Kritika

Ember a szélesvásznon – Dheepan

dheepanAudiard A próféta és a Rozsda és csont után ismét egy nehéz sorsú ember történetét mondja el. Erős társadalmi viták közepette is az emberről tud szólni ez a film, és nem a bevándorlóról. Kritika az Arany-pálmát nyert Dheepanról, Szarajevó második napjáról.

Valahol a film legelején megtudjuk, hogy Dheepan, a srí lankai menekült nem is ő maga; egy papírt kapott csupán, amin egy hozzá hasonló férfi van. Ugyanígy járt egy fiatal nő és egy kislány, egyiknek sincs köze a másikhoz, de ha a szükség úgy kívánja, lesznek ők egy család boldogan. Szinte elhangzik a mondat is: mostantól férj és feleség vagytok. Persze nem. Sokára lesz, mire egy boldog család lesznek, de hát pont ezért szeretjük Jacques Audiard filmjeit, mert a boldogságot sosem adja könnyen. Valahol a film vége felé szabályosan rosszul voltam, de csak azzal tudtam bíztatni magam, mint a főszereplő: így vagy úgy, de hamarosan vége.

Na, nem azért, mintha annyira rossz lenne, csak hát mégis zavarba ejtő kilépni az embernek szállodai szobájából, megvacsorázni valahol, majd teli hassal beülni a srí lankai menekült „család” franciaországi ámokfutására valamelyik külvárosi zűrös lakótelepen. Kicsit Mathieu Kassovitz A gyűlöletére hasonlított a környék és a szereplők, de valami egészen más feldolgozásban. Amíg az 1995-ös cannes-i győztes film Vincent Cassellel a környékre és a társadalomra fókuszált, addig húsz évvel későbbi társa a két főszereplő, „férj” és „feleség” belső vívódásait, „megszoksz vagy megszöksz” játszmáját mutatja meg. 20 év telt el, a helyzet bevándorlás terén azonban nem sokat változott.

dheepan_edit-xlarge

Audiard mentes mindenféle társadalmi ítélettől, nem harsog semmilyen európai álláspontot, bár van néhány pont, ahol az alkalmazkodás, az asszimiláció és a hagyományok megtartása közötti gyakori konfliktus kérdését boncolgatja, és azért akarva-akaratlanul is hőst csinál a mindig talpig becsületes főszereplő férfiból, akinek meggyűlik a baja a helyi maffiával. De csak nagyon finoman ítél, számára mint mindig, most is az ember a fontos.

Az idei Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma díjas filmjét Szarajevóban az egyik szabadtéri vetítési helyszínen, mintegy 3000 ember előtt mutatták be. A megjelent két főszereplő különlegesen nagy tapsot kapott. Antonythasan Jesuthasan, a film főszereplője valaha maga is gyerekkatona volt, és abban a háborúban harcolt, ami a filmben rémálmában jön elő. Egy ilyen sokszínű, sokvallású és kultúrájú városban ez is különös jelentőséggel bír.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya