Kritika

Távol Afrikától, közel Amerikához – Mandela: Hosszú út a szabadságig

Mandela Hosszú út a szabadságig (Mandela Long Walk to Freedom)

Mandela Hosszu ut a szabadsagig    (Mandela Long Walk to Freedom)A tavaly elhunyt Nelson Mandeláról számtalan film készült az utóbbi években, ami valamelyest köthető a demokratikus értékrend mellett hitet tevő Barack Obama megválasztásához. Az eddigi legteljesebb, önéletrajzi forgatókönyvvel rendelkező Mandela: Hosszú út a szabadságig Hollywood régi stílusát követi, és az ötven évet felölelő történet dacára sem tud teljes képet adni Afrika legfontosabb politikusáról.

A film

2013. december 5-én, életének 95. esztendejében hunyt el Nelson Mandela, így még megélhette a Mandela: Hosszú út a szabadságig dél-afrikai bemutatását, halála éppen a film nagy-britanniai premierje alatt következett be. A politikusról készült talán eddigi legteljesebb életrajzi dráma a negyvenes évektől a kilencvenes évekig terjedő közel fél évszázadot öleli fel, ez idő alatt Mandela sorsán keresztül a néző megismeri a Dél-Afrikai Köztársaság ellentmondásait: az apartheid-rendszert, a békés eszközökről agresszióra váltó vezér súlyos döntéseit, börtönbüntetésének elviselhetetlenségét, bonyolult viszonyát feleségeivel, végül pedig a fehérbőrűek uralta rendszer összeomlását.

Óriási és tisztelendő vállalkozás volt Justin Chadwick rendező (A másik Boleyn lány) részéről egy ilyen mértékű változást hozó időszak bemutatása, amely ráadásul az angol direktor hazájától eltérő kontinensen és kultúrában zajlott. Nem lehet elmenni szó nélkül a Mandela: Hosszú út a szabadságig kapcsán amellett, ahogy a készítők időt és pénzt nem sajnálva öltöztették tökéletesen korhű jelmezekbe a szereplőket, a változó stílusok szerint alakították a díszleteket, igazították a sminket és a hajat. Jó érzékkel a U2 zenekart kérték fel az egyik betétdal megírásához, Bono zenészként gyakran síkra szállt az elnyomottak felszabadításáért elsősorban Afrikában, a tavaly agyonjátszott Ordinary Love Oscar-jelölésben is részesült. Nem spóroltak a nagytotállal vett tömegjelenetekkel sem, így összességében mélyen és széles időtávlatban bontakozik ki a néző előtt a dél-afrikai többségi társadalom képe. Ugyanakkor azt is meg kell említenem, a filmesek valahogy még mindig nem tudnak túllépni a Távol-Afrikától sikerén, a szavannai jelenetek (különösen a romantikus pillanatok) egyértelműen Sydney Pollack világát idézik.

Mandela Hosszu ut a szabadsagig  (Mandela Long Walk to Freedom)

 

Tudni kell a Mandela: Hosszú út a szabadságigról, hogy a szkriptet William Nicholson forgatókönyvíró az azonos című, Anant Singh brit zsurnaliszta által Mandelával közösen írt életrajzi könyve alapján alkotta meg. Ezzel azonban annak kockázatát emelték át a filmbe, hogy nagyon egyoldalúvá válik a cselekmény, és ez hibát sajnos nem sikerült elkerülni. Mindez azért borzasztó, mert a politikus éppen attól volt különleges, hogy nem az európaiak bukását akarta elérni hazájában, hanem az egyenlőtlenség felszámolását. Életrajzi filmjében viszont fájóan nem mutatják be a másik oldalon álló politikai kulcsfigurákat, pedig az ország helyzetének megértéséhez ez nélkülözetetlen lett volna. Éppen az önéletrajzi státuszból kifolyólag az Afrikai Nemzeti Kongresszus belső ellentéteit sokkal mélyebben ismerjük meg, és a film azt sem rejtegeti, ha Mandela önző vagy hibás döntést hozott.

Mandela: Hosszú út a szabadságig alapvetően olyan, mint egy beszélgetés egy idős úrral: legtöbbször nagyon érdekes, de csapongó, sok területre belekapó, mégis csak ritkán elég mély. Mandela magánélete nem volt makulátlan, politikai pályájához képest itt sokkal több rossz döntést hozott. Maga a film angol mivolta ellenére a nagy amerikai életrajzi drámák dramaturgiáját követi, pedig ezen Hollywood mintha már túllépett volna. A J. Edgar – Az FBI embere még ezt az egész életet bemutató vonalat követte (és csúnyán meg is bukott), a Lincoln viszont már csak négy hónap eseményeit tekintette át. Az angol film is ebbe az irányba mozdult el (pl. A királynő vagy a kettőt ötvöző Vaslady), ezért még feltűnőbb a visszalépés a Mandela esetében.

Mandela Hosszu ut a szabadsagig   (Mandela Long Walk to Freedom)

 

Igazán látványos különbség az Invictus – A legyőzhetetlen tükrében mutatkozik, amely egy sportfilm keretein belül vázolta fel az afrikai államférfi politikáját, és ennek ellenére véleményem szerint ott sokkal mélyebben, összetettebben ábrázolták Mandela tevékenységét, valódi nagyságát. A vezér ott nem csak szóban vezeti a népét, hanem tettekben is, hiszen megismeri és megszereti a rögbit – ezt az alázatot nem éreztem most tőle. Érdemes megkeresni az apró, de mély különbségeket: míg Clint Eastwood mozijában a Morgan Freeman alakította politikus nem hajlandó alvásra pazarolni az idejét, itt elhangzik a szájából a mondat: „most muszáj aludnom egy keveset”.

Mandelát az utóbbi években az említett Oscar-díjas színészen kívül Terrence Howard (Winnie) és Clarke Peters (Végjátszma) is eljátszotta, utóbbi egyébként évekig a főszerepet most elvállaló Idris Elba partnere volt a legendás Drót című sorozatban. Elba karrierjének talán eddigi legfontosabb alakítása volt a Mandela: Hosszú út a szabadságig, pazar játéka kétségtelenül emlékezetes, noha a díjzáporhoz ennél több kell – kérdés, lesz-e erre lehetősége azok után, hogy Mandela: Hosszú út a szabadságig aktuális témája ellenére megbukott a jegypénztáraknál.

A lemez

A kiadványhoz hozzátartozik egy audiokommentár a rendező közreműködésével, egy werkfilm, tovább két kisfilm. Míg egyik a kellékek és a jelmezek szerepéről értekezik, addig a másikban Nelson Mandela előtt róják le tiszteletüket olyan személyek, mint Al Gore vagy a CBS hírolvasója, Dan Rather.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés