Kritika

Az utolsó eset – Szerelmi bűnök

Alain Corneau utolsó alkotása, a Szerelmi bűnök című bűnügyi dráma nem éppen csúcsfilm. A francia rendező búcsúszimfóniája a kirívó drámai helyzeteknek teret adó főnök-beosztott-szerető típusú karaktereket mozgat.

A film

A kulcsfigura a démoni főnökasszony, Christine, aki arra használja hatalmi pozícióját, hogy anyagi és érzelmi természetű rendelkezéseket hozzon, és azokat végre is hajtassa. Bár hálás szerep az övé, hiszen végig elegáns, mégis ezerarcú nőszemélyként kell feltűnnie a vásznon, úgy tűnik, Kristin Scott Thomas nem eléggé vamp ehhez a szerephez. Női beosztottja, a nála fiatalabb, tehetségesebb és gyengébb idegzetű Isabelle (Ludivine Sagnier) annál érdekesebb figura. Eleinte a megszeppent, igyekvő-dolgozó nő mintája érvényesül viselkedésében, de miután a főnök szeretője őt is megszereti, elszabadulnak az indulatok.

Habár a film sablonos elemekből építkezik, ráadásul nem túl izgalmas jelenetváltásokkal és beállításokkal operál, a játékidő felénél bekövetkező irányvonalváltás, vagyis a pszichodrámába keveredő hulla és az ahhoz tartozó nyomozás, meglepő a film indításához képest. De sajnos ez sem elég megdöbbentő ahhoz, hogy hatalmas izgalmakat váltson ki, mi több, a szereplők ugyanolyan laposak maradnak, sem motivációjuk, sem személyiségük nem árnyalódik eléggé ahhoz, hogy magukkal ragadjanak. S ugyan a film rejteget csavart a történetben, annak felépítése annyira szájbarágós, építőelemeivel pedig útközben annyiszor szembesül a néző, hogy a végén már egyáltalán nem él át katarzist.

A Szerelmi bűnök, bár címe akár vad pornófilmet is rejthetne, cseppet sem dögös film. Arra jó, hogy megemlékezzünk a francia rendezőről, még egyszer utoljára, de arra már kevésbé, hogy izgalommal töltse meg az estét.

A lemez

A Mokép gondozásában megjelent DVD-ről szintén elmondható, hogy semmi extra. Pedig egy kimaradt, igazán bűnös szerelmi jelenettel biztosan fel lehetett volna dobni Alain Corneau alkotását. Vagy akár életrajzi adatokkal, a rendező életének összegzésével, ha már ez volt az utolsó eset, hogy filmet láthattunk tőle.

Szerelmi bűnök (Crime d’amour/Love Crime)

francia krimi, 104 perc, 2010

rendező:  Alain Corneau
forgatókönyvíró: Alain Corneau, Nathalie Carter
operatőr: Yves Angelo
producer: Said Ben Said
vágó: Thierry Derocles

szereplő(k):
Ludivine Sagnier (Isabelle Guérin)
Kristin Scott Thomas (Christine)
Patrick Mille (Philippe)
Guillaume Marquet (Daniel)
Gérald Laroche (Gérard)
Julien Rochefort (ügyvéd)
Olivier Rabourdin (bíró)

Imdb

A DVD megjelenése: 2011.06.16.
Szinkron nyelv: magyar, francia
Felirat nyelv: magyar, angol
Ár: 2099 Ft

 

 

 

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Nagyítás rovat felelőse. kellermirella@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..