Kritika

Svéd romkom recept – Love and Lemons – Az igaz szerelem receptje

Love and Lemons – Az igaz szerelem receptje

A főzős romkom nem éppen a legújabb találmány, de Teresa Fabik azzal dobta fel a bevált receptet, hogy egy kis svéd fűszerrel ízesítette meg. Az eredmény a Love and Lemons – Az igaz szerelem receptje (Sma citroner gula), egy könnyen emészthető karrier- és szerelmi történet színes karakterekkel tálalva. 

Mit csinálsz, ha egy napon rúg ki a főnök, és szakít veled a barátod? Az egyik nap még egy menő étterem főpincéreként dolgozol és egy megértő pasihoz mész haza, másnap meg hirtelen minden a feje tetejére áll. A főszereplőnkkel, Agnesszel (Rakel Wärmländer) legalábbis ez történik. Eddig minden rendben volt az életében, de most kénytelen valami újba belevágni. Vajon lesz-e elég ereje és bátorsága ahhoz, hogy egyszerre tegye rendbe a karrierjét és a szerelmi életét? Ehhez mindent egy lapra tesz fel. Ha sikerül, akár a legnagyobb álma, egy saját étterem is valóra válhat.

Fabik egy jól bevált romkom receptet vett elő: kéz a kézben jár a jellemfejlődéssel egybekötött karriertörténet és a szerelmi szál kibontakozása. Forgatókönyvíróként ügyesen adagolja a hozzávalókat (a film egyébként Kajsa Ingemarsson regényének adaptációja), és a két szál összekeverése végül jóízű elegyet alkot. Bár a romkom műfajától talán kicsit szokatlan, a történetbe a szülők szívszorító mellékszálának beemelésével egy csipet valódi drámát is kever.

A jól eltalált karakterek egyedi ízt adnak a történetnek. Főhősünk, Agnes nem az a tipikus női romkom szereplő. Nem hollywoodi szépség, inkább a „lány a szomszédból” típus. Ha bőg, akkor hatalmas fekete karikák húzódnak a szeme alatt, alvás közben pedig horkol. Összekuszálódott életében sajátos szerelmi háromszög alakul ki, ahol ő két férfi között őrlődik: egy leginkább csak reklámokban feltűnő „rocksztár” (Richard Ulfsäter) és egy félszeg étteremkritikus (Sverrir Gudnason) között.

A két férfi jellemének különbségét jól jelzi, hogy míg az egyik legnagyobb kincse egy zenei poszter, a másik kutyáját Kafkának hívják…

A történetet tovább színesítik a kreatív mellékszereplők is: a szókimondó barátnő (Josephine Bornebusch) a poénokért felel, míg az Agnest mindenben támogató szülők feladata a könnyfakasztás. Ezektől az alakoktól lesz szerethető a történet. Hétköznapi figurák ők, elhitetik, hogy amit a vásznon látunk, velünk is bármikor megtörténhet. A jó és a rossz dolgok is. És ha teljes szívből akarja, akkor bárki megfőzheti a maga elkészíthetetlennek hitt ételét.

A főszerepeket nálunk kevéssé ismert színészek alakítják. Rakel Wärmländer természetessége miatt szerethető Agnes szerepében. Minden örömét és bánatát átéljük vele együtt. Mellette Sverrir Gudnason halvány hősszerelmes. A virágos klumpapapucsán kívül benne semmi érdekes nincsen.

Fabik úgy tűnik vonzódik a kissé különc női karakterekhez. Előző két filmjében (Átmulatott éjszaka, Barátkozz meg önmagaddal!) tinédzser lányoké volt a főszerep – egyikük egy rosszul sikerült buli, a másik pedig némi súlyfelesleg miatt küszködött a beilleszkedéssel.

Meleg nyári napokra, könnyed szórakozásként ajánlom. Garantáltan nem fogja senki gyomrát megfeküdni.

 

Avatar

Simor Eszter

Egyszer egy tanárom azt írta valahol, hogy „mezei kritikus” bárkiből lehet. Az ELTE média szakán tanítják a kritikaírást, utána már csak egy kis kultúra kellene a véleményalkotáshoz. Ezek szerint a média szak elvégzése után mezei kritikusnak talán már nevezhetem magam, most egy kis kultúrát igyekszem magamra szedni. Talán egyszer leszek igazi újságíró is.

Filmek: Az abszolút kedvencek nálam a dánok. Főként Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Susanne Bier, Lone Scherfig, de bármi, amit a dogma mozgalom követett el, vagy amiben Mads Mikkelsen szerepel. A „legek” közül Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick és Tarr Béla. Új kedvenc Ulrich Seidl. Mostanában az emberi lélek legmélyebb bugyraiba hatoló, metafizikai kérdéseket boncolgató filmek vagy a „háromzsebkendős” melodrámák.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés