Kritika

Tökéletes bosszú – Rohanás

Miután tátott szájjal végigámultam a Rohanást, azonnal a DVD tokja után nyúltam, hogy még egyszer megnézzem, ki rendezte ezt a szinte hibátlan alkotást. George Tillman Jr. nevét érdemes egy életre az eszünkbe vésni!

A film

Nem mintha elsőfilmes rendezőről lenne szó, de Tillman művei eddig valahogy nem kaptak túl nagy nyilvánosságot kis hazánk filmszerető közönsége előtt. Pedig ő rendezte a 2000-ben bemutatott Férfibecsület című filmet Robert De Niro főszereplésével, szűk egy évtizednyi direktori hallgatás után pedig a népszerű rapper, Notorious B.I.G. életéről forgatott filmjével tért vissza (a film zenéjéről írt kritikánkat itt olvashatod). Most pedig megérkezett hozzánk DVD-n a mozikban nem túl fényesen muzsikáló, ám annál értékesebb legutóbbi filmje, a Dwayne „The Rock” Johnson főszereplésével készült Rohanás, mely nem más, mint egy vegytiszta bosszútörténet, erős mondanivalóval dúsítva.

Tillman hatalmas érdeme, hogy le tudja nyomni a néző torkán a filmjébe szőtt bibliai utalásokat és az örökérvényű, moralizáló tanulságokat anélkül, hogy ettől bárki kényelmetlenül érezné magát. Így válik a pörgős, akciódús felütéssel indító film fokozatosan egyre lassabbá, hatásvadászból pedig egyre komolyabbá és mélyebbé. Ez az átmenet azonban olyan mesteri precizitással adagolt, hogy egyáltalán nem zavaró, sőt, az események előrehaladtával már-már szó szerint igényli is a néző, hogy egyre többet tudhasson meg a Sofőr, a Rendőr, és a Gyilkos párhuzamosan futó cselekményszálairól.

Így a főként zsigeri élményekre (gyilkosság, meztelen női test, snuff film, stb.) alapozó, exploitation-jegyeket felsorakoztató első fél óra után kezdenek csupán felsejleni a megismert karaktereket mozgató motivációs erők, míg a teljes történet – akárcsak egy krimiben – csupán a film végére áll össze kerek egésszé az időközben elszórt apró darabkákból. A testvére gyilkosain módszeresen bosszút álló frissen szabadult fegyenc sztorija azonban önmagában még nem lenne nagy szám, ha nem társulna hozzá az operatőr, Michael Grady merész, konvencióktól bátran eltérő kamerakezelése, mely egyes jeleneteket képes örökre felejthetetlenné varázsolni.

Ezek az emlékezetünkbe égő snittek – a film címének ellenére – sokkal inkább a leszámolás harcjelenetei közül kerülnek ki, mintsem valamiféle autós verseny- vagy üldözésrészekből. Ilyenből ugyanis jó, ha egy van a filmben, és az sem túl hosszú, így az előzetes tippek ellenére a Rohanás egyáltalán nem állítható párhuzamba a Halálos iramban-széria filmjeivel. Ha mindenképp hasonlítgatni szeretnénk, akkor egészen más területre, a számítógépes játékok világába kell tennünk egy kis kitérőt, hogy felidézzük a maga idejében méltán népszerű Driver című játékot, melyből mind a kocsi, mind a hangulat ismerős lehet. Az meg már csak hab a tortán, hogy a film első, még a címet is megelőző felirata is ez: Driver.

Ám tulajdonképpen felesleges is bármiféle hasonlítgatás, hiszen meglehet, hogy ezerszer láttuk már az ezúttal névtelen karakterek bőrébe bújó jó és rossz örök küzdelmét, ilyen mesteri módon előadva még biztosan nem – legalábbis ami a közelmúlt filmtermését illeti. Az a néhány apró adalék ugyanis, amit Tillman hozzáad a pofonegyszerű, ám fordulatokat mégis rejtegető forgatókönyvből vászonra vitt művéhez, példaértékű akciófilmmé emelik a Rohanást.

A lemez

Amellett, hogy az InterCom gondozásában kiadott lemeznek köszönhetően megnézhetjük a filmet például akár lengyel nyelven, egy jó kis izlandi felirattal megbolondítva, a kimaradt jelenetek és az alternatív vágás azok, amik miatt említésre méltó a korong extra tartalma. Még akkor is, ha utóbbira csak félve merünk kattintani, mert elképzelni sem tudjuk, hogy a film tökéletes-közeli vágásának mi szüksége lehet alternatívára.

Rohanás (Faster)

színes, feliratos, amerikai akciófilm, 95 perc, 2010

rendező: George Tillman Jr.
forgatókönyvíró: Joe Gayton, Tony Gayton
zeneszerző: Clint Mansell
operatőr: Michael Grady
producer: Tony Gayton, Martin Shafer, Liz Glotzer, Robert Teitel
vágó: Dirk Westervelt

szereplő(k):
Dwayne “The Rock” Johnson
Oliver Jackson-Cohen
Billy Bob Thornton
Carla Gugino
Jennifer Carpenter
Tom Berenger
Mike Epps
Moon Bloodgood

IMDb-átlag: 6,5

A DVD megjelenése: 2011. 06. 01.
Szinkron nyelv: magyar (DD 5.1), lengyel DD (5.1), cseh (DD 5.1), angol (DD 5.1)
Felirat nyelv: magyar, török, szlovén, szlovák, szerb, román, portugál, lengyel, izlandi, horvát, görög, cseh, bolgár, angol
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás, Kimaradt jelenetek, Alternatív vágás
Ár: 3190 Ft.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com