Kritika

Szex és Maine – Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Mi újat lehet még mondani a szexről? A Szex és New York, Woody Allen filmjei (amelyek egyikét a magyar cím is megidézi), Az utolsó tangó Párizsban, és még sorolhatnánk a szexualitással babráló filmeket. Van valami, ami mégis üdítően hat David Frankel mozijában, mégpedig, hogy a hangsúlyt a középkorúakra helyezi.

Van egy kis történet egy házaspárról, ami arról szól, hogy a férfi és a nő házasságuk több évtizede alatt mindig ugyanúgy fogyasztotta a reggelijét. A férfi kapta a zsemle alját, a nő pedig a tetejét. Harminc-negyven év együttélés után a férfi egyszer csak azt mondja: Szívem, nem lehetne, hogy most az egyszer én kapjam a zsömle tetejét? Mire a nő: Dehogynem, én úgyis az alját szeretem. Nos, vannak egy kapcsolatban olyan dolgok, amikről nem beszélünk, úgy gondoljuk, ismerjük eléggé a másikat ahhoz, hogy tudjuk, mi a jó neki. Ha történetünk két főhőse, Kay (Meryl Streep) és Arnold (Tommy Lee Jones) kicsit korábban kezdett volna el beszélgetni a vágyairól, talán nem egy párterapeuta rendelőjében végzik a tőlük meglehetősen messzi Maine-ben.

Frankel – aki egyébként 2001-ben és 2003-ban hat epizódot is rendezett a Szex és New York című hihetetlenül népszerű sorozatban – a lehető legjobb eszközt választotta ahhoz, hogy történetét elmesélje. Nincsenek flashbackek, nincsenek igazán nagy drámák. Két boldogtalan ember ül Dr. Feld (Steve Carell) kanapéján, hol távol egymástól, hol egészen közel. Mintha ez a kanapé lenne a kapcsolatuk metaforája. A tökéletesen higgadt Dr. Feld a múltjukról kérdezi őket, a szokásaikról, a fantáziájukról. Így nyílik meg egyre jobban Arnold, aki pedig az út elején a pokolba kívánta az egészet, és így zavarodik össze Kay, akinek szembe kell néznie azokkal az apróságokkal, amiket már rég a szőnyeg alá söpört.

Az egyhetes terápia időrendjét követő cselekmény során fel-felvillannak Kay és Arnold személyiségének eddig rejtett aspektusai. Kay szexuális tanácsadó könyvet vásárol, és még arra is kész, hogy számára addig teljesen idegen dolgot tegyen. Arnold is igyekszik összekapni magát, gáláns úrként vacsorázni invitálja feleségét. Vannak viszont olyan, régóta penészedő problémák, amik nem változnak meg varázsütésre, amiknek a megoldását nem lehet erőltetni, amelyek nem pusztán elhatározás kérdései. Ebbe a csapdába esnek ők is, ám a vérprofi terapeuta azt tanácsolja, ne adják föl. Ő hisz abban, hogy az egykor eltörött kapcsolat még megragasztható.

A film záró jelenetei kissé fityegnek a megelőző részeken. Túl egyszerű, túl esetleges a befejezés, amely bár szívünknek kedves, még egy könnycseppet is ejtünk esetleg búcsúzóul, mégse stimmel egészen. És ezt még az sem feledteti teljesen, hogy Meryl Streep a tőle megszokott módon csodálatos. Vissza akarja kapni a nőiességét, a férjét, a házasságát, és ezért minden tőle telhetőt megtesz. Ugyanakkor ő sem tökéletes, ahogy Arnold sem az. A szomszédasszonyról fantáziáló idősödő, mogorva úr szerepében Tommy Lee Jones is remekel. Embereket látunk a vásznon, valós problémákkal. Igazi egyszer nevetünk, egyszer sírunk típusú mozi ez, és azt kell mondjam, hogy leszámítva a cukormázas véget, jó kis filmmel állunk szemben.

Értékelés: 7/10.

Amit még mindig tudni akarsz a szexről (Hope Springs)

színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 100 perc, 2012

rendező: David Frankel
forgatókönyvíró: Vanessa Taylor
zeneszerző: Theodore Shapiro
operatőr: Florian Ballhaus
producer: Todd Black, Guymon Casady
vágó: Matt Maddox, Steven Weisberg

szereplők:
Meryl Streep (Kay Soames)
Tommy Lee Jones (Arnold Soames)
Steve Carell (Dr. Bernie Feld)
Marin Ireland (Molly)
Brett Rice (Vince)
Susan Misner (Dana Feld)
Ben Rappaport (Hank)

szinkronhangok:
Ráckevei Anna (Kay Soames magyar hangja)
Reviczky Gábor (Arnold Soames magyar hangja)
Kassai Károly (Dr. Bernie Feld magyar hangja)
Kiss Virág (Molly magyar hangja)
Koroknay Géza (Vince magyar hangja)

IMDb

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!