Kritika

Rabló-pandúr – Tökéletes bűnözők

A rosszfiúk lassított felvételben távoznak a mögöttük felrobbanó helikoptertől, avagy középkategóriás sztárok (Idris Elba, Paul Walker, Hayden Christensen) bankrablósdit játszanak.

Ha Steven Soderbergh és A-kategóriás színészcsapata háromszor is megtehette, hogy a heist műfaj (Ocean’s-trilógia) mímelése közben egy jót bolondozzon, miért ne múlathatná így az időt Hollywood néhány kevésbé tündöklő csillaga? John Luessenhop rendezői keze alatt gyorsan össze is gyűlt a maréknyi csapat, felosztották a gárdát rablókra (Idris Elba, Paul Walker, Hayden Christensen) és pandúrokra (Matt Dillon és Jay Hernandez), s hozzá is láttak a lebzseléshez.

Gordon Cozier és legénysége hivatásos bankrablók. Profizmusuk abban áll, hogy minden akciót alaposan elterveznek, sosem ölnek rendőrt, a meglovasított összeget pedig kisebb-nagyobb ügyletekbe szempillantás alatt befektetik. Börtönből frissen szabadult, egykori társuk azonban olyan lehetőséget ajánl nekik, amit lehetetlen visszautasítani, s a páncélkocsi kifosztásakor a szigorúnak cseppet sem nevezhető szabályrendszer is fellazul. Ráadásul két sokat próbált zsaru is a nyomukba szegődik.

A Tökéletes bűnözőket nehéz épkézláb nagyjátékfilmnek tekinteni, formanyelve és szedett-vedett forgatókönyve miatt inkább tűnik egy hamisan keménykedő videoklipnek, amely végül semmi mást nem árul el, minthogy Idris Elbának az öltöny, Hayden Christensennek pedig a kalap áll jól, s Paul Walkernek olyan feszes a hátsó fertálya, hogy két bombázóval ravaszkodhat egyszerre az úszómedencében. Az egydimenziós karaktereknek lehetetlen szurkolni, a felmerülő családon belüli konfliktusok pedig súlytalanul lebegnek az akciójelenetek között. Nehéz nem észrevenni, hogy a rokoni szálak csak azért kerülnek a terítékre, hogy Luessenhop a fináléra össze tudjon hozni egy valamire való mexikói felállást, illetve hogy megidézhessen néhány gengszter-klasszikust. A Tökéletes bűnözőkben ízléstelenül köszön vissza a Butch Cassidy és a Sundance kölyök valamint a Tiszta románc epikus zárlata. Izgalmasnak tetszik ugyanakkor a rajtaütés módszere, amelyet a realizmus jegyében a forgatókönyvírók az F. Gary Gray-féle Az olasz melóból kölcsönöznek, s forgatnak ki.

A rendező azonban még a sztori eredetinek tetsző ötleteit is feláldozza, vagy legalábbis igyekszik feláldozni a látvány oltárán. Minden sztár megkapja a maga fantáziadús akciószekvenciáját, azonban hiába kenődik a plafonra egy verekedésben a pillesúlyú ex-Anakin, vagy hiába nyílik ki véletlenül az ajtó egy rendőrségi rajtaütés kezdetén, ha az ütések, rúgások, vetődések és ugrások élvezhetetlenek a kézikamera és a videoklipes vágástechnika miatt. S kérdem én: ha még a heistot fűszerező akciók is csődöt mondanak, akkor mégis mit élvezzünk a másodvonalbeli legénység nyári matinéján?

Tökéletes bűnözők (Takers)

színes, amerikai akciófilm, 2010

rendező: John Luessenhop
forgatókönyvíró: John Luessenhop, Peter Allen, Gabriel Casseus, Avery Duff
zeneszerző: Paul Haslinger
operatőr: Michael Barrett
producer: William Packer, Jason Geter, T.I.
vágó: Armen Minasian

szereplő(k):
Hayden Christensen (AJ.)
Chris Brown (Jesse Attica)
Matt Dillon (Jack Welles)
Idris Elba (Gordon Cozier)
Marianne Jean-Baptiste (Naomi Cozier)
Zoe Saldana (Lilly)
Paul Walker (John Rahway)
T.I.

Imdb-átlag: 5,8.

http://www.sonypictures.com/homevideo/takers/

A dvd-t kiadja az Intercom.

Megjelenés: 2011. 04. 13.

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, lengyel DD 5.1, orosz DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, angol, arab, bolgár, cseh, észt, görög, héber, hindi, izlandi, lengyel, litván, portugál, román, szerb, szlovák, szlovén, török

Extrák: -Interaktív menük -Közvetlen jelenetválasztás -Audiokommentár -Videoklip (filmzene)

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com