Kritika

Csupasz igazság – Smoke Sauna Sisterhood

Anna Hints dokumentumfilmjében az észt füstszauna rituális hagyománya ad teret egy női közösségnek, hogy megosszák egymással legféltettebb titkaikat és megtisztulást nyerjenek a velük történt rossztól megszabadulva. A Smoke Sauna Sisterhood bensőséges betekintést nyújt a női lét sokrétű tapasztalásaiba.

A testi-lelki megtisztulás számos kultúrában fontos szerepet tölt be. A keresztények megkeresztelkednek, a zsidó nők mikveh-ben fürdenek, valamint a muszlimok körében is előírt a víz által történő szertartásos mosakodás. Térben, időben távolabbra utazva is megtaláljuk nyomát: Indiában például az ájurvéda méregtelenítő kezelését, a panchakarmát több ezer éve alkalmazzák. Azonban nemcsak vallási okok vagy múltból eredeztetett hagyományrendszerek helyeznek hangsúlyt a megtisztulásra. A modern, gyakran ateista ember számára is ismerős a praktika, csak inkább detox kúrák vagy diéták formájában. Ahány kultúra, annyi célját találjuk a megtisztulásnak. Legyen az a bűnök lemosása, a lelki megújulás, vagy épp a gyógyítás, mérgező anyagok eltávolítása a testből, az eredmény egy átlényegült, újjászületett ember.

Észtországban füstszaunákban gyűlnek össze a megtisztulást keresők.

A dél-észt Võro tartományban több száz éves múltra eredeztethető vissza a csoportos szaunázás. A kémény nélküli, fa kulipintyókat órákon keresztül fűtik, majd a füstöt kiengedik az ajtón. A bent elhelyezett kövek sokáig megtartják a meleget. Közösségi eseményről van szó, ahol a relaxálás után ágakból font kis söprűvel veregetik egymás testét, a bőrkeringést stimulálva. Az izzadást megmártózás követi, télen többnyire a fagyos tó vízében. Sőt, két legyet ütvén egy csapásra, bevett szokás húst is füstölni a szaunában, amiket a relaxálók feje fölé, a mennyezetre aggasztanak fel. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai mellett a füstszauna spirituális helyként is funkcionál, ebbe a bensőséges térbe enged betekintést a Smoke Sauna Sisterhood.

A dokumentumfilm egy folyton formálódó női közösség szertartásos szaunázásait követi, ami során személyes történeteiket, eltemetett titkaikat, traumatikus élményeiket osztják meg egymással. A film elkészülte hét évet ölelt fel, és bár nem válik egyértelművé a filmet nézve, a forgatást Észtország több pontján, különböző füstszaunákban folytatták. Ez Anna Hints első komoly rendezése. A fiatal észt rendező bemutatkozása olyannyira remekül sikerült, hogy a Smoke Sauna Sisterhood tarolt a legjobb dokumentumfilm kategóriában a 2023-as Európai Filmdíjon. Hints maga is a füstszauna kultúrájában nevelkedett, személyes élményei inspirálták a dokumentumfilm elkészítése során, s hozzáértő megközelítése érződik a végeredményen.

A film rendkívül intim, a benne szereplők pőrére vetkőzése a szó minden értelmében megtörténik. 

Mégsem érződik egy pillanatig sem tolakodó voyeurizmusnak. A kamera együttérző, bizalmas társ, aki meghívást nyert ebbe a safe space-ként funkcionáló térbe, ahová nők érkeznek, hogy kiizzadják magukból a csalódásokat, a szégyent, a düht. A kölcsönösen egymást előidéző testi és lelki lemeztelenedés katartikus pillanatokban csúcsosodik ki, egy elhallgatott történet elmesélésében, egy feloldozó ölelésben. Itt nincs helye szemérmeskedésnek, takargatásnak, hisz nem kell tartani a következményektől. A meginvitált kamera magától értetődően, a female gaze lencséjén át szemlélteti a meztelen nőket. Se nem szégyenlős, se nem kukkoló, se nem tárgyilagos, hanem elfogadó. 

Bár a másfél órányi játékidőn át szinte végig csak fedetlen melleket, combokat, hasakat látunk, mindez a legnagyobb természetességgel, erotikus töltet nélkül történik. Előfordul, hogy egy-egy hanghoz csak testet, testrészt tudunk társítani, a kamera tudatosan elkerüli az arcot, megőrizve az anonimitást. Mégsem személyteleníti el, tárgyiasítja a beszélőt, hogy az arca helyett inkább a testére fókuszálunk, hogy nézőként a mellét bámuljuk, miközben mesél. Igazából mindez nem számít, a kitárulkozásának köszönhetően sokkal mélyebben megismerjük a nőt, mintha az arcába tekintenénk.

Elképesztően szép és megható nemcsak az, ahogy megnyílnak a résztvevők, de ahogy befogadják egymás szavait.

Szó esik olyan, mondhatni univerzális, minden nőt érintő témákról, mint az első menstruáció vagy az anya-lánya kapcsolat komplexitása. Van, hogy nevetésbe fullad a társalgás, miközben a kéretlen péniszfotókat figurázzák ki, máskor csend telepszik a kabinra, ahogy egyikük a vele történt nemi erőszakra emlékezik vissza.

A Smoke Sauna Sisterhood egy tényleges női testvériséget láttat, akiket a közösen átélt élmény örökre összeköt. A rituális megtisztulás a fülledt füstszaunában a szemünk láttára megy végbe, s eközben az egyszerű kis faház az érzékek birodalmaként tárul fel. Szinte mámorító látvány a lustán kanyargó füst, a meztelen testeken legördülő vízcseppek. A forróság látható, tapintható, minden nesz a szertartás elengedhetetlen része. A söprű suhogása, ahogy a bőrt éri, a felforrósodott kövek szisszenése, ahogy víz csöppen rájuk. A nők kántálásának crescendoja.

A dokumentumfilm magával ragadóan jeleníti meg a füstszaunák részletgazdag világát. Ígéretes fiatal rendező munkáját dicséri a felszabadító filmélmény, amit a Smoke Sauna Sisterhood hagy maga után.

A Smoke Sauna Sisterhood február 1-jétől látható a mozikban.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com