Kritika

Szélesvásznú mese – Narnia Krónikái – Caspian herceg

A mesebarátok legújabb csemegéje, C. S. Lewis fantasy folyamának második tagja végre megérkezett a mozikba is. A Narnia Krónikái második része nemcsak, hogy méltó folytatása az elsõnek, de még sokkal jobban is sikerült.

Fanyaloghatunk, hogy milyen bosszantóan amerikaiak és sziruposak Disney tündérmeséi, de azért azt nem lehet kétségbevonni, hogy a birodalom a mai napig tud valamit, amit nagyon sok más mesemondó nem: elvarázsolni a nézõt, beszippantani õt a mesevilágba, ahonnan legszívesebben haza sem térne. A Karib-tenger kalózai, a Nemzet aranya vagy a Bûbáj egytõl egyig humorral, kedvességgel és szerencsére némi öniróniával ejtette rabul több millió nézõjét – a Narnia krónikája szépségével és klasszikus értékeivel teszi ugyanezt. Rendben van, Aslan (az eredetiben Liam Neeson hangját) szónoklatai itt-ott már tényleg dagályosak, de két és fél órányi varázslatban én ennyit elnézek.

Hõseink, a Pevensie testvérek ott folytatják, ahol az elõzõ rész abbamaradt: élnek a világháború sújtotta Londonban, és arról álmodoznak, hogy egyszer visszatérhetnek Narniába. Nem is kell sokat várniuk, mikor odaát Caspian herceg (Ben Barnes) megfújja Susan (Anna Popplewell) kürtjét. A varázslatos hang hatására a testvérek ismét Narniában találják magukat – ahol legnagyobb megdöbbenésükre idõközben eltelt több száz év. A földet már a Telmarinok uralják, a narniaiak pedig üldöztetésben élnek. A Telmarinok trónörökösének, Caspian hercegnek menekülnie kell nagybátyja, Miraz (Sergio Castellitto) elõl, aki életére törve akarja megszerezni a trónt. Caspian a narniaiakhoz és egykori uralkodóikhoz, a Pevensie testvérekhez fordul segítségért.

A film az egy szem hangját kölcsönzõ Liam Neesontól eltekintve csupa friss tehetséggel dolgozik, mind a Pevensie testvéreket alakító négyes, mind a Caspiant életre keltõ Ben Barnes még csak várnak a nagy áttörésre. A film talán legnagyobb veteránjai a Trumpkint alakító Peter Dinklage, akit legutóbb a Haláli temetésben láthattunk, és a Miraz királyt megformáló olasz Sergio Castellitto, aki a Bella Marthából lehet ismerõs. Akárhogy is legyen, a színészek remekek, egyáltalán nem hiányzik a húzónév a szereplõlistából.

A film másik erõssége a lenyûgözõ képi világ, mely Karl Walter Lindenlaub operatõr kameráját és a látványtervezõ csapatot dicséri. Ez és a jó mese igazán megéri a mozijegy árát – aztán meg a DVD-ét.

Narnia Krónikái – Caspian herceg (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian)
színes angol-amerikai kalandfilm, 147 perc, 2008

rendezõ: Andrew Adamson
forgatókönyvíró: Andrew Adamson
operatõr: Karl Walter Lindenlaub
jelmeztervezõ: Isis Mussenden
zene: Harry Gregson-Williams
vágó: Sim Evan-Jones

szereplõk:

Ben Barnes (Caspian herceg)

Liam Neeson (Aslan hangja)
Georgie Henley (Lucy Pevensie)

William Moseley (Peter Pevensie)
Anna Popplewell (Susan Pevensie)
Skandar Keynes (Edmund Pevensie)
Sergio Castellitto (Miraz király)

Warwick Davis (Nikabrik)

Peter Dinklage (Trumpkin)

IMDb-átlag: 7,6
disney.go.com/disneypictures/narnia

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..