Kritika

(Nem éppen) rabul ejtő – Túszjátszma

Vannak fontos dolgok az életben, mint például a család, a szeretet, a bizalom, na meg persze – ha tetszik, ha nem – a pénz is ilyen. A sorrend ugyanakkor mindenkinél más, így természetesen egyénenként változik, hogy ki melyiket áldozza fel melyikért cserébe.

A film

A Túszjátszmában eléggé széles tárházát kapjuk a variációknak. A gyémántkereskedő Kyle Miller (Nicholas Cage) éjt nappallá téve dolgozik, hogy igazán jó életet biztosítson feleségének, Sarahnak (Nicole Kidman) és lányának, Averynek (Liana Liberato). Még az sem tántorítja vissza a folyamatos munkától, hogy így szinte nem is látja családját. A „csak értetek csinálom” felkiáltással pedig fel is menti magát a benne rejlő bűntudat alól. Csakhogy a feleségnek nem feltétlenül a gyémántok és a pénz kell, ellentétben azzal a brigáddal, akik házukba betörve és a családot túszul ejtve próbálnak minél nagyobb summához jutni.

A látszólag tökéletes családban egyre-másra kerülnek elő a rejtett gondok, mint azt az amerikai álom bemutatásánál megszokhattuk. Unatkozó, csalfa feleség? Engedetlen kamaszlány? Becsődölő vállalkozás? S persze erről az elsőre összeszedettnek tetsző rablóbanda mit sem sejt. A tökéletes terv fokozatosan hullik darabjaira, és a háttérben megbúvó feszültségek is szépen lassan felszínre kerülnek. A szép, nagy családi házból egy jókora csapda válik, mind a Miller família, mind pedig a bűnözők számára.

Itt tényleg semmi sem az, aminek elsőre látszik… de ez már alapkövetelmény. Ami akár jó is lehetne a Túszjátszmában, hogy semmi sem az, mint aminek másodjára látszik. A baj mindösszesen annyi, hogy „jó” hollywoodi filmhez méltó alkotásról beszélhetünk, így nem nehéz kikövetkeztetni, miből mi fog kisülni. Ha nem is napsütéses, tengerparton heverészős, vidám kacajos befejezést kapunk, de a kötelező happy end mégis megvan.

A sztárszínészek hozzák, ami tőlük elvárt, de semmi több. Eljátszották, amit kellett, felvették a gázsit, ahogy kellett, aztán szépen hazamentek. A hölgyeknek kedveztek egy kigyúrt férfitesttel, amit több alkalommal is meg lehet csodálni, a férfiak ilyen téren most hoppon maradtak. Valójában nem meglepő, hogy a Túszjátszma nem lett egy kasszasiker, és hogy mindössze másfél hétig (!) volt látható az amerikai mozikban. Azt az egy megtekintést, amit a film megérdemel, ennyi idő alatt le lehetett tudni.

A lemez

Közepesen izgalmas estét és egészen biztosan nem életünk legjobb filmélményét ígéri a Túszjátszma. S ahogy a film, úgy a kiadvány sem elégítheti ki maradéktalanul a thriller-rajongók elvárásait, a DVD ugyanis mentes mindennemű extrától. Ettől függetlenül le lehet adni a rendelést, vagy megrohamozni a boltokat, olyan nagyot azért nem fogunk csalódni.

Túszjátszma (Trespass)

színes, amerikai thriller, 2011

rendező: Joel Schumacher
forgatókönyvíró: Karl Gajdusek
zeneszerző: David Buckley
operatőr: Andrzej Bartkowiak
producer: René Besson, Boaz Davidson, Danny Dimbort, Avi Lerner, Trevor Short, David Winkler, Irwin Winkler
vágó: Bill Pankow

szereplő(k):
Nicolas Cage (Kyle)
Cam Gigandet (Jonah Collins)
Nicole Kidman (Sarah)
Liana Liberato (Avery)
Nico Tortorella (Jake)
Jordana Spiro
Dash Mihok
Ben Mendelsohn

Imdb

Megjelenés dátuma: 2012.01.26.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar
Extrák: -interaktív menük -közvetlen jelenetválasztás

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!