Kritika Magazin

Vízparti komédiások – A sors kegyeltjei… meg a többiek

bruno dumont slack bay ma loute

bruno dumont slack bay ma louteTessék, csak tessék! Jöjjenek és nézzék a kannibál halászcsalád és a gazdag nyaralók történetét! Bűntény, nyomozás, szerelem és nevetés! Ez A sors kegyeltjei… meg a többiek!

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A sors kegyeltjei… meg a többiek Franciaország északi részén játszódik a tenger mellett, a századfordulón, „pittoreszk” környezetben. Egy szegény halászcsalád a fekete kagylók fáradtságos gyűjtésével tengeti napjait. A halászok abból pótolják ki a bevételeiket, hogy az öböl egyik partjáról a másikra viszik a turistákat – apálykor gyalog, a vízen átgázolva –, a napi betevőt pedig a könnyen becserkészhető kirándulókból egészítik ki, akiket sokszor nyersen fogyasztanak el. Szóval nem akármilyen öböl ez!

Dumont korábbi filmjeiből nemcsak az észak-francia helyszín és a burleszkbe illő hangvétel köszön vissza, hanem az olyan ismerős motívumok is, mint például a lehetetlen bűnesetek után nyomozó, kétbalkezes rendőrök szerepeltetése. Az eltűntek után legalább akkora tehetséggel nyomoz a két fakabát, mint a Tintin kalandjainak Dupond és Dupont párosa – még hasonlóan is öltözködnek. Hadonásznak, fontoskodnak, lesben állnak. Machin és Malfoy – akiket vélhetően amatőr színészek alakítanak – igazi burleszk-szereplők: a hordóhasú főnök, aki 50 m-nél messzebbre csak kocsival megy, és ha valamit a földön akarna megvizsgálni, egyszerűen mellépuffan, és az alacsony, vörös hajú beosztott, aki titokban szórakozik felettesén.

bruno dumont slack bay ma loute 3

Van Peteghemék nagypolgári család – felnőtt tagjait sok szál köti össze: nem is fontos, milyenek, mondják, hiszen nem egyre megy, hogy André (Fabrice Luchini) és Christian (Jean-Luc Vincent) inkább sógorok-e vagy unokatestvérek? Főleg ha egyformán bolondak. Ahogy a család nőtagjai is. Aude Van Peteghem (Juliette Binoche), André nővére, egy mocsaras öböl láttán ugyanúgy eksztázisba esik, mint egy pap és egy kereszt jelenlététől – ki tudja, melyik a rosszabb. Míg Luchini karakteréhez jól illik a szerep, Binoche-ra rá sem lehet ismerni, úgy kiforgatja magából Dumont. Nála visszafogottabb karakter jutott Valéria Bruni-Tedeschinek, aki André feleségét alakítja. Isabelle a tartózkodásával túloz: nem meri megenni a faluban rendelt „csodálatos” omlettet. A nevetséges helyzetekkel, gegekkel kísért nyaralást a szereplők ütődött beszéde és parodisztikus hanglejtése, erős gesztikulációja, mesterkélt testtartása ragyogóan kiegészíti.

A két világ között Aude androgün gyermeke, Billie Van Peteghem, valamint a halászok kamasz fia, a francia címet adó Ma Loute jelentenek kapcsolódási pontot. Ám az ő románcuk, ahelyett, hogy közelebb hozná a szélsőségeket – bár Van Peteghemék egy pillanatra látszólag nyitnak –, csak még jobban eltávolítja egymástól a két ellentétes pozícióban lévő családot.

bruno dumont slack bay ma loute 2

A burleszk mögött nem nehéz meglátni a társadalomkritikát. A szegények és gazdagok között nagy a távolság, és míg az utóbbiak beérik annyival, hogy „jaj, de aranyos, hát nem kagylót gyűjtenek!”, az előbbiek, ha tudják, a másik húsát eszik. Talán nem a tanmese a lényeg, hanem a szemtelen, kegyetlen ábrázolásmód, a nézővel szembeni kíméletlenség, hogy a szereplők annyira rémesek, idegesítőek és furcsák, hogy a végén elképedve állunk a rendező kitartó őrülete előtt. A sors kegyeltjei… meg a többiek a maga nemében jó, de ha valakitől idegen ez a fajta humor, nehezen fogja kibírni a két óra hosszat tartó őrületet.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. A kortárs francia és amerikai költészet és a film kapcsolatáról ír disszertációt. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés