Kritika

Numera helyett telefonszám – Szédületes éjszaka

A Szédületes éjszaka csupán annyiban különbözik az egyetlen bulira kihegyezett tini-vígjátékoktól, hogy hősei nem tinik, hanem kamaszfejjel megáldott frissdiplomások, akik még az oklevéllel a kezükben sem tudják biztosan, hogy merre is induljanak el a nagyvilágban. Ez az aprócska változtatás azonban elegendő volt ahhoz, hogy Michael Dowse jóval érettebb történetet húzzon fel a felnőtté válás nehézségeiről.

A film

Mert felnőni, vagy legalábbis gyermekded énünket leküzdeni, nem könnyű, mesélt már erről érzékletesen Todd Field is kertváros-kritikájában, az Apró titkokban. Michael Dowse (Nesze neked, Pete Tong!) is hasonló utakon jár, csak hőseit az önálló életkezdés küszöbére pozícionálja. Ahogy a Szédületes éjszaka egyik dialógusából kiderül, ha nem tudod, hogy mihez kezdj, amikor azon gondolkozol, hogy mihez kezdj, no, akkor kell menned a főiskolára! De még egy diplomával a kezedben sem biztos, hogy jó irányba indulsz, mert éppúgy beleragadhatsz a modern nagyvárosi lét tip-top ürességébe, ahogy a kertvárosi családalapítás felületes önámításába is. A Szédületes éjszaka mindkét utat kritikusan fel is villantja, de Dowse szerint a lényeg azon áll, hogy merj elindulni a boldogság felé vezető úton… Közhely, de a szerethető karakterek miatt megbocsátható frázis.

A film – ahogy a cím is elárulja – egyetlen átmulatott éjszakát ölel fel, amelynek elcsépelt kiindulópontja, hogy az egykoron legstréberebb gimnazista srác (a Pókember 3.-ból ismert Topher Grace) örök lúzer haverja (Dan Fogler az Anyát a Marsra! című filmből) segítségével a valamikori bálkirálynő (A varázslótanonccal feltűnt Teresa Palmer) meghódítására indul. S a Szédületes éjszaka pontosan azért lesz kedvesebb film hasonló volumenű társainál, mert a rendező bár feltálal néhány extrém kalandot (pl. egy fürdőszobában kialakuló, perverz édeshármas esete) a történetben, elsősorban arra koncentrál, hogy beágyazza karakterei azon motivációit, amelyek kirobbanthatják őket betokosodott helyzetükből. Akad, akinek az első szerelem bukását kell megélnie, akad, akinek a munkanélküliség élethelyzetét kell felmérnie. Nem kicsi tehát a tét, de a műfaji beállítódásokhoz híven mégis úgy értesülünk az új élet elfogadott játékszabályairól, hogy a főhős már nem kifejezetten a választott hölgyemény megdöntésére törekszik, hanem megelégszik azzal is, ha megkapja a telefonszámát. Csendben megjegyzem, hogy a trambulinon megejtett első csók minden giccsfaktorával együtt az utóbbi évek romkom-jainak egyik legmeghatóbb jelenete.

Michael Dowse céljait nagyban segíti a meglepetésre ripacskodást mellőző színészgárda, amelyből külön Anna Farist és Michael Biehnt emelném ki. A Horrorra akadva-szériával magát talán örökre lebutító színésznő játszi természetességgel hozza az angliai továbbtanulásra vágyó menyasszony szerepét, míg John Connor egykori apukája meglepő karizmával csóválgatja fejét aktuális filmbéli csemetéje kezdeti életképtelenségén.

Bár a Szédületes éjszaka a nyolcvanas években játszódik, szerencsére nem csordul túl rajta a retro-hangulat. Egy állandó feszültséget jelentő kocsilopással megidéződik a korszak emblematikus tini-vígjátéka, a Meglógtam a Ferrarival, láthatunk egy visszafogott táncpárbajt is, s többek között felcsendül a Video Killed The Radio Star a The Bugglestól, vagy a Hungry Like The Wolf a Duran Durantól.

A Szédületes éjszaka egy őszinte pillanatokat előnyben részesítő vígjáték, amelyben a rendező nyitva meri hagyni figurái sorsának kimenetelét. S bár minden érdeme ellenére az egyszer nézős kategóriába tartozik, a testnedv-dömping közepette nagyon is örülhetünk, hogy eljutott kis hazánkba ez a tüneményes komédia.

A lemez

A Universalnak jár a dicséret, hogy felfigyelt a Szédületes éjszakára, s ezúttal kifejezetten sajnálom, hogy a kiadvány nem rendelkezik extrákkal, mert szívesen elhallgattam volna a fiatal színészek életvidám visszaemlékezéseit a forgatásról.

Szédületes éjszaka (Take Me Home Tonight)
színes, amerikai-német vígjáték, 97 perc, 2011

rendező: Michael Dowse
forgatókönyvíró: Jackie Filgo, Jeff Filgo
operatőr: Terry Stacey
zene: Trevor Horn
vágó: Lee Haxall

szereplő(k):
Topher Grace (Matt Franklin)
Anna Faris (Wendy Franklin)
Dan Fogler (Barry Nathan)
Teresa Palmer (Tori Frederking)
Chris Pratt (Kyle Masterson)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.09.22.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, angol
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 3190 Ft

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com