Kritika

Talált dévédék – Found footage a másodvonalból

alienorigin2A found footage műfaján belül az utóbbi években jó pár próbálkozás született. Némelyik inspirált, némelyik kevésbé, utóbbira az Alien Origin: A kezdet és A Frankenstein-teória is tökéletes példával szolgál.

Mark Atkins: Alien Origin: A kezdet (2012)

Mark Atkins filmje több érdekes kérdést is felvethet a nézőben. A földönkívülieket felkutató, titkos misszióra vállalkozó osztag miért engedi, hogy a média minden lépésüket kövesse, ha ezzel megnyílik a lehetőség az elborzasztó felfedezések nyilvánosságra hozatala és a tömeghisztéria felkeltése előtt? Miért csak azt látjuk másfél órán keresztül, hogy baktatnak a dzsungelben, majd lőnek rájuk és ők visszalőnek, kitudja kikre? Miért nincs pánik, miközben mind elhullanak, mint a legyek?

Szinte nincs is történet, nincsenek karakterek definiálható személyiségekkel, ahogy annak a ténynek sincs semmilyen funkciója – miként a film sok más aspektusának sem –, hogy az osztagot követő riporter történetesen egy csinos, szőke nő. Magyarul, szörnyen ritkás a cselekmény, és még a földönkívülieket is csak a film legvégén látjuk meg, szándékosan roncsolt képernyőn, 1 másodpercig. A fináléig csak tűzijáték és egy-két csészealj jut a nézőnek. Legjobb a végső produktumot dokumentumfilmként nézni, mely arról szól, hogyan készítsünk filmet úgy, hogy egyenértékű legyen a semmivel, miközben valami még mindig mozog a képernyőn. (Hajnal Ágoston)

alienorigin2

Andrew Weiner: A Frankenstein-teória (2013)

A Frankenstein-teória ízig-vérig trashfilm, méghozzá a legborzalmasabb fajtából. Már az alapötlet is gyenge lábakon áll: egy professzor arra teszi fel életét, hogy bebizonyítsa a családi hagyatékában fellelt információk valóságtartalmát, miszerint a Dr. Frankenstein által létrehozott monstrum az Északi-sarkon él (még most is). Akár érdekes is lehetne Mary Shelley regényének nyomába eredni, de valójában nem az. Mindenki sejtheti előre, hogy a szörny senkivel sem lesz barátságos. A found footage horror első órájában egyébként sem történik jóformán semmi, kézi kamerás felvételeken ismerkedhetünk meg a csapat tagjaival és a zord sarkvidékkel. 20 perc van még hátra az alkotás végéig, amikor végre találkozhatunk az első holttesttel, de A Frankenstein-teória még ettől sem pörög fel. A nézőkben talán csak a lény megjelenésének késleltetése okozhat némi izgalmat – de a monstrumot is csak az alacsony színvonalhoz illően láthatják meg végül. Ráadásul A Frankenstein-teória mellőz mindenféle humort és a minőségi szórakoztatás igénye a leghalványabb nyomokban sem jellemzi. (Péntek Tünde)

Frankenstein

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés