Kritika

Zajos nyaralás – Tengerre, franciák!

A francia Pascal Rabaté második nagyjátékfilmjében a nyaralás népi intézményén mazsolázik. A kifejezetten zajokra és zörejekre épülő Tengerre, franciák! hol nosztalgiázik, hol pedig ironizál a hétvégi kiruccanások kalandos pillanatain.

Ha azt gondoljuk, hogy a Tengerre, franciák! mozgóképes ínyenceknek való francia finomság, nem tévedünk. Bármennyire is szembeszökő azonban Pascal Rabaté zajokra és zörejekre épülő megközelítésmódja, a szótlanság pusztán fűszernek tűnik. A komédia valódi kuriózumát azok a jól eltalált szituációs poénok jelentik, amelyekkel a rendező képes megeleveníteni a nosztalgia fátylával fedett tengerparti életet. Olykor azonban a bájosan ironikus jelenetekkel dolgozó direktor is elveti a sulykot, s egy-egy kevésbé kidolgozott karakter megpróbáltatásai zavaró morbiditással tálalódnak.

A rendező a többszálú narratíva segítségével másfél tucatnyi karaktert mozgat, helybélieket és nyaralókat egyaránt. Akadnak szereplők, akik csak egy pillanat erejéig, míg mások a film egészében meghatározzák egymás motivációit.  Szerény, ámde mélyen emberi mozzanatok variálódnak abszurdba hajló hétköznapi élethelyzetekkel. Egy apuka kénytelen elfogadni, hogy leányai már ki-ki repdesnek a fészekből, egy élelmiszerboltos vonalkódok készítésével szórakoztatja magát. Egy punk srác apró gödröt ás a homokba állapotos párja kényelme érdekében, egy hirtelen jött vihar szétzilálja egy katonás fegyelemben működő család nyaralását.

A többnyire puritán őszinteséggel tálalt élethelyzetek könnyedén forrnak össze egymással, ezért is ütköznek ki azonnal azok a gegek, amelyekkel a rendező átlépi a pillekönnyű irónia határait. Az ágyhoz bilincselt mazochista férfi kínlódása pl. nem csupán elfajzottságával, hanem krónikus cselekménytelenségével is durván kilóg az ötletes szituációk közül. A meg-megvillanó fekete humorért pedig nagy kár, különösen annak fényében, hogy Pascal Rabaté egy nudista strandon tett kényszerű látogatást is képes mennyei első randevúvá varázsolni. E bravúrban mondjuk Maria de Medeiros szende kisugárzása is bőven közrejátszik, s a kellemes kikapcsolódás mellett már csak a Ponyvaregény sztárjának ígéretes életjeléért is érdemes másfél órás figyelemben részesíteni e némaságában rokonszenves szösszenetet.

Tengerre, franciák! (Ni a vendre ni a louer)

színes, francia vígjáték, 77 perc, 2011

rendező: Pascal Rabaté
forgatókönyvíró: Pascal Rabaté
operatőr: Benoit Chamaillard
producer: Xavier Delmas
vágó: Jean-François Elie

szereplő(k):
Jacques Gamblin
Dominique Pinon
Maria de Medeiros
François Damiens
François Morel
Arsene Mosca
Marie Kremer
Chantal Neuwirth

Imdb

Avatar

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés