Kritika

Turbó Sherlock – Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték

Robert Downey Jr. mint Sherlock Holmes és Jude Law mint Watson doktor a Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték című filmben

Két év után ismét mozikban Sherlock és Watson, bizony mindannyiunk legnagyobb megelégedésére. Guy Ritchie nem változtatott az egyszer már jól bevált recepten – hála az égnek: a végeredmény megint üde, szellemes és végtelenül szórakoztató.

A folytatásokkal sok baj szokott lenni. Gyakran megesik, hogy a néző újabb darab lerágott csontként kénytelen kérődzni a véres verítékkel összetákolt második és sokadik részeken, szerencsére a Sherlock Holmes esetében ez fel sem merül, egyetlen izzadságcsepp sem látszik az újabb epizódon. Köszönhető ez egyrészt annak, hogy nyersanyag bizony van dögivel: Arthur Conan Doyle hatvan történetéből az egyik legördögibb karaktert, Moriaty professzort húzta most elő a forgatókönyvíró duó Az utolsó eset című történetből.

A könnyed folytatás másik mozgatórugója az összeszokott csapat lehetett. Nemcsak a szereplők köszönnek vissza az előző részből, de a jellegzetes látványvilágért is ismét Philippe Rousselot felel, míg a vágást megint James Herbert vezényli. A filmzenét ugyancsak az első részben már fülbemászott Hans Zimmer melódiák jellemzik, melyek a második körben is remeknek bizonyultak.

Nyertes csapatban az ember ugye nem cserél játékost, Guy Richie mégis megtette. Az előző részben elhunyt Blackwoodot a szintén tökéletesen megátalkodott Moriaty könnyen feledteti, a női fronton beállt csere azonban sokkal kevésbé sikerült. Bár Rachel MacAdams is feltűnik a vásznon, a női főszerep ezúttal Noomi „tetovált lány“ Rapace-é, aki sajnos azonban egy másodpercre nem tudja elhitetni velünk, hogy cigánylány lenne. Pont az, aminek tűnik, egy (megjegyzem inkább valami western cuccnak tűnő…) jelmezbe bújtatott svéd. Ettől eltekintve azonban nehéz fogást találni a filmen. Robert Downey Jr. és Jude Law olyan mint egy jól összeszokott házaspár a kifejezés legjobb értelmében: tökéletesen érzik egymást, éppen ezért kifogástalan az összjátékuk.

Persze azért nem koppintotta le egy az egyben magát a film, sőt, egy még inkább felturbózott Sherlockot kapunk a pénzünkért: rengeteg ötletesen megoldott akciójelenetet, fél Európán átvezető hajszát, remek poénokat és csavarokat. Még egy kis önirónia is befigyel, az első részben bevezetett fogások (mint például Sherlock gondolatainak képre vitele) is kapnak egy kis fűszert, amitől másodjára is izgalmasnak tűnnek.

Ami engem illet, jöhet a harmadik!

Értékelés: 8/108pont

Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték (Sherlock Holmes: A Game of Shadows)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 129 perc, 2011

rendező: Guy Ritchie
író: Arthur Conan Doyle
forgatókönyvíró: Kieran Mulroney, Michele Mulroney
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Philippe Rousselot
producer: Susan Downey, Gary Goetzman, Dan Lin, Joel Silver, Lionel Wigram
vágó: James Herbert

szereplők:
Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes)
Jude Law (Dr. John Watson)
Jared Harris (Moriaty professzor)
Noomi Rapace (Sim)
Rachel McAdams (Irene Adler)
Kelly Reilly (Mary Morstan)
Geraldine James (Mrs. Hudson)
Stephen Fry (Mycroft Holmes)

IMDb
sherlockholmes2.warnerbros.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés