Kritika

Tévé nagyvásznon – Törtetők

Teknőc vékony, a vászon nagy, de egyébként minden ugyanaz: a Törtetők rajongók számára nem fog csalódást okozni, de a sorozatot nem ismerők számára nem igazán ajánlott.

Az HBO gyakorlatilag 1997 óta, az Oz debütálásától fogva letaszíthatatlan a minőségisorozat-gyártás trónjáról, és bár voltak puccskísérletek (Showtime, AMC), a tévés trón harca eddig meglehetősen eseménytelenül zajlott. Az HBO lassan húsz éve tartó sikere abban is rejlik, hogy gyakorlatilag mindegy milyen célközönséget céloznak meg, szinte sose lőnek mellé. A széles palettán pedig, amelyen sorozataik mozognak, talán az egyetlen közös nevező a minőségen kívül a szex. Ez az, ami összeköti a valósághű nyomozásra vágyókat (Drót, A törvény nevében) a romantikus vámpírtörténetek szerelmeseivel (True Blood), a techgyíkokat (Szilícium-völgy) a fantasy-bolondokkal (Trónok harca), és nőket (Szex és New York, Csajok) a férfiakkal (Törtetők, Nagypályások).

Az HBO nem először csinál mozifilmet egy már lefutott sikersorozatából. 2008-ben a Szex és New York kapta meg a nagyvásznú változatát, most pedig a széria férfi párja, a Törtetők került a mozikba. A keleti partot a nyugatival felváltó sorozat Hollywoodba kalauzol el minket, ahol négy férfit követünk, ahogy megpróbálnak betörni a filmiparba, miközben halomra dugják a könnyűvérű álomgyári fruskákat. Ugyan a Törtetők szinte állandó díszletként használja a meztelen nőket és jócskán dúskál szexista vagy épp homofób kommentekben, ami sok feminista zsebében kinyitja a bicskát, ám a harmincperces epizódokba sűrített macsókultúra nem emiatt vált ünnepelt sorozattá.

A sztárvilágba elkalauzoló széria egy igazi feelgood sorozat, amely nagy konfliktusok és sziporkázó poénok nélkül képes lekötni a nézőt. A pörgős dialógusok, popkult utalások, remek karakterek és a minden epizódban felbukkanó, magukat alakító hírességek megadják a hangot egy olyan eltúlzottnak tűnő hollywoodi világhoz és életérzéshez, mely Mark Wahlberg producer szerint nem hogy felnagyítása a valóságnak, hanem pont hogy mérsékelt verziója az átlagember számára hihetetlennek tűnő univerzumnak. És a sorozat nemcsak egy antidepresszáns gyógyszer büdzsépótlója, de gyúrás mellé se kell férfihormont szedni, ha kondi előtt betolunk belőle egy epizódot. A tesztoszteronbomba pedig most végre nagy kiszerelésben is kapható.

Entourage (Törtetők) 2

Amikor a filmről beszélünk, persze egyszerre van marha nehéz és marha könnyű dolga a kritikusnak. Könnyű, mert nem nehéz elhelyezni a mozit: azt hozza, amit várunk tőle. A nagyobb formátum ellenére ugyanazt kapjuk, mint a sorozattól, mind tempóban, mind hangulatban. Nincs elnyújtva, nem próbáltak egy klasszikus filmes elbeszélést kikerekíteni belőle, inkább egy háromepizódos csomagnak felel meg, amelyben nincsenek megszakítások. És ezért kapja a legtöbb kritikát is: ez nem egy mozifilm, ez egy újabb, nagyon rövid évad, amit, amennyiben sikeres, két további fog követni. De baj nekünk, hogy nem mozifilm? A rajongóknak biztosan nem, mivel ugyanazt kapják, amibe eredetileg beleszerettek.

Itt érünk el a nehéz részéhez: sokáig nem lehet tárgyalni a Törtetőket. Ez a film csakis kizárólag a rajongóknak szól, nekik viszont kötelező. Ez persze nem azt jelenti, hogy adott esetben egy szűz szem nem értheti a cselekményt, ám a sok kis nüansz, amivel a fanatikusokat kényeztetik, és amitől igazán remek lesz a film, értelmetlenné teszik a beavatatlan nézők számára a megtekintést.  Ha pedig attól félne valaki, hogy nyolc évad ledarálása talán már nem férne bele a film vetítési periódusának végéig, megnyugodhat: bár jó érzés végre laptop képernyő helyett nagyvásznon látni kedvenceinket, a Törtetők mozi nem egy Mad Max; látványilag ugyanannyit nyújt, mint egy tévésorozat.

Avatar

Dobi Ferenc

Ez a szerző még nem töltötte fel bemutatkozását. Ígérjük, hamarosan pótolja!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya