Kritika

Spin-offok között – Az apáca

A szépen bővülő Démonok között univerzum legijesztőbb fejezetének kikiáltott Az apáca Erdélyben folytatja a borzongatást. Nagy kár, hogy egy franchise kapocs szerepénél több feladatot nemigen vállal magára a nagysikerű horrorszéria legújabb felvonása.

Persze mind tudjuk, hogy Az apáca csupán a következő Démonok között mozi bemutatójáig tetszeleghet a filmfolyam legsötétebb darabjaként. Az immár öt filmet magába foglaló horrorfilm-univerzum a Marvel által sikerre járatott recept alapján építkezik, csak itt elnagyolt héroszok helyett a ’30-as évek Universal szörnyfilmjeihez hasonlóan különleges teremtményekkel, rémisztő „inhumánus entitásokkal” igyekeznek visszacsalogatni minket a moziba. Ez hol működik, hol nem. A James Wan rendezte első Démonok között óta a filmben a másodhegedűs ijesztésekért felelős játékbaba Annabelle-t olyan parára sikerült megkreálni a karaktertervezőknek, hogy azóta két spin-off mozit is szenteltek neki. A Démonok között 2 cselekményének háttérébe húzódó démon, Valek – aki apácaruhában szereti borzolni a szellemvadász Warren-házaspár kedélyeit –, olyan erős jelenléttel bírt a filmben, hogy az a franchise bővítésének újabb spin-off filmjét eredményezte. Így született meg Az apáca.

Az ijesztően vászonra festett kísértet eredettörténete egészen az ’50-es évek Erdélyéig nyúl vissza. Egy apáca (Bonnie Aarons) ugyanis öngyilkosságot követ el a helyi kolostorban, a Vatikán pedig egy veterán papot és egy látomásokkal küzdő, fiatal apácát küld Romániába, hogy a végére járjon a különös esetnek. Az ördögűzésben is járatos Burke atyát az Oscar-jelölt Demián Bichir, míg a vele Erdélybe utazó Irene nővért Vera Farmiga húga, Taissa Farmiga kelti életre. Velük egészül ki az irritáló komikus mellékszereplő, Franci, akit Jonas Bloquet próbál kétségbeesetten szerethetővé tenni, és aki a helyi állapotok könnyed elmagyarázásával egy két lábon járó expozíciós csatorna.

A színészi munka mindig is a horrorfilm zsánerének vesszőparipája volt, Az apáca esetében viszont nem szar színészek muzsikálnak legjobb tudásuk szerint, hanem

alapvetően jó képességű aktorok formálnak meg csapnivalóan alulírott figurákat.

A film minden percéről üvölt, hogy létüknek magja mindössze annyi, hogy saját filmben riogathassanak a Démonok között 2-ben epizódszereplő apácával. De még ha mindezt színvonalasan tennék.

A gondosan kiötlött fosatás viszont kimerül abban, hogy végletekig kinyújtott jelenetek után az arcunkba üvölt valami torz fejű lényalak.

A jelenetek kínosan túlismételt struktúrája így egy idő után kiépít egyfajta immunreakciót a nézőiben.

Ha ugyanis a publikum pontról-pontra ugyanazt az ijesztést kapja más-más köntösbe bújtatva, fel lesz készülve, amikor mindez megtörténik. A jumpscare alapú paráztatás legnagyobb félreértése az, hogy nem építi a feszültséget. Éppen hogy megfojtja azt. Ugyanis miután végre megtörténik a túl régóta várt arcunkba üvöltés, a néző megnyugszik, a feszültség feloldódik. Protipp, hogy a jumpscare hatásmechanizmusának csak kis százaléka vizuális természetű, így ha egyszerűen egy ilyen jelenet során az ember nemes egyszerűséggel befogja a fülét, kvázi hatástalanítja a filmet.

A történet, ami ürügyként szolgál arra, hogy negyedóránként mutogassák a címszereplő démont, annyira primitív, hogy az már-már forgatókönyvírói zendülést sejtet. A cselekmény túlnyomó részének az erdélyi kolostor ad otthont, ahol mindössze annyi történik, hogy a szereplők időről-időre (javarészt persze este) elcsatangolnak, aztán belebotlanak a kietlen folyosókon settenkedő rémbe. Amiről aztán nem is nagyon beszélnek egymással, Az apáca olyan, mintha három skizofrén bújócskázna.

Az apáca a sematikus ijesztések és a pénztárgép kattogásával álmodó producerek horrorfilmje, ami úgy próbálja tágítani a Démonok között mítoszt, hogy közben elfelejti továbbírni.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com