Kritika

Szarból várat építeni – Ütközés

utkozes_film_anthony-hopkinsNehezen találok fogást Eran Creevy filmjén: az Ütközés ősgagyi – de valami mégiscsak van benne, ami miatt az ember hajlandó végignézni. Talán néhány jó színész még a szarból is tud várat építeni?

Ha várat nem is, de egy kis vityillót Anthony Hopkins, Ben Kingsley, Nicholas Hoult és Felicity Jones képes volt összeeszkábálni Eran Creevy kedvéért. A direktor F. Scott Frazier-vel közös forgatókönyvéből készített filmjében a szerelemről és a tisztességről mesél(ne) meglehetősen ellentmondásosan.

A történet szerint Casey (Nicholas Hoult), a piti bűnügyekben utazó srác Németországban találkozik Juliette-tel (Felicity Jones). A fiatalok egymásba szeretnek, Casey pedig a lány kedvéért jó útra tér. Amikor kiderül, hogy szerelme halálos beteg, akin csak egy drága műtét segíthetne, a fiú úgy dönt, visszatér egykori munkaadójához,  Geranhoz (Sir Ben Kingsley). Nem sejti, hogy a következő melóval Geran és ősellensége, Hagen Kahl (Sir Anthony Hopkins) párharcának ütközéspontjába kerül.

utkozes-jelenetfoto-04

Creevy terve szemmel láthatóan az volt, hogy csinál egy csavaros kis heist filmet sok-sok autósüldözéssel, ezzel szemben csak közhelyek pufogtatására és az autósszponzoroknak kedvező száguldozásra futotta. A heist darabos, az akció Cobra 11-es – ami cseppet sem meglepő, hiszen ugyanaz a stáb csinálta, mint a népszerű tévésorozatét. Ami menthette volna a menthetőt, az a karakterek fejlődése – Caseyt Creevy egyértelműen fejlődőképes figurának szánta, hisz a film végére nagyon is megtanulja a leckét, sajnos azonban a dimenziók osztásánál már nem sokat juttatott neki: a fiú egy nehezen szerethető papírmasé, aki a szerelem nevében rombol gátlástalanul – nálam ez egy csöppent sem menti a felelőssége alól… Hoult sokkal többre hivatott, az Ütközés egyszerűen nem kínál neki elegendő játékteret.

A két öreg szerencsésebb volt – Kingsley a Vasember 3-ban megismert Mandarin figuráját emelte a jópofa ripacskodás új szintjére, Hopkins pedig Hannibal Lecter eszköztárából vesz elő néha egy-egy dermesztőbb szemvillanást. Bár a film, úgy sejtem, komolyan venné magát, de Hopkins teátrális intellektualizálása és Kingsley nem-tudom-mit-szívott-de-én-is-kérek-belőle tripje a vígjáték határára sodorja a filmet – ami ezekben a pillanatokban működik is. Hamar visszaránt azonban Creevy minket az autópályára és emlékeztet – ő nem ezt a filmet akarta leforgatni. Kár, pedig akcióvígjátékként sokkal többet kihozhatott volna ebből az egyébként elég harmatos sztoriból…

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com