Kritika

​​Két akciófilm egy áráért – Tyler Rake: A kimenekítés 2.

Tyler-Rake-A-kimenekítés-2-Chris-Hemsworth-Golshifteh-Farahani
 

Chris Hemsworth a Tyler Rake: A kimenekítés 2-ben újra fut, lő, száguld, robbant, és közben annyiszor emlegeti a családot, hogy Dominic Toretto is elismerően csettintene.

Mint egy falat kenyér, annyira hiányzott egy folytatás a Tyler Rake: A kimenekítés című, 2020-as kasszasikerhez. Az első részt anno minden Netflix-előfizető látta, ami vagy a film érdemeinek, vagy a csapból is folyó marketingnek, vagy pusztán a COVID miatti lezárásoknak volt köszönhető. (A roppant emlékezetesre sikerült alkotás újranézésekor nekem bő negyed óra után esett le, hogy bizony, ezt én is megnéztem anno.) A nagy (nézettség)számok törvénye pedig kimondja, hogy ha valami ekkora érdeklődésre tart számot, akkor hiába hal meg a főhős a film végén, ezt a történetet bizony folytatni kell.

És a Marvel univerzumban edzett Russo-testvérek folytatták is! Újra belökték a rendezői székbe a kaszkadőrből direktorrá avanzsáló Sam Hargrave-et, és elhitették vele, hogy a történet csak sokadlagos, ha elég pofon, zuhanás és száguldás kerül a vászonra. Jó, persze egy képregény-adaptációtól az esetek többségében egyébként sem várhatunk shakespeare-i magasságokat vagy Tarr Béla-i mélységeket, de a Tyler Rake: A kimenekítés 2.-nél azért az akciófilmek is többet tudtak néhány éve.

Tyler-Rake-A-kimenekítés-2-Chris-Hemsworth-Golshifteh-Farahani-2

Pedig a készítők láthatóan próbálkoztak, és tulajdonképpen azt is kijelenthetjük, hogy az első résznél összetettebb történetet sikerült vászonra vinniük. (Hogy milyen magasan volt az a bizonyos léc, azt most inkább hagyjuk!) Így történt, hogy nem is egy, hanem

valójában rögtön két akciófilmet kapunk a Tyler Rake: A kimenekítés 2. személyében.

Ez a szerkesztésmód pedig igazán jót tett az egyébként könnyen unalomba fulladó történetnek. A film eleji lassú megágyazást (a halottnak hitt főhős rehabilitációja, a „soha többé nem…” és az ilyenkor szokásos sémák) villanásszerűen váltja fel az első részre hajazó rohanós, kamerarángatós akciójelenet-csokor – benne a marketingcsapat atombombájaként bedobott 21 perces (kamu)vágatlan jelenettel, mellyel egyértelműen az előző epizód 12 perces (szintén kamu)vágatlan jelenetére akartak rálicitálni. Sikeresen!

Elképesztően látványos, sokszínű és akciódús menekülést mutat be az immár a mellékszereplőknek is nagyobb teret engedő kis csapat.

Kis szusszanás után aztán átcsapunk egy egészen más filmbe: egy afféle toronyház-exploitationbe, melynek emlékezetes és sokakat megihlető elődje minden bizonnyal a 2011-es A rajtaütés. Persze, ez a rész nem olyan kidolgozott, mint a függőleges Titanic legtöbb darabja, inkább csak a magasság-mélység képiségét kizsákmányoló, „jó nagyot lehet onnan zuhanni” hozzáállású alkotói attitűd érhető tetten benne. A horizontális száguldást vertikális zuhanásra cserélik tehát a készítők a film második felére, hogy aztán a zárlatba még egy repülőtér, egy templom és egy puszta kezes – talált tárgyas leszámolás is beleférjen. (Toronyház után repölőtér… már vártam, mikor akasztanak egy „I hate niggers” táblát Hemsworth nyakába, hogy teljes legyen a Die Hard hommage.)

Újdonság még ezen felül a család annyira túltolt hangsúlyozása, amennyit eddig legfeljebb a Halálos iramban-filmekben láthattunk. Tyler azért lép újra akcióba, mert egy távolabbi családtagjának testi épségét veszélyezteti egy grúz maffiavezér, aki rettegett és rendkívül kiterjedt bandájára csak – meglepő módon – a családjaként hivatkozik. Az már csak hab a tortán, hogy ennek még alapja is van, hiszen testvére és nagybátyja is a maffia vezetőségében foglalnak helyet. Sőt, a fentebb már említett, korábban megismert, de nagyobb szerephez csak most jutó mellékszereplők, Nik (Golshifteh Farahani) és Yaz (Adam Bessa) testvéri viszonya is ebben a filmben válik igazán fontossá.

A Tyler Rake: A kimenekítés 2. – aminek eredeti címe (Extraction 2) sem kreatívabb a magyar fordításnál – nem több egy puszta egyestés kalandnál, melyben látványból nincs, eredetiségből viszont annál nagyobb hiány van. A húzónevek közé Idris Elbát is felsorakoztatták, hogy aztán ő mondja ki a nagyjából öt perces játékidejében: jön a harmadik rész! Persze, csak ha a család és a mindent eldöntő számok is úgy akarják!

A Tyler Rake: A kimenekítés 2. már elérhető a Netflix kínálatában.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com