Kritika

Szerelemre hangolva – A Vadász és a Jégkirálynő

02-Vadász-751x370Négy évvel ezelőtt a Hófehér és a vadász 400 millió dolláros összbevételével olyan kasszasikert aratott, hogy méltán lehetett számítani a folytatásra – ez a film érkezett most el hozzánk a Vadász és a Jégkirálynő történetével.

A lenyűgöző látványvilágon túl a Hófehér és a vadász népszerűségének titka lehetett még a mese sajátos megközelítése: az ártatlan Hófehérkéből félelmetes harcost varázsoltak, aki keményen szembeszáll a mostohájával. A folytatást eredetileg Frank Darabont rendezte volna, azonban elvi-szakmai nézeteltérésekre hivatkozva kiszállt a forgatásból. Ekkor lépett a helyébe az előzményként szolgáló film vizuális effektjeiért Oscar-díjra jelölt Cedric Nicolas Troyan, aki most rendezőként is csodálatos látványvilággal kápráztatott el minket. A bonyolult szerkezetű A Vadász és a Jégkirálynő előzménye, de egyben folytatása is a Hófehér és a vadász meséjének. Troyan filmje azonban nem olyan sötét és komor hangvételű, mint az előző Hófehér-mese, itt sokkal inkább egy szerelem története áll a középpontban. Hófehér itt nem szerepel, ám felbukkan Ravenna (Charlize Theron) húga, s a film kezdetén az ő jégbirodalmába repülünk vissza a múltba. Freya (Emily Blunt) egy árulás révén elveszítette a gyermekét, és ettől jéggé dermedt a szíve. A benne rejlő titkos erővel jégbe borította északi birodalmát, és testőrsereget állított fel fiatalon elrabolt gyerekekből, akiknek egyetlen főszabályt kellett betartaniuk: nem szerethetnek. Két legkedvesebb harcosa, Eric (Chris Hemsworth) és Sara (Jessica Chastain) azonban egymásba szeretnek, Freya így csalárd módon elválasztja őket. Évekkel később Ravenna és Freya között háború tör ki a hatalomért, és a köztük dúló küzdelem kimenetelét a Jégkirálynő legkiválóbb vadásza, Eric döntheti el a Varázstükör előkerítésével.

a-vadasz-es-a-jegkiralyno-jelenet-03A Vadász és a Jégkirálynő arról szól, hogy az érzelmeinkért meg kell küzdeni, és ha olyan fontos számunkra egy szerelem, miként Ericnek Sara, azért tűzön-vízen is át kell hatolni. A két film történetén áthúzódóan Eric nagy változáson megy át: a Hófehér és a Vadászban részeges, lecsúszott alakként ismerhettük meg, aki szinte teljesen feladta önmagát Sara elvesztésével, de amikor találkozik Hófehérrel, magára talál és igazi hőssé válik. Troyan filmjéből megértjük Eric lezüllésének okát, ám itt már nagyszerű harcosként és ügyes vadászként ismerjük meg, aki bátran néz szembe a nehézségekkel.

A Vadász lelki átalakulásának nyomon követése is érdekes, ám a film legnagyobb érdeme mégiscsak a három különböző típusú női karakter felvonultatása. Ravenna hiába is halt meg a Hófehér és a vadász végén, Charlize Theron akkorát alakított a főgonosz szerepében, hogy lehetetlen volt kihagyni őt az új produkcióból. Itt a teste nem él, ám az ármánykodás még szellemként is nőttön nő benne. Vele szemben húga, Freya, aki kedves és szeretetreméltó volt fiatal lányként, nem hatalomvágyból vált gonosszá, hanem attól, hogy gyökeresen kiirtotta másokból is az érzelmet, ami neki nem adatott meg. Freya elgonoszosodásának története a Hókirálynő hőséhez hasonlatos: a kis Irma hiába akart gyermeki ártatlanságában szépet és jót vinni a világba, az emberek kivetették őt maguk közül, ezért a kislány szíve „eljegesedett” és gonosz jégkirálynővé változva, még gyermekek elrabolására is vetemedett. A két csalárd királynőhöz képest Sara, minden keménysége ellenére is érző és szeretni képes lány, aki a szerelméért még meghalni is hajlandó lenne. A mesékben a férfi titkos életét kutatni szabályszegésnek számít, itt Eric próbálja kideríteni Sara múltját, ám ez sötét titkokhoz vezetne!

mv5bntq1mtyxmdizml5bml5banbnxkftztgwndc4mde1ode_v1_sx1857_sy859A vizuális effektusok szakértőjeként Cedric Nicolas Troyan középkort idéző, archaizáló látványvilága egyfajta köztes univerzumot idéz, ahol szabadon árad a varázslat, s amely nem teljesen a fantasy birodalma, ám nem is valóságos történelmi táj. A Vadász és a Jégkirálynőben is egymásnak feszülnek a gonosz erők, de a háttérben végig ott húzódik Eric és Sara tragikus szerelmének romantikus szála. Lenyűgöző látványvilága mellett a film pompázatos színészgárdája is elismerést érdemel. Már a Hófehér és a vadászban is számos híres színészt sikerült felvonultatni, a mostani produkció pedig még azon is túltesz. Eric szerepében Chris Hemswort árnyalt alakítását nyújtja a Vadász gyökeres személyiség változásának, az álnok boszorkány-szellemként visszatérő Charlize Theron magából kivetkőzött gonoszként ismét nagyot alakít, a Jégkirálynő szerepében új alakként feltűnt Emily Blunt pedig a szó szoros értelmében vérfagyasztó. Nem ez lesz az évszázad filmje, de aki szereti a különös látványvilágú fantasykat királynőkkel, harcosokkal és törpékkel, annak garantáltan nagy élményben lesz része.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.