Kritika

Védtelen történet – Sokkal több mint testőr

Samuel L. Jackson és Ryan Reynolds egy buddy-movie keretei közt lövöldözhetnek és önfeledten k**vaanyázhatnak. Az előzetes alapján legalább is ez jött le, ám a Sokkal több mint testőr olyan fronton akart ráerősíteni a koncepcióra, ahol a legfeleslegesebb egy ilyen film esetében: a történetnél.

Általában, ha filmet nézek, igyekszem sodródni az eseményekkel és nem gondolkodni a cselekmény valószínűleg bekövetkező fordulatain. Akkor tudom ezt a legjobban űzni, mikor a film nem hagy magamra, hanem magával ránt. Ugyanis, ha nem érzem a lendületét, vagy képtelen vagyok ráhangolódni, akkor bizony elkezdek agyalni, és ott könnyen lelőhetek magamnak pár meglepetést. A Sokkal több mint testőr sajnos az utóbbira példa, ráadásul már nagyon régen nem találkoztam ennyire kiszámítható alkotással. Ha nem egy órával, akkor húsz perccel előre meg tudunk jósolni minden sztoricsavart.

Michael Bryce (Ryan Reynolds) nagyon menő AAA-besorolású személyi testőr, aki a pontos tervezés és gondolkodás híve. Egy elbaltázott melóját követően azonban lecsúszik a lejtőn és a magánszektorban nyújt védelmi szolgáltatásokat. Volt interpolos barátnője (Elodie Yung) azonban a segítségét kéri egy „csomaggal” kapcsolatban. A bérgyilkos Darius Kincaidet (Samuel L. Jackson) ugyanis képtelenek átszállítani a hágai bíróságra. Ám a veszélyesen nagyszájú Kincaid közel sem az a védtelen ügyfél, akiket Bryce megszokott, ráadásul közös múltjuk is feszültséget eredményez a két férfi közt.

A történet amennyire egyszerűnek tűnik első látásra, annyira fel akarják duzzasztani az összes akciófilmes klisével.

A vitatkozó párost még kedveljük, hiszen a film gerincét alkotja káromkodásokkal teli huzavonájuk. Jackson és Reynolds közt pedig van kémia, de a forgatókönyv nem adott a szájukba igazán vicces szövegeket, és nagyon látszik rajtuk, hogy nem akciósztárok. Reynoldsnak néhol látni kaszkadőre arcát is, Jacksonról pedig elhiszem, hogy nagyon laza, de hogy egy Schwarzenegger-szintű golyóálló karakter, azt már nem.

Ahhoz képest, hogy két ekkora macsóról van szó, be nem áll a szájuk saját szerelmi életükről. Mikor a barátnőikre terelődik a téma – és ez gyakran előfordul –, ahhoz még érzelgős háttérzene is társul. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a film harmada Reynolds és Jackson szerelmi ügyeivel foglalkozik. Elodie Yung sajnos jellegtelen Bryce barátnőjeként, ám a Kincaid feleségét alakító Salma Hayekkel nem tudni, mi történt. Még sosem láthattuk a színésznőt ilyen trágár és nagypofájú figurát játszani – szerez is ezzel pár szórakoztató percet.

Kell a receptbe még a kötelezően kelet-európai gonosz, akit a világ egyik legjobb színésze, Gary Oldman alakít. Sokadik méltatlan szerepe ez, itt is nagyjából tíz percig van a vásznon, mely nem ad semmi teret sztereotipikus figurájának. Ezekkel a szereplőkkel mindig tudjuk, mi lesz tíz, húsz, hatvan perc múlva – nem is beszélve a besúgó ügynök és egyéb nyilvánvaló dramaturgiai elemek megjelenéséről.

A Sokkal több mint testőr 118 perc hosszú, ami sokkal több mint elég.

Nagyon jól működött volna egy 80 perces feszes akcióvígjátékként, ahol csak a két főszereplő menekülését követjük, miközben osztják egymást, és közben érezzük az óra ketyegését. Helyette indokolatlanul hosszan és ütemtelenül adják elő a sallangokkal telített sztorit, melyben emlékezetes elem nem akad, csak a 90-es években lejárt közhelyek. Az előzetesek alapján viccesebb filmet vártam, de a The Expendables 3 rendezője nem vígjátékrendező – cserébe az akciójelenetek színvonalasra sikerültek.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.