Kritika

Szembenézés – Prágai történet

Talán sokan vagyunk úgy, hogy ahhoz, hogy rendezni tudjuk sorainkat, el kell utazzunk valahová máshova. Christoffer (Mads Mikkelsen) nem önszántából indul Prágába, számára szinte ismeretlen apja holttestéért utazik feleségével, Majával (Stine Stengade). Persze a dolgok nem mennek simán, és ahogy a férfi egyre tovább marad a városban, úgy lesz kénytelen szembenézni egész kudarcos életével.

És az bizony nem éppen egy sikersztori. Látszólag minden rendben van, meló, szép feleség, otthon vár a gyerek. De a valóság az, hogy Christoffernek komoly gondjai vannak az emberekkel, nemcsak feleségével romlott meg a kapcsolata, de fiával sem igazán érteti meg magát. Amikor szép lassan felsejlik előtte apja egykori élete, az okok és magyarázatok, melyek fia elhagyására késztették, a férfinak komoly kérdéseket kell feltennie saját magáról is. Nincs happy end, nem is lehet, de a film végére a főhőssel együtt tükörsima és teljesen tiszta képet kapunk mi is.

Ole Christian Madsen filmje igazi lelkizős darab. Bár néhol kissé érzelgős, már-már geil, a helyzetek többségében a humor, a fekete humor uralja. Talán ha egyértelműen ez határozta volna meg a filmet, és Madsen egy percre sem enged a szentimentalizmus csábításának, még erősebbet ütött volna, de így is egy kiváló darabbal állunk szemben. Madsen eszközhasználata remek, Christoffer gondjai az ajtókkal, az elbeszélés egymás mellett a cseh Alenával,  Prága kafkai hangulata – mind nagyszerűen alátámasztja a film mondanivalóját.

Kiváló szereplők erősítik a történetet, Mads Mikkelsen, Dánia egyik legfontosab exportcikke (Casino Royale-ban ő volt a főgonosz) igazi telitalálat Christoffer szerepére. Nagyszerű partnere Stine Stengade, és kielégítően hozza szerepét Jana Plodková is. Különösen nagyszerűt alakít Borivoj Navrátil, aki a meleg ügyvéd szerepében nagyon finoman alakítja a figurát.

A Prágai történet nagyszerű film – de talán ne ezt válasszuk első randira.

Prágai történet (Prag)
színes feliratos dán filmdráma, 92 perc, 2006

rendező: Ole Christian Madsen
forgatókönyvíró: Ole Christian Madsen, Kim Fupz Aakeson
zeneszerző: Jonas Struck
operatőr: Jorgen Johansson

szereplők:
Mads Mikkelsen (Christoffer)
Stine Stengade (Maja)
Jana Plodková (Alena)
Borivoj Navrátil (ügyvéd)

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..