Kritika

Kedves Szviftik, minden rendben, nem írtam semmi rosszat! – Taylor Swift: The Eras Tour

Taylor-Swift-The-Eras-Tour

A Taylor Swift: The Eras Tour a ma élő legnagyobb popsztár jelenleg is futó, karrierösszegző turnéját viszi nagyvászonra. A monumentális show nemcsak lenyomata a korszak egyik legsikeresebb előadó életpályájának, hanem látványosan megváltoztatja a moziterem működését, a befogadói aktivitás jellegét is.

A Barbie után ismét komolyabb mennyiségű egyenruhás nézőközönséggel telt meg a Westend Cinema City-je. Csillogó sminkek, egyenpólók, cowboycsizmák amerre a szem ellát. A magyarországi Taylor Swift-rajongótábor megérkezett a The Eras Tour-koncertfilmre. Azok, akik valamelyest értetlenül állnak az énekesnő jelenlegi gigantikus népszerűsége, és a turné jelentősége előtt, nekik érdemes egy kicsit megismerkedni a Taylor Swift-univerzumban történtekkel.

Taylor Swift már nagyon fiatalon szupersztárrá vált, azóta pedig zenei tömegtermelésbe fogott. Countryénekesnőként kezdte el pályafutását. Majd néhány lemezt követően popzenét kezdett el készíteni, amiben megfigyelhető rock, a rap és elektronikus zenei inspiráció is.

Az albumokkal együtt folyamatosan formálódott az imázsa és a megítélése is.

Taylor Swift rengeteg slágert írt, de ennek ellenére éveken keresztül általánosan inkább negatív volt a megítélése. A legtöbben különös előszeretettel csámcsogtak Taylor Swiften és a döntésein. Elsősorban szerelmi ügyei, gazdagodása és közéleti szerepvállalásai miatt kritizálták, amiben legtöbbször ellenszenv is tetten érhető volt.

2021-ben egy komolyabb fordulat következett be Swift életművében. Az énekesnő ekkor fogott bele első 6 lemezének újrakiadásába, amik a legfontosabb elemét képezik a The Eras Tour gigantikus sikerének. Ennek oka az, hogy a felvételek szerzőjogai botrányos körülmények között kerültek egy olyan producerhez, akit magánéleti és szakmai okok miatt Taylor Swift gyűlöl. (Az ügyről itt részletesebben is lehet olvasni.) Az újrakiadott lemezek az első hangtól az utolsóig újra fel lettek véve, és a „Taylor’s Version” alcímet viselik.

Emiatt a régi lemezek ismét aktuálissá váltak, nemcsak új rajongókat hoztak az énekesnőnek, hanem a korábbi fanoknak is lehetővé tették a dalok újraélését.

Ez, kombinálva a 2020-ban kiadott Folklore és Evermore c. covid-karantén alatt kiadott indie folklemezekkel, amik kivívták a szakma őszinte elismerését, illetve Taylor Swift sajátos, rajongóközpontú kommunikációjával és marketingmódszereivel olyan elkötelezetté, hatalmassá és – ami a legfontosabb – aktívvá tették a rajongótábort, hogy a tavaly megjelent Midnights c. lemez a The Beatles-szel vetekedve döntött meg minden létező rekordot. Eljutottunk odáig, hogy

Taylor Swift a jelenlegi legmenőbb művész és előadó.

Az ereje teljében és eddigi pályájának csúcsán lévő Taylor Swift elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy egy hatalmas turnéval összegezze eddigi karrierjét – ez lett a jelenleg is futó The Eras Tour. Ez a turné olyannyira érdekel mindenkit, hogy a jegyvásárlás tömeghisztériát okoz, tíz perc alatt teltházassá válik az összes aréna. Az egyes turnéállomások helyszínein fellendül a gazdaság – sőt, Karácsony Gergely is személyesen írt levelet Swiftnek, hogy legyen olyan kedves Budapest felé kanyarintani a turnét. Alsóközéposztálytól felfelé szinte mindenki részesülni akar az élményből. Viszont sajnos a véges kapacitású idő, infrastruktúra és az előadók fizikai határai miatt erre csak a szerencsésebbek képesek.

Természetesen Taylor Swift egy sóvárgó szviftit sem hagy az út szélén. Minden lemaradó éhező elfogyaszthat egy falat remedializált koncertélményt a nagyvásznon. A végtelennek tűnő rajongótábort összevetve a véges számú koncertlehetőséggel ez egy ideális kompromisszumnak tűnik.

Taylor-Swift-The-Eras-Tour

Los Angeles-i Taylor Swift-turnéállomás cirka 3 óra 15 perces koncertfelvételeiből rendezett mozifilmet Sam Wrench. A nagyvászonra került rövidített változat viszont így is 2 és háromnegyed óra, amit néhány dal megrövidítésével és a díszletátszerelések kivágásával értek el. A rövidítés javarészt nem érződik, de van egy-két furcsaság, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni. Ilyen például az, hogy a Speak Now-lemezről mindössze egyetlen dal került a végleges filmbe. Valamint az első, Debut c. lemezről is csak egy dal került be.

A Taylor Swift: The Eras Tour koncert az albumokon át sorban haladva megy végig az énekesnő karrierjén.

Érdekes módon ugyanakkor a dalok nem időrendi sorrendben hangoznak el, emiatt nem követhetjük lineárisan végig Swift felnövéstörténetét és előadóművészi fejlődését. Ez némiképp elvesztegetett lehetőségnek tűnik, azonban a megjelenését tekintve egymást követő, de hasonló stílusú albumok sorrendjét variálva nem fárad bele a néző az egyes szakaszokba.

Az egyes albumszegmensek nemcsak zeneileg változatosak, de a színpadkép, vizualitás, hangszerelés, outfitek, a színek és koreográfiák is mind-mind az egyes albumokhoz kapcsolódó jellegzetes látványvilágot és hangulatot tükrözik. Amíg a Reputation dühösebb szövegvilágú poplemezét mozgalmas koreográfiákkal, vörös és fekete színű kígyókkal kíséri vizuálisan Taylor Swift, addig a covid-karantén alatt kiadott Evermore és Folklore lemezek dalait egy erdei tündérnek öltözve, egy mohával befedett zongorával adja elő. Ebből is látszik, hogy az egyes albumok nemcsak zeneileg, hanem atmoszférájukat tekintve is nagyon változatosak. Ezt a koncert látványvilágába is igyekeztek implementálni.

Taylor-Swift-The-Eras-Tour

Azon kívül, hogy egymás után következnek az egyes érák, a filmnek nincsen története. Egy az egyben igyekszik átadni a The Eras Tour koncertélményét. Ez alapvetően sikeresnek is bizonyult, ugyanis már számtalan felvétel kering az interneten a moziban tömegesen táncoló, sikoltozó, bulizó szvifti-közönségről. Érdekes módon erre a jóval visszafogottabb mozinézői kultúrával rendelkező magyar közönség is rákapcsolódott. A vászon előtt/alatt táncolók, a hangosan éneklők és a számok között tapsolók egyértelműen hozzáadnak a filmélményhez. A mozi tere teljesen átalakul erre a 2 és háromnegyed órára. A vászon már nem szögezi a nézőt oda a székhez.

Taylor Swift felhatalmazza a moziközönséget a szabad mozgásra, így az eddig elmélyülten figyelő befogadó aktivitásának jellege megváltozik.

Igazából már az is mindegy, hogy kikapcsolod-e a telefonodat, vagy sem, ugyanis minden hívás elvész a közönség sikoltásaiban és éljenzésében. És ez csak még hangulatosabbá és autentikusabbá teszi az élményt azok számára, akik moziszékük kényelméből figyelik a színpadot.

Maga a koncert egy hatalmas, brutális gépezetként működő behemót, amiben minden egyes mozdulat ki van számolva. Taylor Swift uralja a színpadot, lebilincselő előadó, aki remekül énekel, játszik hangszeren, táncol, kezében tartja az egész produkciót. A látványos showelemek szerencsére általában nem vesznek el a filmkép lehatároló keretén kívül, a vágás rendkívül dinamikus, a montázs flowja is remek. Az élőben előadott dalok nagyon jól szólnak, az élő környezet és a vizualitás pedig sajátos élménnyé teszi őket.

A Taylor Swift: The Eras Tour lebilincselően örökíti meg a jelenlegi legnagyobb popsztár szuperprodukcióját. Szórakoztató lehet a nem hardcore rajongóknak is, hiszen a show látványvilága miatt igazán monumentálisnak érződik. Érdekes látni, ahogy a film kicsalja nézőket a székükből. Viszont nagy valószínűséggel képtelen helyettesíteni egy igazi koncertélményt, és mivel a közösségi médiában virálisan terjednek a turné koncertjein készített jelenetek, ezért ez a koncertfilm önmagában nem tartogat nagyon sok meglepetést.

A Taylor Swift: Ther Eras Tour november 3-án került a magyar mozikba.

Nagy Márk

Nagy Márk az ELTE Távol-keleti nyelvek és kultúrák alapszakon végzett, majd tanulmányait Filmtudomány mesterképzés filmelmélet szakirányán folytatta. Specializációja a filmelmélet, az ázsiai filmek és az emberjogi dokumentumfilmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!