Kritika

Változatlanul jó – Titanic 3D

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy szinte átlagosnak mondható, katasztrófával fűszerezett szerelmi történet ne csak meghódítsa a világot, de minden idők legnézettebb filmjévé is váljon? A válasz majdnem banális…

Egy jó ötlet és annak jó megvalósítása. Ennyiből áll minden igazán jól sikerült film. Egyszerűen hangzik, mégsem olyan sima ügy kihalászni őket a ”filmtengerből”. Szerencsések vagyunk azonban, mert a nagy mesterek időnként valamilyen formában elénk tolják legjobbnak vélt alkotásaikat, így csak meg kell tekintenünk őket és eldönthetjük, továbbra is rajongunk-e értük. A Titanic indulásának 100. évfordulója alkalmából a több sikerfilmet produkáló James Cameron is hasonló eszközhöz nyúlt, legsikeresebb, 11 Oscar díjas filmjével hullámzik vissza a köztudatba.

Azonban ennyi sem elég, hiszen a XXI. században már nem számít menőnek egy szimpla, képileg felújított mű. Mindenki tudja ugyanis, hogy minden tisztességes kasszasikernek 3D-ben kell pompáznia a vásznakon, nem? De. Így történt hát, hogy a történelem legnagyobb nézettségét produkáló Titanic sem úszhatta meg az újkori átalakulást és IMAX, illetve digitális 3D-ben vonul vissza a mozitörténelembe.

A történet szerencsére nem változott, Rose még mindig lázadó úrilány, Jack még mindig a szegény sorsú, ellenben szabad életet élő srác, a kapitány még mindig címlap sztorival szeretne nyugdíjba vonulni, a jéghegy pedig még mindig nem olvadt el. Egy szót sem szólhatunk, a Titanic monumentalitása, az elviselhető mértékben csöpögős romantika és a túlélésért folytatott harc lebilincselő jelenetei még mindig magukkal ragadják a nézőt. Az elsüllyeszthetetlennek vélt hajó katasztrófája kortalan témának bizonyul, melyet tovább erősít a két főszereplő közt fellángoló szerelem.

Azonban, mint minden utólag ”3D-sített” filmnél, itt is csak minimális többletet kapunk az új technikától. Az első és utolsó, tenger mélyén játszódó jeleneteknél valóban úgy érezhetjük, mintha mi is az elsüllyedt roncsoknál járnánk, de a továbbiakban nem sok értelme van a dolognak, a 3D mindössze némi mélységet ad a díszleteknek, valamint kiemeli a gépek hatalmas méretét. A friss megjelenésnek mégis van egy hatalmas előnye: a látvány egyszerűen lenyűgöző! A kép fantasztikusan élessé vált, minden tisztán és éles kontúrokkal látszik, még a legapróbb ráncokat és szeplőket is láthatjuk a szereplők arcán. Nyílván nem ez az élmény legérdekesebb eleme, de az ilyen apróságok miatt válik igazán élővé, valódivá a történet, mely a bő három órás játékidő ellenére végig a székhez szögezi a nézőt.

Titanic 3D
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 194 perc, 1997

rendező: James Cameron
forgatókönyvíró: James Cameron
zeneszerző: James Horner, Will Jennings
operatőr: Russell Carpenter
jelmeztervező: Deborah Lynn Scott
zene: Jacques Offenbach, Wolfgang Amadeus Mozart
producer: Jon Landau, James Cameron
látványtervező: Michael Ford, Peter Lamont
vágó: Conrad Buff IV, Richard A. Harris, James Cameron
hang: Tom Johnson, Gary Rydstrom, Gary Summers, Mark Ulano
vizuális effektek: Thomas L. Fisher, Michael Kanfer, Mark A. Lasoff, Robert Legato
hang effektek: Tom Bellfort, Christopher Boyes
make up: Greg Cannom, Tina Earnshaw, Simon Thompson

szerepő(k:
Leonardo DiCaprio (Jack Dawson)
Kate Winslet (Rose)
Bill Paxton (Brock Lovett)
Gloria Stuart (Rose Dawson Calvert)
Frances Fisher (Ruth DeWitt Bukater)
Billy Zane (Caledon Hockley)
Bernard Hill (Edward John Smith kapitány)
Suzy Amis (Lizzy Calvert)
Kathy Bates (Molly Brown)

IMDb
www.titanicmovie.com

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com