Kritika

Sokba került bukás – Magic Boys

Szegény magyar filmipart mindig bántják, de a Magic Boys megtekintése után ez teljesen érthető. Koltai Róbert nagy és drága fába vágta a fejszéjét, ami még a flitteres tangába bujtatott férfihátsók és külföldi sztárok ellenére is csúnyán elcsorbult.

A film

Elég sok botrány övezte a filmet, egyrészt producerét, P. Koltai Gábort (Koltai Róbert fiát) őrizetbe vették adócsalás gyanújával, másrészt még a bemutató előtt felmerült a készítőkben a plágiumgyanú a Steven Soderbergh-féle Magic Mike-kal szemben – ami viszont a főszereplővel (Channing Tatum) valóban megtörtént események alapján készült. Még ez a sok ingyen reklám sem volt elég a filmnek ahhoz, hogy legalább a töredékét visszahozza annak a 800 millió (!) forintnak, amiből készült, és amihez a megboldogult MMK 82 milliócskával járult hozzá. Az alacsony nézőszámokhoz bizonyára az is hozzásegítette a filmet, hogy a magyar közönség java híresen nem szereti a feliratos műveket (tisztelet a kivételnek), márpedig a Magic Boys dialógusainak nyolcvan százaléka bizony angolul zajlik. Ezt természetesen azzal indokolták az alkotók, hogy külföldi forgalmazásra is szánták a filmet – aminek eredményére a csúfos hazai bukás után kíváncsi lettem volna, de erről sajnos semmilyen információt nem sikerült fellelnem.

magicboys2Klasszikus sokat akar a szarka, de nem bírja a farka szituációval állunk szemben – ez leginkább a történetre igaz, amit összefoglalni sem egyszerű feladvány. Két szegedi melós (Pindroch Csaba és Szabó Győző) szemtanúi lesznek egy maffiaakciónak, ezért menekülniük kell, mégpedig Londonba sztriptízelni. A vetkőzős munkára eredetileg a Hujber Feri-Nagy Sándor által alakított táncos duót kérték fel, de egy idióta véletlen folytán nem ők repülnek Angolhonba. Bejön még Jamelia és Koltai Róbert karaktereinek köszönhetően egy gyémántrablós/bosszúállós/családi drámás történet is, Vinnie Jones (A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső) és Michael Madsen (Kill Bill) személye pedig valamiféle gonoszfiús vonalat képviselne a már amúgy is kusza sztoriban. Ez a bábeli zűrzavar valószínűleg annak köszönhető, hogy rengeteget változott az idők során a forgatókönyv, aminek következtében a chippendale-szál a háttérben felbukkanó szórakoztató elemmé degradálódik.

Akcióvígjátéknak aposztrofálja magát a film, ami minden sebből vérzik: az akciófilmes jelentekből mindenféle feszültséget sikerült kigyilkolni, még Madsen, Jones vagy a kopogós műanyagból készült játékfegyverek jelenléte is kevés ahhoz, hogy egy pillanatra izguljunk bárki életéért. Mindezt feszültségkeltő zenével próbálták ellensúlyozni, ami halottnak a csók, ha a vágás nem dolgozik alá. Vígjátékként sem teljesít túl jól a film, hiszen a szőrös férfiak bugyuta ruhákban bohóckodnak „poént” az Irigy hónaljmirigy már réges-rég a csúcsra járatta, a súlytalan szerelmi szálak pedig amolyan kötelező elemként rügyezhettek ki az ezerfelé ágazó történetből.

magicboys3Láthatóan a színészek sem találják magukat a jobbra-balra pattogó történet útvesztőjében. Madsen és Jones próbálják hozni a szokásos figuráikat, Pindroch Csaba mindig ugyanolyan, Hujber Feri vagány csávós alakítása egészen kellemetlen, Jamelianak pedig nem véletlenül ez volt az első filmszerepe. Szabó Győző ezek után egész aranyosan suta, Koltai Róbert viszont úgy fogja a fejét, mintha máris az alacsony nézőszámokon keseregne. Mi, nézők pedig nem tehetünk mást, mint vele együtt fogjuk a fejünket, ha a vasárnapi bevásárlás alkalmával véletlenül a Magic Boys DVD is a kosarunkban landolt.

A lemez

Az ADS Service-nek köszönhetően vált elérhetővé ez a film a dvd-piacon. Extrák nélkül.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com