Kritika

Szemfényvesztés? – A tökéletes trükk

106569_1Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, David Bowie. Christopher Nolan. Semmit nem tudtam A tökéletes trükkről, de ezeket a neveket olvastam a plakáton. Nem tévedtem, amikor azt gondoltam, ez a csapat garancia egy nagyszerű filmre.

A szereplőgárda nem arról híres, hogy gyenge produkciókhoz adnák a nevüket, ez most sem volt másképpen. Chrisopher Nolan hetedik rendezése nem lóg ki eddigi műveinek sorából, a megszokott színvonalon hozza a trükkös történetet és a kidolgozott karaktereket. A rendező valamennyi egész estés filmjében mint író is részt vett, a Memento után most ismét testvérével, Johnathannal osztozott a forgatókönyvön. Nolanék igazi mesemondók, a legváratlanabb pontokon dobnak be még egy csavart, egy pillanatig talán úgy tűnhet, önkényesen, de utólag végiggondolva az eseményeket, azokat mindig alaposan elő is készítik.

A tökéletes trükk Christopher Priest regényéből készült, és két bűvész rivalizálásának története. Alfred Borden (Bale) kitalálja fantasztikus műsorszámát, a teleportáló embert, mellyel hatalmas sikert arat. Versenytársa, Robert Angier (Jackman) trükkmestere (Caine) segítségével arra tesz fel mindent, hogy rájöjjön a trükk titkára, és azt tökéletesítse. Így ismerkedik meg a tudós Nikola Teslával (Bowie), aki megalkotja számára a megoldást rejtő gépezetet.

atokeletestrukk04A történet már ebben a formában is jó lehetőség két megszállott ember viszonyának bemutatására, de Nolan ennél sokkal többet kínál nekünk. Olivia Wenscombe (Scarlett Johansson) személyében színre lép a mindkét bűvész – és a férfi nézők – szívét rabul ejtő asszisztens, a teslai szállal pedig némi borzongató tudományos-fantasztikum is vegyül a történetbe. A színészek egytől egyig kiválóak, talán csak Johansson kisasszony nem tudta teljesen kibontani szárnyait szerepében. Christian Bale, aki a Batman-filmek kapcsán sokat forgat mostanában Nolannal, állítólag már szavak nélkül is megérteti magát a rendezővel – az biztos, hogy nagyszerű csapatot alkotnak. A tökéletes trükk, ha nem is tökéletes, de mindenképpen a legjobb filmek közé tartozik.

Avatar

sergoandras

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya