Kritika

Az egyik amerikai álom a sok közül – Toyboy-Selyemfiú a pácban

Nem az aminek elsőre látszik, de nem is nagyon más. Ashton Kutcher bemutatja, hogy lehet fogkrém reklámba illő mosolyt és szépen kidolgozott six pack-et villogtatva, üres zsebbel is pofátlanul jól élni. David Mackenize pedig, hogy hogyan tegyünk egy végtelenül sablonos történetet kicsit érdekesebbé. 

A film

Luxuséletet élni az Angyalok városában nem egy eredeti életcél, de első megfogalmazása óta gyakorlatilag semmit nem veszített a vonzerejéből. Ezt támasztja alá az is, hogy állítólag 30 000 ember érkezik a városba havonta álmot kergetni, közülük pedig sokan bizonyára pont ezt az álmot. Legtöbben végül keserű tapasztalatokkal megrakodva térnek vissza oda, ahonnan elindultak. Míg néhány szerencsés tovább öregbíti a toposz hírnevét, ami akkor is szépen csillog, ha már sokan kapargattak le jó adagot az aranyfestékből.

Nikki (Ashton Kutcher) annak ellenére, hogy kvázi hajléktalan, a második csoportba tartozik, hiszen időről időre eléri az áhított ötcsillagos életszínvonalat. Gondtalan aranyéletét annak köszönheti, hogy fiatal, jóképű és ért a nők nyelvén, ezen adottságait pedig elsősorban a tekintélyes bankszámlával rendelkező idősebb hölgyeknél kamatoztatja. A kamatokból ráadásul bőven jut a szórakozás mellett fiatalabbakra is. Nikki a legapróbb részletekig belemenően mutatja be nekünk az ingyenélés művészetét. Meg kell hagyni ügyesen csinálja, ráadásul igéző ez a világ: gyönyörű lányok, kacsalábon forgó villák, exkluzív partyk és persze szex, szex és szex. Látszólag tehát minden idilli.

A film az eredetinek különösebben nem nevezhető alapszituáció felvázolása után sem kerülgeti kényszeresen a kliséket. Egy ideig menetrendszerűen jönnek az előírt fordulatok: főhősünk szerelmes lesz, szembesül életmódjának árnyoldalaival, aminek következtében el kell gondolkodnia a jövőn. Már-már azt gondolnánk, hogy pontosan tudjuk mi fog történni az elkövetkező 15 percben, amikor kiderül, hogy nem is oly könnyedén kiszámítható a Toyboy. David Mackenize néhány tömör döbbenetet kiváltó váratlan fordulat helyett, nagyon következetesen végigvitt finom, helyenként már-már ravasznak is nevezhető történetvezetéssel éri el ezt a hatást. Az események szépen lassan járják körbe Nikki feje tetejére állt életének nagy kérdéseit, miközben a nézők az általában kevés textillel takart, válogatott külső adottságokkal rendelkező színészeken is legeltethetik a szemeiket, akik közül a legemlékezetesebb sokak számára minden bizonnyal Anne Heche alakja lesz. A szőke színésznőről kiderül, hogy kifejezetten kegyesen bánik vele az idő. A Hat nap, hét éjszaka főszereplője az elmúlt pár évben inkább a televízió világát (A férfi fán terem, Hung-Neki áll a zászló) részesítette előnyben, ebben a filmben azonban nagytotálban mutatja meg a vásznon is, hogy 40 fölött jobban néz ki, mint valaha. Ashton Kutcher, akit pályafutása során nem kevésszer láthattunk ruha nélkül, most is szemtelenül jól néz ki és a ráosztott selyemfiú szerepét is remekül hozza.

A rendkívül dekoratív szereplőkön és a konzekvens rendezésen túlmenően a film legnagyobb érdeme a végig kitartó kellemes hangulat, amihez a képi világ mellett a jól megválasztott zenék is nagyban hozzájárulnak. Tipikusan az a film, aminek a végefőcím után egyből végigböngésszük a soundtrack listáját. Sajnos maga a történet minden igyekezet ellenére is kicsit lapos és a karakterek lelkivilágában is lehetett volna talán mélyebben vájkálni, így végeredményben egy kellemes hangulatú, a vártnál talán kevésbé porcukros tanulsággal záruló, közepes filmet tudhatnak magukénak a DVD-re benevezők.

A lemez

A lemez nem tartalmaz extrákat.

Toyboy-Selyemfiú a pácban (Spread)

amerikai vígjáték, 97 perc, 2009

rendező: David Mackenzie
forgatókönyvíró: Jason Dean Hall
zeneszerző: John Swihart
operatőr: Steven Poster
producer: Jason Goldberg, Ashton Kutcher, Peter Morgan
vágó: Nicholas Erasmus

szereplő(k):
Ashton Kutcher (Nikki)
Anne Heche (Samantha)
Margarita Levieva (Heather)
Sebastian Stan (Harry)
Sonia Rockwell (Christina)
Maria Conchita Alonso (Ingrid)
Hart Bochner (Will)

IMDb

Megjelenés dátuma: 2012.02.02.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DTS, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar
Extrák: -interaktív menük -közvetlen jelenetválasztás

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés