Fókuszban Kritika

Túladagolás, porral – Csingiling és a kalóztündér

csingilingesakaloztunderCsingiling ötödik animációs kalandja úgy került közelebb a J. M. Barrie által megálmodott univerzumhoz, hogy eltévesztette közben a meseszövés arányait: a tündérpor látványt kínáló csodája a bátor történetszövés és a gyermekléleknek szánt tanulságok fölé kerekedett.

Disney 2008 óta már öt egész estés és egy rövidfilmet szentelt a barkácstündérnek, ám furcsa módon a spin-off animációs sorozat mindeddig csak tétova lépéseket tett a Barrie-univerzum motívumkincsének teljesebb kiaknázása felé. A Csingiling és a kalóztündér címre keresztelt ötödik rész viszont rögtön két ötlet mentén is megpróbált eltávolodni a széria hagyományaitól. Egyrészt konkrét és közismert motívumokat – a ketyegő órától a krokodilon át egészen a már-már eredettörténetet kapó Hook kapitány alakjáig – vesz át Pán Péter történetéből, másrészt megkísérli a szakítást az egyes epizódok egymásra rímelő szerkezetével.

csingilingesakaloztunder2A barkácstündér történetei ugyanis részről részre vesztettek eredetiségükből, annak köszönhetően, hogy ugyanarra a sablonra épültek. A kíváncsi Csingiling minduntalan megszegett egy szabályt, hogy aztán az így keletkezett veszélyhelyzetek megoldásából rendre egy-egy életrevaló tanulság fakadjon. Az előző epizódot is jegyző Peggy Holmes úgy próbált meg kikerülni az ördögi körből, hogy igyekezett a háttérbe tolni Csingiling alakját – ezt a szándékot egyébként helytállóan jelzi az eredeti cím (The Pirate Fairy) is.

A franchise történetében először felbukkanó Zarina, a kalóztündér érdekesebb figura is, mint barkácsoló társa, ráadásul az expozícióban izgalmas alaphelyzetet rajzolnak köré. Zarina a tündérpor őrzőjeként dolgozik, ám van egy (nem is annyira) titkos szenvedélye: imád kísérletezni a tündérporral. Egyik próbája azonban balul sül el, s a kapott dorgálás miatt önkéntes száműzetésbe vonul. Legközelebb viszont már kalózként tér vissza Tündérzugba, s elrabolja társaitól az életüket jelentő tündérport.

"THE PIRATE FAIRY"Ez a felütés két merészebb irányvonalat is megengedne a rendezőnőnek: felmerül a lehetőség a megszállott tudós alakjának tündérmesébe ágyazására, ahogy egy manapság trendi megoldás, a meg nem értett gonosz megismerését felkínáló történet (lásd Demóna) kikerekítésére is. A baj az, hogy Peggy Holmes végül a figyelemreméltó első fél óra után a kitaposott útra tér vissza, s amint Csingiling barátnőivel együtt elindul a tündérpor visszaszerzésére, az összetett személyiségű kalóztündér szép lassan a háttérbe szorul. Mintha a tündérporral való kísérletezés problematikus volta önreflexív párhuzamot mutatna egy megkötött kezű rendezőnő Mickey egeres stúdióbeli helyzetével.

Persze az alkotói bátorság/szabadság hiányát a gyerekszem nem feltétlenül veszi észre. A tündérek mint mindig, most is csinosak, ami nyilván megkönnyíti az azonosulást. Ráadásul személyiségük, viszonyrendszerük már ismert, így könnyű rátalálni a kiválasztott kedvencre. Újfent lehet rötyögni a kényes kertitündér nyavalygásain, vagy a gyorsrepülő Vidia morgásain. És persze a kalandok is biztosítják a kellő izgalmat a legkisebbek számára, igaz, ezúttal túlságosan is a látványra kerül a hangsúly. Gondoljunk csak a csillagportól repülő hajó csodájára vagy éppen a tündérfesztiválra!

THE PIRATE FAIRYMindez azért problémás, mert a látványos kalandok mellett elveszik a tanulság, holott a csöppségeknek szánt animációs filmekben ez egy igen fontos tényező. A tündérképességek varázslatos felcserélődése adhatná az apropót annak kihangsúlyozására, hogy feltétlenül ismerjük el embertársaink tehetségét, a kalóztündér sorsa pedig megbocsátásra nevelhetne, de a pörgős történetben a mondanivaló súlypontjainak lerakására nem marad idő. A szemeknek szánt ámulat marad a lélekmorzsák helyett.

Kiss Tamás

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..