Kritika

Tudod, hogy nincs bocsánat – Egyenesen át

Ellen Page

A halál talán az élet legnagyobb kalandja – ezt próbálja ki négy orvostanhallgató az Egyenesen át című filmben.

A halál utáni élet, s ezzel együtt a túlvilág gondolata minden korban megmozgatta az emberek fantáziáját, köztük számos filmrendezőét is. Így készülhetett el Joel Schumacher 1990-es filmje, az Egyenesen át, olyan parádés színészekkel, mint Julia Roberts, Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, William Baldwin és Oliver Platt. A film szereplői olyan orvostanhallgatókat alakítanak, akik a halállal kísérleteznek, mert tudni szeretnék, hogy mi van az élet megszűnésén túl. A halálközeli élményt maguk állították elő azzal, hogy rövid időre megállították egymás szívét, hogy megtapasztalják, mi van „odaát”, majd visszahozatták magukat az életbe. Ennek a történetnek a folytatást készítette most el Niels Arden Oplev, akinek nevét A tetovált lány rendezőjeként ismerhettük meg.

Oplev verziójában Courtney (Ellen Page), a fiatal orvostanhallgató azt kutatja, mi következik a halál bekövetkezte után, ezért három évfolyamtársával karöltve, kockázatos kísérletbe fog. A halálból visszatérve azonban rövidesen azt kell tapasztalnia, hogy már más, mint előtte volt. Időben és térben kitágult tudattartalomra és egyéb felfokozott készségekre tesz szert ezzel az eszeveszett kísérlettel. Courtney ígéretes „eredményeitől” feldobódva, társai is mielőbb részeseivé akarnak válni ennek az élménynek. Ám visszatérvén az életbe, egy idő után szörnyű tapasztalatokra tesznek szert valamennyien.

A történet alapján azt gondolhatnánk, hogy a film a halál utáni életről szól, valójában azonban a bűntudattal való birkózásról. A halálból való „feltámadás” eufóriáját követően ugyanis valamennyiüknél az addigi életük szégyenteli, magukba temetett életeseményei bugyognak fel tudatuk legmélyéről. Négyük esetében különböző mértékű bűnök kísértenek újra.

A film legnagyobb hibája a cselekményvezetés rendkívüli egyenetlensége. Vontatottan indul a történet, és a bő lére eresztett felvezetéssel szemben az igazán izgalmas jelenetek, a túlvilági látomásokat bemutató horror részek túlságosan is rövidek és elkapkodottak ahhoz, hogy igazán átélhetővé váljanak a néző számára. Pedig ködös, tudat alatt megbúvó, körvonalazatlan tartalmaikkal ezek a leglíraibb jelenetek – és érezni, hogy az operatőr is ezeknél a részeknél leginkább motivált. Bár pszichothrillernek készült a film, ahhoz nem elég borzongató, drámának pedig azért nehéz elfogadni, mert az orvostanhallgatók elnagyolt karakterei vajmi kevés mélységét adnak a történetnek.

A lapos sztoriból a színészek sem voltak képesek gyémántot csiszolni. A James Norton, Diego Luna és Nina Dobrev által alakított elkényeztetett felső osztálybeli orvostanhallgatók közül egyik sem különösebben szimpatikus, bár ettől akár még lehetne izgalmas is a karakterük. Mégsem az.

A Dr. Barry Wolfson szerepében visszatérő Kiefer Sutherland pedig fontoskodó-szigorú professzorként csupán mellékszereplővé silányul.

A szinte már elviselhetetlenül hosszúra nyúlt filmben talán még Nathan Barr misztikumot megidéző zenéje volt az, ami némiképp segített végigülni a filmet.

Minden hibája ellenére, egy ijesztő felismerés azonban mégis elgondolkodtatóvá teszi az Egyenesen át című filmet. Láthattuk, hogy a halál mezsgyéjén átlépő hőseink utólag hiába is bánták meg bűneiket, szörnyűséges rémálmaik azt bizonyítják, hogy a kereszténység által kétezer éve olyannyira hirdetett bűnbocsánatot nem nyerték el ezzel. Úgy tűnik, József Attilának lesz igaza: „A bűn az nem lesz könnyebb, hiába hull a könnyed”. A halál után sincs bocsánat. És ezzel a tudattal kell tovább élniük.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.