Kritika

Apám, az antihős – Elégtétel

Baltasar Kormákur izlandi rendező filmje nagyjából az Apádra ütök radikálisabb, krimi-thrillerbe oltott változata. Az Elégtételben egy édesapa és lánya fiúja kerül komoly konfliktusba egymással.

Baltasar Kormákur már letette a névjegyét Hollywoodban is, ahol kifejezetten jól sikerült stúdiófilmeket (Everest, 2 kaliber, Csempészek) készített. Megbízható rendezőnek ismertem meg, aki rendre hazalátogat, hogy saját hazájában készítsen személyesebb filmeket. Az Elégtétel is egy a rendezőhöz nagyon közelinek tűnő produkció, és ezt főleg abban látom, hogy Kormákur saját magára osztotta a film főszerepét.

A történet központjában pedig Finnur áll, a megbecsült sebész, ki édesapja temetésére készül. Nem foglalkozhat sokáig a gyásszal, ugyanis huszonéves lánya (Hera Hilmar) meredeken hajt lefelé az élet lejtőjén. Otthagyta a főiskolát, és rendszeresen nyúl szerekhez – ez pedig Finnur szerint mind a lány pasija, Ottar (Gísli Örn Gardarsson) műve. A férfi drogot terjeszt, hősünk így felhatalmazva érzi magát, hogy először szóban, majd tettekkel adja Ottar tudtára, hagyja békén lányát. Bár Finnur – első látásra – nemes indíttatásból lép fel Ottar ellen, hamar elharapódzik a konfliktus.

Kormákurtól nem idegen a színészet, de nem az elsődleges profilja, és az Elégtételben ez meg is látszik. A főszerepben Finnur motivációi ugyanis mindvégig kérdésesek maradnak, és nem tudjuk, hogy valójában féltő édesapaként vagy kegyetlen irányításmániás szociopataként működik. Ezeket az érzelmeket, indíttatásokat jobb esetben a színész arcáról le tudnánk olvasni, nem kell feltétlenül kimondani. Azonban Kormákur arca sokszor ambivalens érzéseket közöl. Sosem elég mérges, sosem elég nyugodt – ugyanazzal az arccal tekinti meg a lányáról készült szexvideót, mint ahogyan a főnökével beszélget. Hogy mi jár a fejében, az mindig kérdéses, és ezáltal a beleérző képességem nem tudja, mihez kezdjen.

Hamar egyértelművé válik, hogy hősünk, Finnur nem a pozitív hős, ugyanis nincs igaza.

Ha pedig nem tudunk szurkolni egy hősnek, akkor magának a helyzetnek kell bevonzani a nézőt – itt azonban egyik sem történik meg. Finnur figuráját és mestertervét, melyben elrabolja Ottart, olyan hidegen tálalja a film, mint amilyen a környezete, ahol játszódik. A film végére már inkább tudunk együttérezni a drogkereskedő férfival, mint az emberi élet megvédésére szerződött orvossal.

A film első képkockájában a hippokratészi eskü pár sorát láthatjuk, és a film eredeti címe is (Eidurinn / The Oath) erre tesz utalást. Gondoltam, hogy ez egy elővetítése annak, hogy az orvosi kötelességtudat és a személyes érzelmek a történet során szembe kerülnek egymással. Esetleg az ősi, napjainkban már kevésbé érvényes eskü kritikáját fogalmazzák meg. Egyik tippem se jött be. Csupán igyekeznek egymás mellé rendelni Finnur hivatását és valódi énjét: az emberi életet mindenáron védő felelősségteljes férfit és a rejtőzködő szörnyet.

Ám nincs feltárt múlt, nincsenek indokok, Finnur ilyen, nem kapunk betekintést.

Az egyetlen komolyabb gondolat Kormákurtól csupán filmográfiája ismeretében értelmezhető. A rendező már több filmjében is, köztük a Lélegezz!-ben és a Csempészekben helyezett elénk olyan főhősöket, akiknek szándékaik bár nemesek, kénytelenek a bűn útjára lépni. A néző így szimpatizál a karakterekkel, és a nyomorult helyzetet a rendszer hibájának tudja be. Kormákur azonban az Elégtétellel megfordítja a dinamikát. Újból egy látszólag tisztességes férfi kerül nehéz helyzetbe, ám mielőtt a tényleges veszély felmerülne, Finnur már törvénytelenül cselekszik. Meg se várja, hogy az eset olyan kétségbeesett legyen, hogy az bármilyen szempontból indokolhatná az erőszakot. A film végére pedig nincs feloldozás, csupán a logikus következmények, ám mindenféle dráma, katarzis vagy feszültség nélkül bemutatva. Izlandon a bűn bűnhődéssel jár.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com