Kritika

Szemében a horror – Cloverfield Lane 10

cloverfield_lane_10_3Kamaradráma gyönyörű konfliktusokkal, érzékeny rezzenésekkel, és amellett tűzzel, fegyverrel, savval és késsel – mert a Cloverfield név kötelez. Spoiler-mentes kritika!

Láttad a trailert? Ahogy 2008-ban a Cloverfield merész víruspropagandája, úgy söpört végig „folytatása” is a neten; a premier előtt három hónappal bejelentett film évekig várt produkciókhoz méltó várakozást gerjesztett. Klasszikus J.J. Abrams-húzás.

A Cloverfield Lane 10 sem folytatása, sem előzménye a Cloverfield-nek: „nem ugyanazon az idősíkon helyezkednek el” – nyilatkozta Dan Trachtenberg rendező. Hangvételében viszont „vérrokona” – mondta. Michelle (Mary Elizabeth Winstead) egy autóbaleset után pincebörtönben ébred a falhoz láncolva; fogvatartója egy összeesküvéselmélet-hívő, hájas ex-tengerészgyalogos, egy autoriter bunkó (Howard: John Goodman), aki esküszik, hogy odakint vége a világnak és csak meg akarja óvni a lányt.

cloverfield_lane_10_4

Nos, vége van-e a világnak? Kék az ég: miért nem mehetünk ki? A játékidő legnagyobb része a pincében telik, alig pár pillantást kapunk a külvilágból, és a klausztrofóbiás helyzetet nehezen indokolja, hogy Mr. Surmónak esetleg igaza lehet – ettől a kétségtől a Cloverfield Lane 10 a bezárt szobás, kiscsoportos túlélőfilmek egyik legszebb példánya lett (Polanski A halál és a lánykája jut eszembe, beismerve, hogy az összevetés kissé túlzás); egy jellemvezérelt dráma gyönyörű konfliktusokkal, a hang és a gesztusok érzékeny rezzenéseivel, és amellett tűzzel, fegyverrel, savval és késsel – mert a Cloverfield név kötelez.

Dan Trachtenberg most rendezett először nagyvászonra, de nem ez az első világhírű alkotása: már 2011-ben lenyűgözte a játékostársadalmat a Portal: No Escape című rövidfilmmel. Amint már többször is bemutattuk az online sci-fi rövidfilmeket gyűjtő cikkeinkben, a legjobb darabok rendezői gyakran hollywoodi ambíciókkal indulnak – Trachtenbergnek sikerült az áttörés és nagyszerű rendezővel lettünk gazdagabbak. Nem lepne meg, ha Neill Bloomkamp, Gareth Edwards és például Josh Trank után ő is kapna egy szuperprodukciót (és belőle ki is nézem, hogy értékelhetőt teremtene).

Mert egy dolog a kimunkált forgatókönyv – a tudáskülönbségek, az információ-csepegtetés, a rejtélyes motivációk, az újabb és újabb meglepetések –, de ugyanilyen fontos, ahogy az egész film könnyedén vakmerő, ahogy Trachtenberg érzéssel játszik a zenével, ahogy néhány megdöbbentően hatásos csend-vágással indítja a filmet, ahogy elegánsan vezényli le a műfajváltásokat. (Amire a szintén mostanában bemutatott 400 nap mind képtelen volt.)

És mert a Cloverfield Lane 10 eredendően kamaradráma, hát mesteri színészekre van szükség. Howard, a házigazda szerepében John Goodman (Argo) brillírozik: a játéka az őszinteség és az elmebaj, a jóindulat és a gyilkos harag keveréke, szemében a horror. A forgatókönyv olyan szituációkat tálal, amelyek egyetlen hangsúlyon vagy mozdulaton fordulnak meg, és a leggyakrabban Goodman nüansznyi játéka dönt.

cloverfield_lane_10_2

Karakterként viszont Michelle (Mary Elizabeth Winstead), a főszereplő a legérdekesebb. Kivételesen erős nőábrázolás! Michelle ab ovo küzdő természet, állandóan tervez és végrehajt. „Egy pillanatra sem passzív” – mondta Winstead –, „okos, erős és rátermett az elejétől fogva. Ahogy szerintem sok valódi nő is az.” Michelle-nek tehát nem kell gyönge nőként „felülemelkednie önmagán” – amint az sztenderd karakterív női főhős számára –; a saját jogán harcos és sokkal több ilyen erejű női leadre lenne szükség a moziiparban.

Michelle karaktere egyébként a rendező Dan Trachtenberg videojátékos múltjából ered. Ahogyan az FPS (és rokon) játékokban megszokott a néma főszereplő (erősebb azonosulást enged az ember és a karakter között), úgy Winstead játékának legnagyobb része is nonverbális, mégis pontosan tudni, mit gondol, mit érez éppen – ami pedig tudatos rendezés: a film arra alapoz, hogy a néző ugyanazt tudja, kétli, reméli, amit ő. Ez a bizonytalanság aztán hozza a játékokban megszokott mély beleélést is. (Egyébként a Portal játékok és a Portal: No Escape rövidfilm központi karaktere is egy szótlan, kemény nő. Trachtenberg akár Chellt is beleírhatta volna a Cloverfield Lane 10-be.)

cloverfield_lane_10_1

Hogy lesz-e a filmnek folytatása? J.J. Abrams produceren múlik, ami annyit tesz: reménykedhetünk. Nem csak a kritikai- és közönségsiker miatt, hanem mert Abrams is játékos. Elvégre is puszta passzióból, teljes titokban, egy minimál-büdzsére tervezett forgatókönyvvel, egy videojátékos rövidfilm rendezőjével és pár alig ismert, ám annál briliánsabb színésszel összehozta ujjgyakorlatként 2016 egyik legütősebb filmjét.

[author_bio author=”havasmezoi”]

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya