Kritika

A jó ízlés határai – Szűzőrség

A Szűzőrség messze felülmúlta várakozásomat. Ami az volt, hogy mérhetetlenül kínos, altesti poénokkal tűzdelt, ordenáré baromság lesz a film. Ehhez képest egy közepesen kínos, altesti poénokkal tűzdelt, igazán ártalmatlan kis családi mozit kaptam. Éljen.

Vannak filmek, amiket teljesen felesleges ugyebár elkészíteni, aztán vannak azok, amiket felesleges elkészíteni és még csak egy valamire való sztár sincs bennük. És vannak azok, amiket ugyan felesleges elkészíteni, egy valamire való sztár sincs bennük, mégis képesek egy egész kellemes kis másfél órát adni a heti robotban megfáradt multikatonának – na, ez (az eredetileg a sokkal bevállalósabb Cock Blockers címre keresztelt) Szűzőrség (Blockers).

A film eredetisége abban merül ki, hogy a szokásos a-szalagavató-bál-után-fogjuk-elveszíteni-a-szüzességünket koreográfiát három elszánt szülővel spékeli meg, akiknek feltett szándékuk, hogy megakadályozzák lányaik szexpaktumát. Lisa (Leslie Mann) majomszeretettel fojtja meg Julie-t (Kathryn Newton), Mitchell (John Cena) azon aggódik, hogy az egyébként kőkemény Kayla (Geraldine Viswanathan) nem tudja magát megvédeni, a szuperlúzer Hunter (Ike Barinholtz) pedig attól fél, hogy a leszbikus Sam (Gideon Adlon) hülyeséget csinál, csak mert nem meri bevallani barátnőinek, hogy ő a lányokat szereti. A három szülőt csemetéiken kívül semmi sem köti össze, a nagy napon azonban minden ellentétüket félretéve összefognak, hogy módszeresen lerombolják gyerekeik legnagyobb napját. 

A nagy könyv szerint ilyenkor a lányok megússzák, a néző azonban háromszor is a pokolba kívánja az alkotókat. Szerencsére a Tökéletes hang-trilógiát író Kay Cannon első rendezésével nem borítja ki a bilit, és bár jó párszor átlépi a jó ízlés határait,

a család fontosságát pont annyira kellemes közhelyekben tudja felmondani, hogy végül a mérleg nyelve a szerethetőség irányába billen.

Talán volt ebben része Evan Goldberg és Seth Rogen producereknek is, akik a Superbaddel már lehúztak egy bőrt a-szalagavató-bál-után-fogjuk-elveszíteni-a-szüzességünket tematikáról. Persze ne számítsunk semmi vakmerőre, csak a szokásos elemekre: a Szűzőrség nem szenved hiányt altesti poénokban, hányásban, kínos szituációkban, bizarr szexjátékokban és legalább egy telibe mutatott herezacsiban – szerencsére pont elég lelkizés, polkorr tartalom, nagy egymásra borulás és csók ellenpontozza ezt ebben a felejthető, de közel sem megbocsáthatatlan bohóckodásban.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..