Kritika

Testben erős, lélekben gyenge – Batman Superman ellen – Az igazság hajnala

batman-vs-superman-ew-pics-3A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című filmmel Zack Snyder ismét bebizonyította: van helye Hollywoodban – még ha nem is a legnagyobbak között.

Prekoncepcióból volt elég: Snyder a 300-zal és Watchmen: Az őrzőkkel azt sugallta, az álomgyár egyik legfényesebb csillaga lesz – az Álomháborúval és a (nem teljes egészében az ő számlájára írandó) 300 – A birodalom hajnalával aztán minden reményünk odalett. Az acélember viszont megmutatta Snyder mégiscsak tisztességes iparos. Persze az elvárások nemcsak a direktor személyét illették – David S. Goyer emelt a téten, Ben Affleck és a Nolan által eszméletlen magasra tett lécek ugyanakkor rontották a Batman Superman ellen esélyeit. A túl sok elvárás nagy bukást is hozhatott volna magával – szerencsére ilyesmiről szó sincs, a film több mint jó mulatság, az utóbbi évek leglátványosabb csinadrattája, ami biztosan sok-sok képregényrajongót bűvöl majd el.

Batman (Ben Affleck) és Superman (Henry Cavill) összeakasztják a bajszukat, de természetesen mindig akad nagyobb gonosz, akinek a kedvéért érdemes összefogniuk. Az antagonista szerepét ezúttal Lex Luthor (Jesse Eisenberg) kapja, aki a képregénytörténelem egyik legelvetemültebb figurája, Eisenberg alakításában pedig – sok-sok komolyan vehetetlen elődöt követően – már majdnem kellően fajsúlyosan jelenik meg. Nem tudom, a szélesvászon miért ódzkodik Luthort tisztán zseniként ábrázolni, az viszont tény, hogy Eisenberg őrület határán egyensúlyozó alakítása magasan a film legerősebb színészi teljesítménye. Luthor nagy disznóságokat művel, Batman és Superman minden eszközüket be kell, hogy vessék, a küzdelem heroikus, a tét hatalmas – a végeredmény pedig a CGI szakemberek mestermunkája. Az acélemberben már megpendített komolyabb hangvétel a látványvilágot is erősen befolyásolja: a sokszor szinte posztapokaliptikus totálok és a festményszerű kompozíciók egyenesen művészivé teszik Larry Fong operatőr munkáját. Az alkotók ezen a téren nagyon kitettek magukért, az ilyen képek felébresztik az emberben lakó gyereket – a szemcukorka bolt megnyitott, mi pedig legszívesebben kikockáznánk az egész filmet.Jeremy-Irons-Alfred-Batman-SupermanHogy mi az, ami miatt a Batman Superman ellen mégse tud a Nolan-trilógia magasságába érni? Az bizony a lélektan. Amíg Nolan képes volt valódi mélységet adni karaktereinek, addig Snyderék csak a műbalhéig jutnak. Van itt minden, visszaemlékezések és álmok, moralizálás és dilemmázás – olyannyira az akció hátterébe szorul azonban mindez, hogy még az igazán megrendítőnek szánt fordulatok sem tudnak megérinteni. Teljes félreértés azt gondolni, hogy az időről időre bedobott lassítás nemcsak parasztvakításra elég – aki szeretné jobban megismerni Clark Kentet, aki belelátna a Daily Planet szerkesztőségében, aki kíváncsi, kivel alszik Bruce Wayne, aki értené, Lex Luthor miért incselkedik a legnagyobbakkal – nos, az olvasson képregényeket, mert bizony Snyder filmjéből nem kap választ kérdéseire. És mivel nem tudunk hőseinkről sokat – csak annyit, hogy Batman egy idióta, akinek legalább a film végére megjön az esze, Superman pedig egy bárgyú szerelmes, aki Lois Lane (Amy Adams) közelében képtelen tisztán gondolkodni –, nehéz őket így szeretni.

A filmet azonban mégis lehet, különösen, ha az ember hajlamos a monumentalitás láttán átmenni gyerekbe. Snyder káprázatos képeken elbeszélt, az univerzum léptékéhez mérhető csatákkal kényeztet minket, ráadásul megcsinálta a házi feladatát is, és nemcsak a szuperhősfilmek, de a papíreredetik olvasóinak is kínál csemegét. Aki régóta várta, hogy a DC  legnagyobbjai kart karba öltve küzdjenek, kapott néhány csontot -– a folytatás pedig garantált: ahogy a film címe is utal rá, az Igazság Ligájának magjait az alkotók elvetették, a teljes egészében nekik szánt film első része 2017. november 16-án érkezik.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya