alkoholproblémákkal küzd akkoriban. Ezek az egybeesések és áthallások a könyv és a filmforgatás körülményei között kíváncsivá teszik a nézőt, hitelesebbé a karaktereket, túl azon, hogy eleve a kor legnagyobb sztárjai alakítják őket. Kifejező a filmmel kapcsolatban, hogy dokumentumfilm készült a forgatás körülményeiről a még élő sztárokkal és az akkor még élő Arthur Millerrel.

kallod

Remek dialógusok zajlanak le ebben a sivatagos térben, ahol azon túl, hogy rodeóznak, táncolnak, és közben rengeteget isznak, érdemben nemigen csinálnak semmit. Amint kezdetét veszi a cselekmény, azaz mindnyájan elindulnak Guido félkész házába, ahol tetemes mennyiségű whiskyt fogyasztanak, egyvalaki mindig biztosan vállalhatatlanul részeg, persze ez nem akadálya annak, hogy ide-oda kocsikázzanak, repüljenek és lovakat hajkurásszanak. Ez adja a film alaptónusát, amely hiába jókedélyű, olykor-olykor vicces is (Clark Gable-re mintha ráfagyott volna az Elfújta a szél arc), van benne valami mélységesen nyomasztó és kilátástalan.

A film alapkonfliktusa és kérdése az, hogy ez az elveszett nőszemély, aki láthatóan minden szépre és újra ugyanavval a naiv lelkesedéssel rebegteti a két szép szemét, vajon ki tud-e alakítani valódi kötődést, le tud-e horgonyozni valaki mellett, akinek szintén látható problémái vannak az elköteleződéssel. A film zárójelenetében, melyek egyben a legizgalmasabban felvett és legsokrétűbb képsorai, a három férfi magával viszi a nőt a sivatagba, hogy vadlovakat fogjanak be, majd eladják őket kutyakajának. A szerencsétlen lovak megtestesülései a magányos ember függetlenségének, frappánsan be lesznek kerítve és összekötözve, ami Roslyn harmatos lelkét nem hagyja nyugodni, így csapaton belül is elkezdődik egy hajsza. A nő és az egyik cowboy felszabadítják a már foglyul ejtett lovakat, melyeket Gay (Clark Gable) újra bekerít és kvázi betör, ezúttal egyedül. Mindenki futja a maga köreit, a maga érzelmi korlátainak megfelelően, itt bontakoznak ki leginkább a személyiségek, oldódik fel végül a konfliktus, derül ki, hogy van-e élet a halál után.

A lemez

A filmet magyar és az eredeti angol nyelven tekinthetjük meg magyar felirattal. Extrák sajnos nincsenek, de kárpótol minket a youtube, a forgatásról készült dokumentumfilmmel, számos remek werkfotóval.

Értékelés: 6/106pont

Kallódó emberek (The Misfits)
fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 120 perc, 1961

rendező: John Huston
forgatókönyvíró: Arthur Asher Miller
zeneszerző: Alex North
operatőr: Russell Metty
díszlettervező: Stephen B. Grimes, Bill Newberry
jelmeztervező: Jean Louis
producer: Frank E. Taylor
vágó: George Tomasini

szereplők:
Clark Gable (Gay Langland)
Marilyn Monroe (Roslyn Taber)
Montgomery Clift (Perce Howland)
Thelma Ritter (Isabelle Steers)
Eli Wallach (Guido)

IMDb

A megjelenés dátuma: 2012. november 23.
Szinkron: magyar – (Stereo), angol – (Stereo)
Felirat: magyar

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!