Kritika

Történelmi párnacsaták – VIII. Henrik magánélete

Sir Alexander Korda, vagyis Korda Sándor, hazánk fiából lett a brit filmipar egyik legtekintélyesebb producere, aki a ’30-as évektől sikerrel munkálkodott azon, hogy a brit film felvegye a versenyt Hollywooddal. Korda és hasonlóképp tehetséges fivérei számos maradandó alkotással gyarapították a filmtörténetet (elég, ha csak az 1940-es A bagdadi tolvajt említjük), ezek közé tartozik 1933-ban készült nagy sikerű történelmi komédiájuk is, melyet Korda rendezőként és producerként egyaránt jegyez.

A történelmi személyiségek magánélete, a hivatalos történet mögött rejlő intrikák, belső kis titkok legalább annyira érdekelték és érdeklik ma is az embereket, mint a kortárs bulvárvilág pletykái (a Greta Garbo-féle Krisztina királynőtől korunk Tudorok és Borgiák sorozataiig sorolhatnánk a példákat). Ebbe a vonulatba kapcsolódnak a történelmi nagyságok magánéletét kifigurázó, szatirikus vígjátékok (a hazai felhozatalból elég Makk Károly művét, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?-t említenünk), melyek az irónia vagy a gúny különböző fokozataival “piszkálnak bele” a történelmi magánügyek hálóiba.

VIII. Henrik mindig is előkelő helyet foglalt el a “történelmi bulvársztárok” tablóján (drámai feldolgozásai alakjának pl. a Richard Burton főszereplésével készült Anna ezer napja vagy a szintén kortárs Tudorok széria), és ez természetesen nem véletlen: a brit uralkodó hatszor nősült, és ötször vált meg házastársától – első alkalommal egyházat alapított, hogy elválhasson, Boleyn Annának, második hitvesének pedig fejét vétette, és még sorolhatnánk. Korda filmje igen lazán bánik a történelmi tényekkel (az első feleséget, Aragóniai Katalint például egyetlen mondattal elintézik a főcímben), helyette viszont frenetikus komédiát kínál, az angol vígjáték-hagyományokhoz híven.

A film bővelkedik az angolokra jellemző fekete humorban (a parasztasszony, aki Boleyn Anna kivégzésén azon panaszkodik urának, hogy neki miért nem lehet új frizurája, mire a férj: “majd ha neked vétetik fejed, az alkalomra csináltatok neked, megígérem”), és a finoman csípős szituációkban,  (az ágyban lejátszott kártyaparti egyszerűen frenetikus), mindvégig ügyesen megtartva a komikumban és intrikákban tobzódó történetvezetés dinamikáját (mely a film végkifejletében, a kiöregedett Henrik és démoni utolsó feleségének párosával méltó csúcspontban kulminál).

Korda filmje nagy részben a főszereplő, a kiváló Charles Laughton jutalomjátéka, brillírozása a vásznon. Laughton mintha csak az elhízott uralkodó megtestesítésére született volna: bumfordi alakja, arcberendezése, mozdulatai olyan tökéletesek, hogy keresve sem találhattak volna nála jobb címszereplőt. De a többiekre sem lehet panasz. A negyedik feleséget, Cleves-i Annát játszó Elsa Lanchester (Laughton felesége a valóságban, aki leginkább Frankenstein menyasszonyaként vonult be a filmtörténetbe) alakjával, mozdulatával, hanghordozásával méltó társává válik (fiktív és valós) férjének. Talán az egyébként kiváló Robert Donat (39 lépcsőfok) nyújt egyedül az átlagosból nem kiemelkedő alakítást.

Összességében egy minden ízében stílusos, vérbeli angol komédiát láthat, aki Korda filmjét választja, mely nem véletlenül lett a maga korában óriási kasszasiker, és alapozta meg Laughton karrierjét. Klasszikus szórakozás klasszikus minőségben, Korda és klasszis színészeinek tolmácsolásában  (hogy a forgatókönyvet társíróként jegyző Bíró Lajost ne is említsük).

A lemez:

A Fantasy Film kiadványa méltó alacsony árához: elég szegényes kiadás, extrákat például egyáltalán nem találunk rajta. A képre ráfért volna a felújítás, ahogyan a mono hangsávoknál is jóval többet érdemelt volna ez a film.

 

VIII. Henrik magánélete (The Private Life of Henry VIII)
fekete-fehér, szinkronizált, angol vígjáték, 97 perc, 1933

rendező: Korda Sándor
író: Bíró Lajos, Arthur Wimperis
operatőr: Georges Périnal
producer: Korda Sándor, Ludovico Toeplitz
vágó: Stephen Harrison
zene: Kurt Schröder

szereplők:
Charles Laughton (VIII. Henrik)
Robert Donat (Thomas Culpeper)
Merle Oberon (Boleyn Anna)
Wendy Barrie (Jane Seymour)
Elsa Lanchester (Cleves-i Anna)
Binnie Barnes (Katherine Howard)
Everley Gregg (Katherine Parr)
Franklin Dyall (Thomas Cromwell)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011. 10. 20.
Szinkron nyelv: magyar mono, angol mono
Feliratok: magyar
Extrák: –
Ár: 1049Ft

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés