Kritika

Szuperhősék – A Hihetetlen család

A hihetetlen család (The Incredibles)

Kilenc évvel ezelőtt ismertük meg Irdatlanékat, mégis a kortárs szuperhős-túladagolás közepette is frissnek hat a család. A Pixar ebben a filmjében megint megmutatta, hogyan lehet összetett gondolatokat közvetíteni úgy, hogy az értékes mondanivaló nem válik a szórakoztatás kárára.

A film

Sok erős figura szerepel A hihetetlen családban, az internetes humoroldalak alapján azonban úgy tűnik, a kollektív emlékezetbe Edna Mode divatmogul, a szuperhősök jelmezeinek exkluzív szállítója vésődött be a leginkább. Nincs köpeny! – szinte még ma is a törpe növésű nő üvöltését hallom. (Lehet, később A nagy szépség főszerkesztőjét is róla mintázták.) Bátran állítom, ő az animáció-történelem egyik legzseniálisabb figurája – azt pedig valószínűleg csak kevesen tudják, hogy eredeti nyelven maga a rendező, Brad Bird adta Edna hangját.

Felnőttként talán tényleg a divatmogul karaktere a legviccesebb, gyerekként azonban biztosan mást választottunk volna. Az egyes szereplők tudatosan a gyerekek látásmódja alapján kapták szuperképességeiket. Az apa, Bob Parr, alias Mr. Irdatlan a szupererős, legyőzhetetlen hős – a gyerekek szemében minden apa ilyen. Az anya, Nyúlányka végtelenségig nyúló végtagjaival azt testesíti meg, amit egy háromgyerekes anyáról képzelünk: mindent egyszerre el tud intézni. A kamaszkorú Violet láthatatlanná válik kínos helyzetekben – minden vele egyidős és szégyellős lány álma. A középső fiú, Dash hihetetlen gyorsaságával a hiperaktív kisgyereket testesíti meg, míg a kisbaba Jack Jack ismeretlen képességeivel az újszülöttekben rejlő lehetőségek metaforája.

Ők alkotják A hihetetlen családot, akik inkognitóban kénytelenek élni, mert az apjuk elveszített egy pert 15 évvel ezelőtt, és így megszületett a szuperhősök tevékenységét korlátozó törvény. Ő és kollégái azóta titokban élnek az átlagemberek között, azonban Bob Parrt egyszer csak felkeres egy titokzatos idegen, aki egy furcsa fegyver megsemmisítésével bízza meg Mr. Irdatlant, új értelmet adva ezzel a középkorúak lelki válságát megélő családfőnek.

A hihetetlen család (The Incredibles)

 

Az említett lelki válság és a családi dráma fontos részét képezi az animációnak, amit az alkotók annak ellenére is beemeltek a filmbe, hogy tudták, a történet közepe emiatt némileg ellaposodik. Egyáltalán nem kár érte, hiszen ezek a részek alkotják A hihetetlen család legértékesebb pillanatait, és egészen új dimenziót nyitnak az akcióknak. A robbantásokba ágyazott veszekedések a szuperhősök univerzumában játszódó alkotások legjava közé emelik a filmet – valahol a Watchmen – Az őrzők és az X-Men mellé.

Mi a dráma alapja? Irdatlanék ahelyett, hogy élveznék különlegességük előnyeit, szenvednek a társadalmi kirekesztettségtől. Mr. Irdatlant nem szuper erővel, hanem jogi úton kényszerítették térdre, képességeinek a családi házba történő elűzését láthatóan sosem képes feldolgozni. „De Apa mindig azt mondja, hogy sose szégyenkezzünk a képességeink miatt, az erőnk különlegessé tesz minket!” – mondja Dash, mire az anyja azt mondja: „mindenki különleges, Dash!” „Vagyis senki sem az” – hangzik a film egyik legfontosabb párbeszédje.

A hihetetlen család (The Incredibles)

 

Míg tehát a társadalom minden igyekezetével azon ügyködik, hogy méretre formázza, majd a megfelelően kialakított skatulyába illessze az egyént, pont ezt nem tudják feldolgozni a lázadók: a kamaszok (Bob Parr figurája is leginkább egy nagyra nőtt kamaszra emlékeztet). A velük szemben álló főellenség, Syndrome – akinek külsejét egyébként a rendezőről mintázták – valójában a pénzt testesíti meg. Minden pénzzé váltható, még a saját képességeink is. A vagyon hatalmat ad olyanoknak is, akik azt nem tudják kezelni, nem jó célra használnák. „Eladom a találmányaimat, így mindenkinek lehet szuperereje! És ha mindenki szuper, akkor senki sem az” – suttogja gonoszul Syndrome.

A hihetetlen család biztosan nem a legkisebbeket célozza meg, sokkal inkább a 6-14 éves korosztályt, amikor már tudatában vagyunk ügyességeinknek és ügyetlenségeinknek, de még nem tudjuk megfelelően kezelni azt. Ebben a korban változik a legtöbbet az ember teste, amit senki sem dolgoz fel könnyedén. Nekik üzenik azt a filmmel: legyél büszke a képességeidre, kapaszkodj belé és fordítsd a javadra! Mindezt a lehető legszórakoztatóbb formában.

A lemez

A hihetetlen család dvd-kiadványa nem fog elveszni a többi lemez között. Két különleges audiokommentárral és rejtett extrákkal hívja fel magára a figyelmet!

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!