Kritika

A rutin abszurd árnyai – Submarine

Ha édesanyádat hatalmába kerítette egy misztikus nindzsa, vagy ha nem tudod, mihez kezdj első szerelmed rákbeteg anyukájának problémájával, akkor feltétlenül látnod kell a Submarine-t. Richard Ayoade abszurd vígjátékára azonban még úgyis érdemes befizetned, ha esetleg nem rendelkeznél hasonló gondokkal.

Tartozom egy vallomással: általában ki nem állhatom a vég nélküli narrációval megtámogatott filmeket, mert meggyőződésem, hogy a kimondott gondolatokat szimplán képekkel is ki lehet fejezni. Furcsamód, annak ellenére kedveltem meg a Submarine-t, hogy a tinédzserkorú főhős, mi tagadás, végigpofázza a filmet, szerencsére azonban Woody Allenhez hasonlatos önreflexióval fűszerezve.

Richard Ayoade felfigyelt Joe Dunthorne azonos című és önéletrajzi ihletésű regényének talán legfőbb erényére: a főszereplő, Oliver Tate elsősorban azért nem tud átlépni a felnőttlét határán, mert a tettek helyett inkább a fantáziáját hagyja beszélni, így pedig erősen megkérdőjelezhető a felemlegetett események valóságtartalma. A rendező belement a játékba, hagyta érvényesülni az iskolai hierarchia legalsó pozícióiban helyet foglaló fiú képzelgéseit. Hol Super 8-as kamerafelvételeket ágyaz bele a film szövetébe, hol engedi a kamerába pillantani az Olivert alakító Craig Robertset, sőt egyes kiszólások kapcsán még olyan formai játékra is hajlandó, hogyha a srác a drámai pillanatok kedvéért leblendével zárná a jelenetet, udvariasan meg is cselekszi.

A játékosság mellett Oliver groteszk megjegyzései nagyon is találóak. Elfajzott világban élünk, ahol éppúgy mindennaposak a halálos betegségek, ahogy az egymástól elhidegült szülők is. Nem csoda, ha a kamaszok még a látványosan jelentkező lázadások közepette is megpróbálják némi naiv értelemmel felruházni környezetüket. A Submarine főhőse pedig úgy hoz létre egy álomvilágot, hogy közben le is számol a mindennapok látszatboldogságával. Így nyernek a lepukkant kikötői negyed övezetében a tengerentúli tini-vígjátékokénál súlyosabb értelmet olyan kamaszkori gátak, mint a szüzesség elvesztése, az első szerelem (a maradéktalanul különc Yasmin Paige) felemésztő csődje vagy éppen a bullying. S hogy a házasságban elfásult szülőkről is ejtsünk néhány szót: botrányosan jókat lehet kacagni azon, ahogy a mániákus anyuka (Sally Hawkins) dögunalmas ichtiológus férje (Noah Taylor) helyett egy ezoterikus kamugép (Paddy Considine) mellett keresi a felszabadultságot. Richard Ayoade érdeme azonban éppen abban áll, hogy a Submarine láttán a felhőtlenség érzete helyett keserű szájízzel lépünk ki a moziból, abban bízva, hogy eztán mind kevesebb tinédzsernek kelljen rutinellenőrzéseket végeznie a szülők hálószobájában.

Submarine
színes, angol-amerikai vígjáték, 97 perc, 2010

rendező: Richard Ayoade
író: Joe Dunthorne
forgatókönyvíró: Richard Ayoade
zeneszerző: Andrew Hewitt
operatőr: Erik Wilson
producer: Mary Burke, Mark Herbert, Andy Stebbing
vágó: Chris Dickens, Nick Fenton

szereplők:
Craig Roberts (Oliver Tate)
Noah Taylor (Lloyd Tate)
Sally Hawkins (Jill Tate)
Paddy Considine (Graham Purvis)
Yasmin Paige (Jordana Bevan)
Darren Evans (Chips)
Osian Cai Dulais (Mark Pritchard)
Lily McCann (Zoe Preece)

IMDb

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com